EN  |  FR

Verwar techniek niet met conditie

Nu het weer gaat zomeren, verandert het straat- en sportveldbeeld ingrijpend. Het aantal, vooral, mannen dat met rood aangelopen hoofd en bezweet T-shirt zich moeizaam voortbeweegt, neemt drastisch toe. Het risico op blessures stijgt evenredig met het stijgen van het kwik. Zo voorkom je blessures.

Fitness behoorlijk veilig

Uit onderzoek van NOC*NSF (Schmickli, de Wit & Backx, Blessures Drie Maal Geteld, 2001) blijkt dat jaarlijks onder de 7,3 miljoen sporters in Nederland twee miljoen keer een blessure voorkomt. Dat leidt tot 2,5 miljoen dagen arbeidsverzuim, 370 dagen schoolverzuim en 8,7 miljoen dagen sportverzuim. Voor 27.000 mensen is een bezoekje aan de Spoedeisende Eerste Hulp nodig om het herstel te starten. Een duur grapje, maar niet zo duur als de kosten die voortvloeien uit te weinig bewegen. In de top 20 van meest blessuregevoelige sportten scoort fitness-conditietraining met 32.000 blessures een keurig 19de plaats. Een aantal blessures komen bij aerobiccers en krachtsporters veel voor. Scheenbeenirritatie, enkelverzwikking, knieblessures en zweepslag in de kuiten zorgen voor lege plekken op de aerobicsvloer. Schouder-, nek- en elleboogklachten willen krachtsporters wel eens nekken. Pas dan je trainingsprogramma aan. Gebruik verder je gezonde boerenverstand en je voorkomt dat je actievere levensstijl uitmondt in een hartgrondig ‘au’ en een gedwongen verblijf in de tuinstoel.

Bouw het langzaam op

De belangrijkste blessureoorzaak bij individuele sporten is het verwarren van techniek met conditie. Je hebt eerder getennist, hard gelopen of gefitnesst, dus je weet nog wel hoe je die volley moet slaan, dat bospaadje moet lopen of die biceps curl moet uitvoeren. Het gevaar schuilt in het gebrek aan conditie. Het lichaam is niet meer ingesteld op een zwaardere inspanning. Het is ook niet meer zo flexibel. Je belast dus al snel je lichaam te zwaar en een misstapje corrigeer je ook niet meer zo makkelijk. Werk dus aan je flexibiliteit [De rekbare theorie van het stretchen] en bouw je conditie langzaam op. Heb je lang stilgezeten, overweeg dan eerst te beginnen met een sport waarbij de impact op je gewrichten minimaal is. Begin bijvoorbeeld met zwemmen of fietsen voor je je favoriete sport weer oppakt.

Wees voorbereid

Je verkleint de kans op blessures verder door te zorgen dat je de juiste uitrusting hebt en je je techniek verfijnt. Laat je dus adviseren voor je hardloopschoenen, skates, etc. koopt. Zorg ervoor dat je fiets goed is afgesteld. Draag bescherming om je polsen, ellebogen, knieën en hoofd. Heb je zwakke plekken, tape ze dan ter preventie in of draag een brace. Begin altijd met een warming-up en sluit af met een cooling-down. Drink voldoende (tijdens het sporten een kwart liter per kwartier). Is je conditie weer op peil en heb je de smaak van meer bewegen goed te pakken, overdrijf het dan niet. Overtraining [Overtraining: voorkomen en herkennen] is ook een vorm van geblesseerd zijn. Meer over blessurepreventie, vind je op de Sport Blessure Vrij webpagina van NOC*NSF [www.sport.nl/sportblessurevrij].