EN  |  FR

Pseudo-anabole supplementen

afbeelding bij Pseudo-anabole supplementen

Zolang er anabole steroïden zijn, zijn er allerlei supplementen met vitamines, kruiden en aminozuren die volgens sluwe en misleidende marketingcampagnes ‘net zo goed’ zouden werken als het echte spul. Apekool en lariekoek natuurlijk. In dit bericht vertellen we je hoe je die rommel kunt herkennen.

Het liefst hadden we het type supplementen waarover dit bericht gaat willen wegzetten als ‘excessen’. Producten van halve criminelen, die in de marges van de industrie hun klanten zonder enige scrupules een poot uitdraaien. Rotte appels die het bederven voor de rest, en die niet representatief zijn voor de industrie als geheel. Maar dat klopt niet helemaal. De makers van de producten waarover dit webbericht gaat hebben de kunst afgekeken van grote namen in de sportsupplementenindustrie.

Weider Anabolics

Bijna een halve eeuw geleden kwam het toentertijd oppermachtige Weider-imperium in aanvaring met de Amerikaanse overheid. Met de Federal Trade Commission (FTC), om precies te zijn. De FTC beschermt consumenten tegen valse reclames, en oordeelde in de jaren tachtig van de vorige eeuw, dat Weider met zijn advertenties voor de Anabolic Mega Paks te ver was gegaan.

In Anabolic Mega Paks zaten aminozuren en vitamines die, volgens de bodybuildingtijdschriften van Weider voor meer dan 50% het effect benaderde van een kuur met anabole steroïden; half zo goed dus als anabolen en geen bijwerkingen. Een groep wetenschappers van de Weider Research Clinic had ze ontwikkeld na jarenlang onderzoek. “The costs in time, energy and money have been enormous”, schreef Joe Weider zelf in een editorial waarin hij de introductie van Anabolic Mega Paks aankondigde.

Weider schermde in zijn artikelen graag met de Weider Research Clinic, een door Weider eigenhandig opgericht instituut waarin door gedegen onderzoek precies werd uitgedokterd hoe bodybuilders moesten trainen en eten. In werkelijkheid was er echter niet zoiets als een Weider Research Clinic. Er was in het hoofdgebouw van de Weidergroep weliswaar een deur waarop Weider Research Clinic stond, maar achter die deur bevond zich het bezemhok.

De FTC velde een hard oordeel over de Anabolic Mega Paks. De claim dat Anabolic Mega Paks de spiergroei zou bevorderen was volgens de FTC flauwekul, en voor sporters waren Weiders Anabolic Mega Paks ‘praktisch waardeloos’. Na enig juridisch wapengekletter ging Weider door de knieën, en betaalde de FTC morrend vierhonderdduizend dollar. In die tijd was dat nog een kapitaal.

Anabolic Mega Paks gingen van de markt. Maar nu, tientallen jaren later, bestaan dit soort supplementen nog steeds. Nog steeds maken producenten in hun marketing handig gebruik van het imago van anabole steroïden, en spelden consumenten op de mouw dat door deze pseudo-anabolica te gebruiken de spiermassa met kilo’s toeneemt. Bij ervaren bodybuilders, die inmiddels weten waar Abraham de anabole mosterd vandaan haalt, lukken die trucs niet meer. Maar bij sporters die nog maar net komen kijken, soms wel.

Dianabol? Anavar?

Ronduit listig zijn supplementen als Dianabol en Anavar, beide geproduceerd door het omstreden Amerikaanse supplementenbedrijf HiTech Pharmaceuticals. Dianabol en Anavar waren bekende marktnamen van de klassieke anabole steroïden methandrostenolon en oxandrolon, die in de jaren zestig op de markt kwamen. Toen reguliere farmaceutische ondernemingen de productie van anabole steroïden afbouwden en hun interesse in deze markt verloren, kocht HiTech de merknamen over en zette ze weer in de markt.

Een aantal klanten zal ze kopen in de verwachting dat er anabole steroïden in Dianabol en Anavar zitten. Als ze het etiket ontcijferen, zullen ze ontdekken dat HiTech geen anabole steroïden maar plantenextracten en prohormonen in deze producten heeft gestopt. Als ze al enig effect op de spiergroei hebben, zal het verdraaid klein zijn.

Nu kun je over HiTech Pharmaceuticals zeggen wat je wilt, maar wie de moeite neemt om hun website te bestuderen kan achterhalen wat er in HiTechs producten zit. Bij een heleboel andere pseudo-anabole supplementen is dat een stuk moeilijker. Zoals bij Titanodrol.

Titanodrol: sterk als een stier

Titanodrol maakt je lichaam ongelofelijk gespierd, zo maken wij op uit de door Google Translate uitgespuugde teksten op de Nederlandstalige website die Titanodrol verkoopt.  “Gespierd lichaam is één van de symbolen van de echte kerel”, lezen we daar. “Alleen zulk lichaam wekt respect en eerbied op. Op de straat, op zwembad, op vakantie.”

