EN  |  FR

Acht bijwerkingen van anabolen die (bijna) niemand kent

Anabole steroïden kunnen je agressief maken en je zin in seks verhogen. Je kan er flink acne van krijgen. En als je ze lang achter elkaar gebruikt, dan zijn ze niet goed voor hart- en bloedvaten. En je lever is niet blij met het slikken van orale anabolen. Maar dan houdt de kennis over de bijwerkingen van anabolica bij de meeste ijzervreters zo ongeveer op. Dat kan beter, dachten wij. Dus verzamelden we uit de wetenschappelijke literatuur acht mogelijke bijwerkingen van anabolengebruik die je waarschijnlijk nog niet kent.

 

Hoe ongezond het gebruik van anabole steroïden precies is, hangt er helemaal van af.  Van het middel zelf, de dosering, de duur van de kuur, of de anabolen zijn geproduceerd door een reguliere farmaceutische fabriek of een ondergrondse en onhygiënische werkplaats. Veel te vaak gebruiken farmacologische sporters slordig gemaakte spullen, in hoge doseringen, zonder enige medische begeleiding. Daarover kunnen we kort zijn: dat is niet gezond. Maar er is nog een risico: anabole steroïden doen veel meer dan alleen spieren laten groeien. Het zijn uiterst veelzijdige stoffen. Als je grasduint in de biomedische literatuur vind je beschrijvingen van bijwerkingen die je in geen enkele handleiding voor anabolengebruikers vindt. Nog een reden om niet al te luchtig te denken over het gebruik van anabole steroïden.

 1. Smaak verandert

Geef labratten drinkwater met een bittere smaakstof, dan lusten ze het niet. Geef je diezelfde labratten ook anabole steroïden, dan is dat bittere smaakje ineens geen probleem meer. Anabolen veranderen op een onduidelijke manier je smaak. Niet alleen voor eten, maar waarschijnlijk ook als het gaat om vrouwen. Britse psychologen van de universiteit van Aberdeen ontdekten dat mannen vaker vallen op vrouwen met typisch vrouwelijke gelaatstrekken naarmate er meer androgenen in hun bloed circuleren.

 2. Slecht geheugen

Het geheugen van anabolengebruikers werkt 30 tot 40 procent minder goed dan dat van naturel-atleten. Dat ontdekte de Engelse drugsexpert Thomas Heffernan. “Het effect van anabolengebruik op de geheugenwerking is nog serieuzer dan dat van softdrugs en XTC”, zegt hij. Heffernan is bang dat het effect onomkeerbaar is, en dat anabolengebruikers op latere leeftijd vaker en eerder dement zullen worden.

 3.  Pijnstillende werking

Anabolen remmen pijnprikkels. Dat komt waarschijnlijk omdat we meer testosteron aanmaken als we boos zijn. In de oertijd, waarin onze verre voorouders elkaar graag de schedel in sloegen, kwam die pijnstillende werking van testosteron goed van pas. Maar als je traint met zware gewichten, en een slordige techniek je gewrichten kan beschadigen, komt dat natuurlijk niet goed uit. En nu we het toch over pijn hebben: als anabolengebruikers, ondanks de pijnstillende werking van hun middelen, toch een knoert van een hoofdpijn krijgen, dan zou het zomaar kunnen dat ze daar met paracetamol of ibuprofen weinig aan kunnen doen. Anabole steroïden maken die pijnstillers op de één of andere manier minder effectief.

 4. Kogelmagneet

De twee belangrijkste doodsoorzaken onder anabolengebruikers onder de 40 jaar zijn vuurwapengeweld en zelfmoord. Dat ontdekte de Scandinavische onderzoeker Ingemar Thiblin. De verhoogde kans op zelfmoord is volgens hem het gevolg van de depressies die gebruikers na hun kuren kunnen krijgen. Minder duidelijk is waarom anabolengebruikers zo vaak worden vermoord. “Misschien begeven anabolengebruikers zich vaker in gevaarlijke milieus”, theoretiseert Thiblin. Psychologen van de universiteit van Utrecht hebben een aanvullende verklaring. Volgens hun onderzoek herkennen mensen minder vaak gezichtsuitdrukkingen van boosheid naarmate er meer androgenen in hun bloed zitten. Niet handig als je in gevaarlijke kringen verkeert.

