EN  |  FR

Een maatje meer voor een maatje minder

Met de lonkende stranden in het vooruitzicht, vroeg menigeen zich de afgelopen tijd af: hoe krijg ik dat lijf strandklaar? En menigeen zal ook weer de benodigde wondermiddelen hebben gekocht. Net als menigeen –alweer- ontdekte dat ze niet werken. Wil je voorkomen dat je de volgende keer weer bolgebuikt op het strand ligt, zoek dan nu alvast een maatje.

Twee redelijk kleinschalige onderzoeken, waarvan eentje onlangs gepubliceerd in het British Medical Journal, bevestigen wat je waarschijnlijk al wist: wil je een prestatie leveren, dan is een maatje die je ondersteunt onmisbaar. Of dat nu is bij voorbereiding op de Rotterdam Marathon of bij het bereiken en behouden van je streefgewicht, mentale steun maakt het makkelijker en houdt je gemotiveerd.

Maatje...

Een Australische studie keek naar tweehonderdvijftig moeders met jonge kinderen die vier keer per jaar per jaar bijeen kwamen om hun ervaringen met het afvallen te delen. Ze kregen daarnaast telefonisch ondersteuning. Deze vrouwen verloren in een jaar 0,2 kilogram, bar weinig dus. Vrouwen in een vergelijkbare groep die het individueel probeerden, werden zelfs 0,8 kilogram zwaarder. Bijna achthonderd vrouwen (in Australië, het UK en Duitsland) die een jaar lang de WeigthWatchers-methode volgden (ondersteuning en een calorie beperk dieet), vielen gemiddeld vier kilo af. Met afstand de beste prestatie, alhoewel op jaarbasis niet echt een klapper. De studie werd gepresenteerd op een recent congres over overgewicht en is nog niet gepubliceerd.

… of toch een pilletje?

Parallel aan deze twee onderzoeken liepen twee literatuurstudies naar de effecten van afslank- en voedingsupplementen, die op hetzelfde congres werden gepresenteerd en ook nog niet gepubliceerd zijn. En, als je deze website een beetje volgt, verbaast je het niet. Het resultaat van het gebruik van de meeste afslanksupplementen is bedroevend.

Deze twee punten: afslanken lukt beter onder begeleiding en de meeste supplementen doen weinig anders dan je portemonnee plunderen, dienen meegenomen te worden naar je vakantiebestemming, al dan niet in exotische oorden, met dito vergezichten. En als je terug bent van vakantie en linea recta naar het fitnesscentrum gaat om onder begeleiding af te slanken, sta dan kritisch ten opzichte van supplementen en hol gillend de deur uit wanneer ze je een Slimbelly willen aansmeren! Over deze afslankmethode schreven we hier al eerder. En mocht je naar de Weight Watchers gaan, en ze hebben krachttraining nog niet ontdekt, stuur ze dan onmiddellijk naar onze website, zodat wij deze dikdoeners kunnen duidelijk maken dat ‘gewichtheffen’ belangrijk is voor wie wil afslanken.

Beter is het om te kijken of er een Eigen Kracht fitnesscentrum in de buurt is. Daar is de kans op een oplossing die geen oplossing is, een heel stuk kleiner. En vergeet niet gewichttraining in je programma op te nemen.

 

Het Australische onderzoek vind je hier in een bespreking genoemd. Een handzame samenvatting vind je hier

Dossiers: