EN  |  FR

Nieuw zekerheidssysteem voor voedingssupplementen

afbeelding bij Nieuw zekerheidssysteem voor voedingssupplementen

Vanaf vandaag kunnen alle sporters in Nederland gebruik maken van voedingssupplementen die voldoen aan strenge topsportnormen en die op doping getest zijn. Deze supplementen maken deel uit van een nieuw opgezet systeem: het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT). Dit systeem geeft de grootst mogelijke zekerheid dat supplementen geen dopinggeduide stoffen bevatten.

Meer zekerheid voor sporters

Van topsporters worden buitengewone topprestaties verwacht. Eén van de voorwaarden voor maximale prestaties én het behoud van de gezondheid is een verantwoord gebruik van voeding en voedingssupplementen, afgestemd op de individuele behoefte van de topsporter. Uit (inter)nationaal onderzoek is echter gebleken dat in voedingssupplementen in incidentele gevallen dopinggeduide stoffen voorkomen die voor topsporters kunnen leiden tot een verhoogd risico op een positieve uitslag van een dopingcontrole.

Ook voor sporters van fitnesscentra is dit systeem interessant. Er komen bij ons regelmatig vragen binnen van recreatieve, maar wel fanatiek trainende sporters die supplementen willen gebruiken waar absoluut geen doping in zit. Ook zij kunnen bij NZVT terecht, omdat dit de grootst mogelijke zekerheid biedt dat supplementen geen dopinggeduide stoffen bevatten.

Check je supplementen op NZVT-website

Het afgelopen jaar heeft een projectgroep bestaande uit NOC*NSF, de branche-organisatie NPN, het NeCeDo, de NOC*NSF atletencommissie, het Ministerie van VWS en het RIVM het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport opgezet, kortweg het NZVT. In dit systeem worden supplementen volgens bijzondere kwaliteitseisen geproduceerd en gecontroleerd. Welke supplementen voldoen aan het NZVT is te vinden op de website [www.necedo.nl/nzvt]. Op deze website staat ook nadere informatie over de zekerheden die het NZVT biedt en op welke manier het systeem gebruikt moet worden om maximale zekerheid te bieden.

Als een sporter een supplement wil gebruiken dat niet op de NZVT site staat, kan deze sporter het volgende doen:
1. Zoeken op de site of er een andere producent is die hetzelfde type supplement verkoopt en in de toekomst dit supplement gebruiken; of
2. Afspreken met de fabrikant van het gewenste supplement dat deze fabrikant zich aanmeldt bij de NPN (tel. 0341 - 554 023) en meedoet aan het NZVT. Alleen dan weet de sporter of het supplement (met de grootst mogelijke zekerheid) vrij is van doping.

Lancering

Het NZVT is met medewerking van Renate Groenewold op vrijdag 21 november gelanceerd op een persbijeenkomst in ijsstadion Thialf in Heerenveen. Het NeCeDo is verheugd dat het NZVT van start is gegaan en dat er een alternatief is voor het ontraden van supplementengebruik bij topsporters. Met het NZVT verkrijgen sporters de mogelijkheid om een goede keuze te maken.