 5. Teveel drugs

Anabolengebruik zorgt ervoor dat het gebruik van recreatieve drugs sneller uit de hand loopt. Volgens onderzoek met labratten merken proefdieren minder van harddrugs als coke als er ook anabole steroïden in hun bloed circuleren. In de praktijk betekent dit dat anabolengebruikers die drugs eerder zullen overdoseren – met alle gevolgen van dien. Volgens Australisch onderzoek, dat is verschenen in de Journal of Forensic Sciences, is bij de helft van alle jonge anabolengebruikers die dood worden gevonden ook sprake van recreatieve drugs zoals cocaïne, amfetamines en XTC.

 6. Uitschakeling immuunsysteem

Het immuunsysteem, dat gevaarlijke bacteriën en virussen, maar ook kankercellen opruimt, werkt niet meer goed door het gebruik van anabolica. Hoe dat precies werkt is nog niet bekend, maar het verklaart waarom microbiologen in de spuitabcessen van anabolengebruikers steeds vaker bacteriën vinden die gewoon op onze huid leven en nooit problemen veroorzaken. Vijf jaar geleden dachten artsen nog dat ondergronds geproduceerde preparaten die abcessen veroorzaakten. De injectievloeistof zou de bacteriën bevatten die de abcessen veroorzaakten, was de theorie. Nu denken artsen dat het uitschakelen van het immuunsysteem door anabolica minstens zo belangrijk is. Anabolengebruikers die afreizen naar landen waar veel TBC voorkomt lopen trouwens dubbel risico: niet alleen lopen zij door hun verzwakte immuunsysteem waarschijnlijk een verhoogd risico op besmetting, maar volgens publicaties in Journal of Pharmacology & Pharmacotherapeutics en Journal of Medical Case Reports werken bij hen de test waarmee artsen patiënten screenen op TBC, niet goed meer. 

 7. Asymmetrisch gezicht

In 2001 beschreven Griekse artsen in een medisch vakblad (met de onuitspreekbare naam Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology, and Endodontics) een uiterst merkwaardige bijwerking van anabolen. De Grieken behandelden een 30-jarige bodybuilder die tijdens zijn anabolenkuur rechts in zijn gezicht een grote bult had gekregen. Die bult was, zo bleek later, spiermassa. De bodybuilder in kwestie had al enkele weken last van een kies aan de linkerkant van zijn kaak. De man kauwde zijn eten – dat opvallend veel taai, mager vlees bevatte – dus noodgedwongen met rechts. Daardoor waren zijn kauwspieren aan de rechterkant van zijn gezicht groter geworden.

 8. Onvruchtbaarheid

Oké, die bijwerking ken je. De reden dat we hem toch noemen is een onderzoek dat Amerikaanse urologen in 2014 publiceerden in het tijdschrift Andrologia. De urologen bestudeerden mannen die jarenlang anabolen hadden gebruikt, graag vader wilden worden en tot de ontdekking waren gekomen dat ze onvruchtbaar waren. Bijna tachtig procent van hen vertelde dat ze niet hadden geweten dat anabolen tot langdurige onvruchtbaarheid konden leiden. Dat ligt niet aan hen. Het staat nog steeds in vrijwel alle handleidingen voor anabolengebruikers die je op het internet kunt vinden, inclusief de handleidingen die door mensen met kennis van zaken zijn geschreven. Tot voor kort dachten zelfs artsen dat tijdens het gebruik van anabolica de testikels ophielden met de productie van testosteron en zaadcellen, maar dat de situatie binnen een paar maanden normaliseerde als het gebruik stopte. Dat was te optimistisch, weten we nu. In 2011 schreven endocrinologen van Morriston Hospital in het Engelse Swansea in Fertility & Sterility bijvoorbeeld over een bodybuilder die jarenlang had gekuurd en graag vader wilde worden. “Het zoveelste geval”, verzuchtten de endocrinologen. De bodybuilder gebruikte al drie jaar geen anabolen meer, maar was volledig steriel. Zijn testosteronspiegel was schrikbarend laag, en voor seks was hij aangewezen op erectiepillen. Misschien zelfs voorgoed. 

Tekst: Eigenkracht.nl