Volgens diezelfde website zit er onder meer Dodecanedioic Acid in Titanodrol.  En Dodecanedioic Acid is weer “een belangrijk aminozuur voor de opbouw van spieren.” Dat klopt niet, ontdek je als je het lemma over die stof leest op Wikipedia, en die Dodecanedioic Acid in de eerste plaats beschrijft als een grondstof voor coatings, verf, en roestwerende middelen. Waarschijnlijk is de term op de webstek terechtgekomen door een vertaalcomputer.

Pas als je meerdere verkooppunten van Titanodrol op het web naast elkaar legt, achterhaal je wat er werkelijk in dat wonderbaarlijke supplement zit: een mengsel van L-arginine, Tribulus terrestris, bèta-alanine en D-asparaginezuur. Al die bestanddelen staan in onze onvolprezen Supplementenwijzer App. Mocht je de Supplementenwijzer nog niet op je smartphone hebben staan, dan verklappen we je alvast dat deze bestanddelen je niet aan verbeterde fysiek zullen helpen. Hoeveel Titanodrol je ook slikt.

Probolan-50

Nog zo’n wonderbaar supplement voor meer spiergroei is Probolan-50. Volgens de website die het spul verkoopt, is het product onderzocht door Steven Price, een heuse arts. “Ik ben helemaal niet verbaasd dat veel mensen gereserveerd staan tegenover zulke middelen als Probolan-50”, zegt Price op probolan50.com. “Ik was ook best sceptisch, toen ik voor het eerst hoorde van dit middel. Mijn ongeloof maakte echter plaats voor verbazing toen ons team de eerste tests achter de rug had.”

En volgens die tests is, zo beweert Price, Probolan-50 huiveringwekkend effectief. Je zou verwachten dat die tests zijn gepubliceerd in een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift, maar dat is niet het geval. Hoe goed je ook je best doet, je vindt nergens op internet enige verwijzing naar Probolan-50 of de studies van Steven Price. En ook over Steven Price, de aanvankelijk zo kritische arts die de effecten van Probolan-50 bestudeerde, is niets te vinden.

In Probolan-50 zit epihydroxetiolan-17-ester matrix. Dat is een suggestieve term, die suggereert dat de actieve stof in Probolan-50 een anabool steroid is. Als je meerdere verkooppunten afspeurt naar informatie over de bestanddelen van dit wonderbare product, ontdekt je dat de vork anders aan de steel zit. Op amazon.nl vind je een afbeelding van de verpakking van Probolan-50. Daarop kun je zien wat epihydroxetiolan-17-ester matrix precies is: een mengsel van cafeïne en – alweer – Tribulus terrestris. Aha.

We zullen er geen doekjes om winden. Ook Probolan-50 is een onzinsupplement.

Nog meer rommel

Er zijn tientallen van dit soort pseudo-anabole supplementen op de markt. Somatodrol bijvoorbeeld, een mengsel van arginine, alfa-ketogluturaat, cafeïne en vitamine B12. Volgens de ronkende reclameteksten verhoogt Somatodrol de concentratie groeihormoon op zo’n extreme manier dat gebruikers kilo’s spiermassa kunnen winnen, maar iedereen die een beetje verstand heeft van voeding en suppletie kan je vertellen dat Somatodrol net zo goed zal werken als Anabolic Mega Paks.

Dat geldt ook voor Testosterol-250, een mengsel van allerlei steroidachtige stoffen uit planten. Volgens de producent is Testosterol ontwikkeld door ‘de Poolse wetenschapper Rozanski’ als een manier om de testosteronspiegel zo fors te laten toenemen dat gebruikers er in een periode van een maand 2-3 kilo spiermassa kunnen winnen. Als je bedenkt dat de sterolen in Testerol-250 niet in testosteron kunnen omzetten, en ook in allerlei cholesterolverlagende margarines zitten, dan snap je dat dit niet mogelijk is.

Slot

Als je een supplement tegenkomt dat door naam, vormgeving of verkoopriedel claimt een soort anabole steroïde te zijn, dan mogen je alarmbellen afgaan. Neem bijvoorbeeld 'Octodrol', een 'hardcore anabolic activor' met achtvoudige werking. Vandaar die vervaarlijke octopus op het potje. Je gaat er van groeien als een malle, beweren de advertenties. En als de producenten dan ook nog eens gaan schermen met studies waarover je niets kunt terugvinden, of geheimzinnig gaan doen over hun bestanddelen, dan weet je het zeker. Je hebt te maken met een nepsupplement, dat je acht keer niks te bieden heeft.

Dossiers: