EN  |  FR

Coronakilo’s bestaan echt

Hoewel niet iedereen even hard geraakt wordt door de Coronakilo’s, is er toch een flinke groep Nederlanders bij wie het virus calorisch niet in koude kleren is gaan zitten. En dan moeten de ‘vrolijke smuldagen’ nog komen. Of moeten we tijdens deze kille Kerst zeggen, ‘troostbunkerdagen’?

Weinig bewegen is niet gezond en ook teveel eten, is niet goed voor je. Combineer je beide slechte gewoonten dan is dat the perfect storm om fors wat kilo’s op plekken te kweken waar je dat eigenlijk niet wil hebben. Je zou zeggen dat een stevige intelligente lockdown zoals we die in maart en april hebben gehad voor een stevige hap in ons beweeggedrag en ongezonde snacks zorgde. Veel mensen klaagden dan ook over de spreekwoordelijke Coronakilo’s. Uit onderzoek van het voedingscentrum blijkt dat van zo’n 63% van de Nederlandse bevolking het gewicht stabiel is gebleven, 13% van de Nederlanders is ruim 1,5 kilo afgevallen en 5% van de Nederlanders is zwaarder geworden, maar ook weer terug op zijn oude gewicht gekomen tijdens de eerste lockdown. De resterende 17% van de Nederlandse bevolking is bijna 3 kilo zwaarder geworden tijdens de eerste lockdown. Sommige Nederlanders hebben dus echt te kampen met Coronakilo’s. Een veranderde leefstijl tijdens de lockdown is vaak debet aan de Coronakilo’s 

Thuiswerken leidt tot slechter eten

We weten onder andere van onderzoek van eigen bodem dat een lockdown niet leidt tot voedingsaanpassingen die in evenwicht zijn met een fysiek minder actieve leefstijl. Een lockdown kan zelfs leiden tot een minder verantwoord voedingspatroon.

Nederlandse onderzoekers hebben om daar achter te komen van ruim 1000 landgenoten hun BMI en eetgedrag nagevraagd. Wat bleek? Ruim 80% van de Nederlanders geeft aan niks aan hun voedingspatroon te hebben aangepast tijdens de lockdown. Dat lijkt positief; als je echter fysiek minder actief bent tijdens een lockdown (daar komen we later op terug) en hetzelfde blijft eten, dan kan dat leiden tot ongewenste gewichtstoename.

Verder ontdekten de Nederlandse onderzoekers dat een grote groep mensen wel ongezonder at. Vooral mensen met overgewicht en een hoger opleidingsniveau aten vaker ongezond tijdens de lockdown. Volgens de onderzoekers gaan mensen met overgewicht sneller stress-eten. Mensen met een hoger opleidingsniveau hebben vaker een kantoorbaan en door dat kantoorwerk naar de thuissituatie te verplaatsen, komen mensen sneller in de verleiding om slechter te eten (volle koelkast).

Minder bewegen

De resultaten van het Nederlandse onderzoek staan niet op zichzelf. Ook de resultaten uit een groot onderzoek onder verschillende landen waar in het voorjaar een lockdown heerste, spreken boekdelen. Uit dit onderzoek bleken mensen meer te eten, ongezonder te eten en meer te snacken tussen maaltijden ten tijde van de lockdown.

Dat slechtere voedingspatroon kun je compenseren met meer fysieke activiteit, maar je raadt het al. Als je meer aan je eetkamerstoel en -tafel gebonden bent en sportverenigingen en -scholen sluiten, dan is dat niet bevorderlijk om meer te bewegen en minder te zitten. Integendeel! Tijdens de lockdown zijn mensen dan ook gemiddeld 24% minuten per dag minder fysiek actief en zitten 38% minuten meer, dan wanneer ze wel de deur uit mogen.

Gewichtige gevolgen

Dat een lockdown je strakke vorm geen goed doet, als je niet de gepaste maatregelen neemt, staat als een paal boven water. Uit een Poolse studie blijkt echter dat vooral mensen met overgewicht het meeste aankomen tijdens een lockdown. Nu willen we niet kwetsen en polariseren en vooral ook onder de aandacht brengen dat een inactieve leefstijl niet gezond is of je nu wel of niet zwaarder wordt. Zo kun je in dit onderzoek lezen dat een korte periode van inactiviteit je bloedglucoseregulatie, uithoudingsvermogen en, voor fitnessers zeer belangrijk, de hoeveelheid spiermassa, geen goed doen.

Wat te doen…

Je weet nu dus dat een lockdown negatieve effecten op je eet- en beweeggedrag en uiteindelijk je gezondheid heeft. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de vorige lockdown in een relatief gunstig seizoen plaatsvond. De dagen werden langer en warmer. Ideale omstandigheden om juist wat actiever te worden wat uiteindelijk dus niet voldoende lukte.

De huidige lockdown zit midden in het seizoen waarin de dagen korter en kouder worden en ook nog eens vol zitten met vrolijke vreetdagen. Of moeten we met het zeer beperkte aantal mensen dat we tot 19 januari mogen ontvangen, eigenlijk spreken van ‘troostbunkerdagen’. Het is dus tijd om gepaste maatregelen te nemen, zeker nu we niet op begeleiding van een deskundige kunnen rekenen.

Het beste is daarom om de koelkast de komende maand niet maximaal met ‘comfort food’ vol te stouwen. Lees dit bericht. Ga voor veel groenten, mager beleg, gegrilde kip, wat noten, magere vruchtenkwark, dingen die je wel lekker vindt maar minder calorieën bevatten dan kerststollen, ijstaarten, chocolade, volvette dipsauzen, paprikaribbelchips, kaasplanken en dergelijke. Loop wat meer in huis, trap op en af, die basis oefeningen met je eigen lichaamsgewicht, dat heet bodyweighttraining. Weet je nog? Ga een blokje om met de hond, ook als je geen hond hebt. Lunchtijd? Boterhammen mee en maak er een wandellunch van. Doe je op kantoor toch ook? Fietst een stukje, ga dagelijks naar buiten, ook als het weer niet erg aanlokkelijk is. Film jezelf tijdens die activiteiten, door weer en wind. Toon het aan vrienden en familie. Inspireer!

Deze hulp-Santa laat zien hoe je dat doet.

Dossiers: