EN  |  FR

Documentaire over de toekomst van bodybuilding

afbeelding bij Documentaire over de toekomst van bodybuilding

Bodybuilding worstelt al jaren met een slecht imago. Dat heeft met het gebruik van anabole steroïden te maken, maar ook met het gebrek aan kennis over deze tak van sport. De reactie van de sporters op negatieve artikelen en televisiereportages is er steevast een van ontkenning en boosheid. Begrijpelijk wellicht, maar wordt het niet de hoogste tijd dat insiders en opinion leaders in bodybuilding zelf eens hun licht laten schijnen over de toekomst van hun sport? De documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ wil aan die bewustwording een bijdrage leveren.

Al meer dan 35 jaar heeft de bodybuildingsport een slecht imago. In komkommertijden –wanneer groot nieuws schaars is – staan de onderwerpen bodybuilding-sportscholen-anabole steroïden met stip op het verlanglijstje van journalisten. Wat op zich ook wel weer begrijpelijk is, want wie het straatbeeld het afgelopen decennium eens goed bestudeert, ziet wel opvallend veel dubbelgespierde burgers zich naar de buurtsuper haasten. Dat is in ieder geval de mening van mensen uit het bodybuilding zelf. Zij schatten het aantal actuele gebruikers van anabole steroïden dan ook een stuk hoger dan de 20.000 die in een onderzoek uit 2009 werd gevonden. Het kan natuurlijk een vorm van ‘bijziendheid’ zijn van hardcore bodybuilders, maar bij navraag beweren toch velen dat ze heus wel verder kijken dan de sportschool alleen.

Hardnekkig onbegrip

Volgens insiders heeft het slechte imago voor een deel te maken doordat buitenstaanders niet begrijpen waar het in bodybuilding om gaat, er wordt geen balletje getrapt, geen fiets bereden, geen tegenstander geworpen. Men weet niet wat er voor gedaan moet worden en waar bij een wedstrijd naar gekeken moet worden. Vergelijk het imago eens met dat van De Sterktste Man wedstrijden, een evenement waarbij de prestaties ook niet geheel te verklaren zijn door een ruime consumptie van havermout en magere yoghurt. Piet tilt zwaarder dan Klaas en Henk weet zich met loeizware gewichten sneller van A naar B te bewegen dan Gerard. Over deze wedstrijden nooit enige wanklank, is de klacht. Omdat het simpel is, een spelkarakter heeft en men de uit de klei getrokken reuzen op de een of andere manier toch niet met doping in verband brengt. Bodybuilders wijzen zelf ook vaak op de combinatie van grote spiermassa met een extreem laag lichaamsvetpercentage, die op de buitenwacht ‘onnatuurlijk’ overkomt. Een combinatie die op het hoogste niveau de laatste jaren ook wel binnen de sport bekritiseerd wordt, vooral bij de dames, maar in toenemende mate ook bij de heren.

In gesprek

De documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ zal het eerste kwartaal van 2016 in première gaan, waarna een aantal sprekers het gesprek over de toekomst van bodybuilding zal inleiden. Een definitieve datum zal enkele weken voor de première bekend worden gemaakt. De documentaire en het verslag van de discussie zal daarna op www.eigenkracht.nl te zien zijn.

De trailer van de documentaire vind je hier.

Verdere video’s

De moeite waard van het bekijken zijn ook de volgende nieuwe video’s van eigen makelij, waarin Master Blaster Hans Kroon een aantal oefeningen laat zien, waaronder een aantal die kracht en conditie combineren en niet alleen geschikt zijn voor gevorderden. Het zijn ‘Baas over de beweging’, ‘Denk simpel, doe simpel’ en ‘Een greep uit de toolbox’.

 

Dossiers: