EN  |  FR

De geschiedenis van een eigenwijs T-shirt

afbeelding bij De geschiedenis van een eigenwijs T-shirt

Naast de spijkerbroek mag het T-shirt het meest gedragen kledingstuk van de naoorlogse populaire cultuur heten. Overgewaaid uit Amerika werden ze razendsnel tot iconen van een jeugdcultuur en vanaf de jaren tachtig zo mainstream, dat zelfs je opa er een ommetje mee kon maken om de hond uit te laten. Het T-shirt bleek uiteindelijk ook een geweldig middel om een boodschap uit te dragen, van ‘Heb ik toevallig wat van je aan?’ tot ‘Ik heb er geen kracht meer voor'. Eigen Kracht kwam toen met een eigenwijs T-shirt, dat in fitness een bepaalde reputatie kreeg. Omdat we de productie van dit ontwerp staken, voorspellen we dat het T-shirt rap een collector’s item zal worden. Als de sodeju bestellen, dus!

De spijkerbroek werd oorspronkelijk gedragen door goudzoekers in Californië. Levi Strauss maakte ze van zeildoek. Eenmaal door zijn voorraad heen, stapte hij over op een sterke katoensoort, die bekend geworden is als ‘denim’. Omdat ze voor ‘heavy duty’ beroepen werden ingezet, hadden vooral de zakken veel te verduren. Kleermaker Jacob Davis bedacht hier de oplossing voor: klinknagels. Pas in 1965 werden de eerste fabrieken van Levi Strauss & Co in Europa en Azië gebouwd.

Rebels kledingstuk

Het T-shirt stamt ook uit de 19e eeuw, waarbij het eendelige ‘union suit’, een soort langwerpig ondergoed van de enkel tot de hals, doorgeknipt werd en waarvan het bovenstuk zich geleidelijk aan ontwikkelde tot het moderne T-shirt. Mijnwerkers, dokwerkers en mariniers droegen het T-shirt dat aanvankelijk eigenlijk gewoon ondergoed was ‘open en bloot’, omdat ze vaak bij hoge temperatuur werkten. Amerikaanse ‘nozems’ als Marlon Brando en James Dean gingen in hun vroege rollen als ‘redeloze rebellen’ steevast gekleed in spijkerbroek (jeans) en T-shirt, en dat sprak menige Nederlandse jonge dwarsligger aan.

Eigen Kracht T-shirt

In fitness & bodybuilding wil Eigen Kracht de dwarsligger zijn, met de boodschap dat je net even een paar slagen eigenzinniger bent als je voor de ontwikkeling van een krachtige fysiek GEEN doping gebruikt. Daar heb je wel ballen, nuts, Nüssen, couilles, of cojones voor nodig, zeg maar. Met rozijntjes red je het niet. In die sfeer ontwierpen we voor de campagne Eigen Kracht eerst een T-shirt waarop een fles met capsules (van dubieuze oorsprong) stond, die werd kapot geknepen. In 2007 kwam het huidige ‘Ik gebruik’ T-shirt in omloop, voornamelijk als onderdeel van een voorlichtingspakket over Eigen Kracht voor fitnesscentra/sportscholen, maar ook bij gastcolleges voor ROC’s Sport & Bewegen, CIOS en fitnessopleidingen werden wel eens EK T-shirts uitgedeeld. Op het T-shirt is een potje Eigen Kracht – het beeldmerk van onze campagne – afgebeeld, met ‘Ik Gebruik’ erboven, en op de rugzijde de ingrediënten van Eigen Kracht: trots, discipline, karakter, zelfvertrouwen, gezondheid en voldoening, met verdere begeleidende tekst. Het T-shirt werd goed gewaardeerd, al vond een enkele macho het wel eens te weinig lijken op een bulldog met een halter in zijn bek.

Collector’s item

Het ‘Ik Gebruik’ T-shirt heeft nooit ‘in de etalage’ gelegen. Mensen die de EK-boodschap wilde uitdragen bestelden het overigens steeds vaker. Voor de collectioneurs van T-shirts, maar vooral voor sporters en sympathisanten van Eigen Kracht zijn nu de allerlaatste batches van deze T-shirts te bestellen. Ze gaan niet meer in productie en er wordt zwaar nagedacht over een nieuw ontwerp.

Hoe te bestellen

Stuur een mail naar en bestel je Eigen Kracht T-shirt(s) in de maten S, M, L, XL (ze vallen redelijk groot). Na contact/overleg over je bestelling moet het verschuldigde bedrag overgemaakt worden op rekeningnummer van de Dopingautoriteit 55.18.54.383 met vermelding van ‘Eigen Kracht T-shirt(s)’. Het shirt of de shirts worden je dan zo snel mogelijk toegestuurd. Prijs per T-shirt 6 Euro + 2,50 Euro voor de verzendkosten.

Een Eigen Kracht T-shirt in actie zie je hier

Dossiers: