EN  |  FR

Vrouwen en wasbordjes

Het zingt een beetje rond in de media. Steeds meer vrouwen willen niet alleen superslank zijn, ze willen ook nog eens over diep gegutste buikspieren beschikken, het zogenaamde ‘wasbordje’. Voor zover het waar is, zijn er aan dit nieuwe, fitte schoonheidsideaal toch wel wat schaduwkanten te ontdekken. De vuile was over het wasbordje.

In de Telegraaf van krap een maandje geleden schreef journaliste Esther Wemmers dat diëtisten en deskundigen op het gebied van eetstoornissen zich zorgen maken om het toenemend aantal meisjes en jonge vrouwen dat zich laat beïnvloeden door gezondheidsblogs. Vooral het populaire Instagram zou vol internetplaatjes staan van gespierde, afgetrainde, gebruinde en ultrafitte vrouwen, te bewonderen via hashtags als #killerbody, #loveyoga, #healthyliife en #abs, waarvan sommige van de grootste Nederlandse accounts vele tienduizenden volgers zouden hebben. Scarlet Hemkes van Proud2beme, een website voor mensen met een eetstoornis, zegt in het interview een trend  te zien dat het schoonheidsideaal voor vrouwen zich verplaatst van mager naar gespierd. Vaak wordt daarbij de voeding drastisch aangepast. Melk, granen en gluten worden geschrapt en vervangen door spinaziesmoothies en quinoasalades. Superfoods voor superbodies, zeg maar.  

Sport en gewichtsverlies

Snel gewichtsverlies, of het nu om functionele of cosmetische motieven gaat, is echter om een aantal redenen af te raden. Snel gewichtsverlies kost spiermassa, en een wedstrijdsporter die moet afslanken om harder te lopen of verder te springen zit niet te wachten op het krachtsverlies dat afbraak van spierweefsel met zich mee brengt. Maar ook een fitnesser heeft hier geen behoefte aan, want spiermassaverlies betekent naast krachtverlies tevens vormverlies. Ernstiger nog is dat extreme diëten om af te slanken bij sporters die er gevoelig voor zijn, eetstoornissen kunnen uitlokken. Bij vrouwen zorgt een te laag lichaamsvetpercentage ook nog eens voor een verstoring van de menstruatie.

Wasbordje niet voor iedereen?

Hoewel het in theorie voor iedereen mogelijk is zichtbare buikspieren te ontwikkelen via training en verlaging van het lichaamsvetpercentage, is het voor de meeste mensen een erg hoog gegrepen schoonheidsideaal. Personen die van nature wat ‘molliger’ zijn – dat geldt voor vrouwen maar ook voor mannen -  zullen meer moeite hebben een wasbordje te kweken én te behouden. Want, wie veel moeite heeft moeten doen om de buikspieren onder het spek vandaan te toveren, zal doorgaans ook meer moeite hebben dat lage lichaamsvetpercentage vast te houden. Naarmate de leeftijd vordert, verandert het wasbordje ook steeds meer van een ‘wekend perspectief’ naar een ‘wijkend perspectief’. Toch zijn er zat mannen van 40 en verder, die graag nog eens, ooit…

Gezond duurt het langst

Wil je op een gezonde manier buikspieren kweken, dan moet je je  eerst afvragen of je de leeftijd, het geslacht en het lichaamstype hebt om dat redelijkerwijs mogelijk te maken. Zit het je in deze categorieën niet mee, dan is het zeer verstandig om een ander doel te kiezen of het ideaal sterk bij te stellen. Ga voor gezond en fit en voor plezier, waarschijnlijk voor iedereen de beste keuze. Wie het er toch op wil wagen, geven we hier een paar tips:

  1. Train je buikspieren – een laag lichaamsvetpercentage (10% of lager) wil nog niet zeggen dat je buikspieren behoorlijk zijn ontwikkeld.
  2. Doe naast je krachttraining ook wat aan cardiotraining.
  3. Pas je voeding aan (eiwitten omhoog, calorieën omlaag) – maar eet niet heel weinig en/of eenzijdig.
  4. Neem ruim de tijd voor het buikspierenproject.
  5. Je kan niet altijd in shape zijn.
  6. Stop ermee als je er geen plezier aan beleeft.

Zie verder ook het Eigen Kracht programma ‘Slank & Gespierd’.

 

Dossiers: