EN  |  FR

De navolging van Kimbo Slice

Vier jaar geleden verwisselde de Amerikaanse straatvechter Kimbo Slice het tijdelijke voor het eeuwige. Slice was een mediafenomeen en vooral bij jongeren erg populair. Het beest uit de hood die door wist te stoten naar de hoogste MMA-rangen. Nederlandse drillrappers laten zich er door inspireren en organiseren illegale knokpartijen uit het zicht van de popo. Als dat maar goed gaat.

Er doet een nieuwe hype de ronde: georganiseerde vechtpartijen tussen jongeren, zogenaamde hoodfights. Het zijn illegale bokswedstrijden waarbij jongeren elkaar op een afgelegen plaats ontmoeten om er de strijd aan te binden. Het gevecht wordt uitgezonden via sociale media. De winnaar krijgt een geldbedrag en het publiek een spektakel. Instagramaccount hoodfights.adam bedacht het idee, geïnspireerd door Amerikaanse illegale vechtpartijen waarbij weddenschappen kunnen worden afgesloten. De Amerikaanse straatvechter Kimbo Slice heeft er naam mee gemaakt. Inmiddels zijn er flink wat volgers en is er in Almere en Helmond gevochten, in andere gemeenten als Barendrecht, Hoorn en Geldrop zijn vergelijkbare initiatieven in de maak. Er is zelfs een Hoodfights.kids voor minderjarigen die willen matten. Of dat allemaal pedagogisch verantwoord is, laten we hier even in het midden. De directeur van de Nederlandse boksbond is er in ieder geval niet blij mee.

Kimbo Slice

De dood van MMA-vechter Kimbo Slice was vier jaar geleden trending in fitness en vechtsportkringen. Hij overleed in het ziekenhuis aan hartfalen, nadat hij enkele dagen daarvoor met ernstige klachten was opgenomen en te horen had gekregen dat hij een harttransplantatie zou moeten ondergaan. Hij was nog maar 42 jaar. Kimbo was eerder positief bevonden op nandrolon (Deca Durabolin), een bekend anabool steroïd, waarvan de laatste jaren vooral de negatieve invloed op hart- en vaten bekend is geworden. Insiders zeggen dat het MMA worstelt met het probleem van anabolen en vochtafdrijvers. Het jaar voor Kimbo’s overlijden stierf de vechtsporter Yang Jiang Bing aan een hartstilstand in een poging op gewicht te komen. Ook de tegenstander van Kimbo Slice’s laatste gevecht, Dada 5000, had nierproblemen. Hoe verzwakt en uitgeput beide mannen destijds in het strijdperk traden is hier te zien. Het leek erop dat er een ontwikkeling gaande was, die eerder in het showworstelcircuit al de nodige slachtoffers had geëist.

Pijnstillers en een verzwakt immuunsysteem

Dat worstelaars, bodybuilders en (MMA) vechtsporters meer dan gemiddeld gebruik maken van pijnstillers is ook niet bepaald het best bewaarde geheim ter wereld. Pijnstillers kunnen verslavend zijn, maar minder bekend is, dat anabolen pijnstillers minder effectief maken. Dat betekent dat je voor een barstende hoofdpijn naar zwaardere doseringen of heftiger middelen moet grijpen om de pijn te verdrijven. Een gemene negatieve spiraal. Het immuunsysteem, dat gevaarlijke bacteriën en virussen, maar ook kankercellen opruimt, werkt niet goed meer door het gebruik van anabolica. Hoe dat precies werkt is nog niet bekend, maar het verklaart waarom microbiologen in de spuitabcessen van anabolengebruikers steeds vaker bacteriën vinden die gewoon op onze huid leven en nooit problemen veroorzaken. Een jaar of tien geleden dachten artsen nog dat ondergronds geproduceerde preparaten die abcessen veroorzaakten. De injectievloeistof zou de bacteriën bevatten die abcessen als gevolg hadden, was de theorie. Nu denken artsen dat het uitschakelen van het immuunsysteem door anabolica minstens zo belangrijk is. Deze en andere minder bekende bijwerkingen van anabole steroïden vind je in dit artikel

De favoriete film van Kimbo Slice was Hard Times.

De carrière van Kimbo Slice is hier te zien.

Dossiers: