EN  |  FR

Hé, nog een fitnesser

Wie een beetje kek in het leven staat, eet verantwoord, drinkt niet te veel en is natuurlijk veelvuldig strak gebild of dwars geblokt in het fitnesscentrum te vinden. En als je dan heel hip, nog natrillend van de PowerPlate, met een zweetdruppeltje tussen je wenkbrauwen op The Wave staat en met gezonde tegenzin kijkt naar de buikspiertrainer, vraag je je dan ook wel eens af ‘waar is iedereen?’ Iedereen is, volgens het Life & Living onderzoek van Trendbox, op zoek naar een ‘experience.’

Natuurlijk fitness je ook, –geef het maar toe- omdat het toch trendy is. Je ziet de commercials, je leest de bladen en voor je het weet heb je een abonnement van een fitnesscentrum in je zak. Doet iedereen. Toch? Wie had meer bewegen niet op zijn ‘goede voornemens lijstje’ staan? Heel wat minder mensen dan media je deden geloven. Positieve gedachte. Je behoort tot een minderheid en dat maakt je natuurlijk toch weer weer een kekke trendsetter.

Leve een goed boek

Het was begin vorig jaar even een rimpeling in een glas water, omdat de stukjesknippers op de diverse redacties weer klakkeloos persberichten plakten om een krantenpagina te vullen. De fitnesscentra in Nederland zouden, op Amerika na, het hoogste aantal leden hebben. Er was, zo bleek uit het IHRSA European Market Report (2006) een, zoals men dat noemt, penetratiegraad (oftewel het aantal Nederlanders dat lid is van een fitnesscentrum) van 15,5%. Het jaar daarvoor was dat nog 9,2%. Logisch dus dat ‘meer fitness en conditie’ hoog op de ‘goede voornemens lijstjes’ staat. Dat viel dus wel mee, zo blijkt uit deze maand gepubliceerd onderzoek van Trendbox. Het gros van de mensen (65%) wil meer genieten van de eenvoudige dingen van het leven en daar lijkt een display van een cardiofitnesstoestel met veel lampjes en toetsen niet bij te horen. Een blokkie om in het bos komt op de tweede plaats (50%). Ondanks die irritante ‘belspelmiepen’ is de boodschap van dr. Phil toch doorgekomen; 46% van de Nederlanders wil meer tijd aan partner of gezin besteden. Gaan we nog gezond doen? Eenenveertig procent wil meer aan fitness en conditie doen, nipt gevolgd door 40% die (ook?) gezonder wil eten. Da’s twee procent meer dan het aantal mensen dat meer boeken wil lezen. Wellicht dat Lichamelijke Oefening van Midas Dekker nu op menig nachtkastje ligt.

Minder maar vaker

Het hebben van een fitnessabonnement lijkt op het hebben van een verzekering. Je gebruikt het zelden, maar kun je wel zonder? Bij verzekeringen claimen sommigen dat het een lieve lust is, maar de meesten denken ieder jaar weer ‘wat moet ik er mee?’ Uit het onderzoek van Trendbox blijkt dat sinds 1991 het aantal mensen dat minimaal wekelijks naar het fitnesscentrum gaat ruim verdubbeld is (van 9% naar 18%). Een stabiele 70% maakt nooit gebruik van z’n abonnement. Je behoort dus bij de trendsettende minderheid als je vaker dan één keer in de week je fitnesscentrum bezoekt. Natuurlijk, volgens trendwatcher Susanne Piët, en het onderzoek van Trendbox bevestigt dat, moet je goed kijken naar je ‘Emocode’ en op zoek gaan naar ‘experiences’ binnen ‘communities’ die aansluiten bij je ‘vibe.’ Doe eens eigenzinnig. Ga vaker naar je fitnesscentrum, groet die paar medefitnessers uitbundig en bedenk dan dat je in feite een nieuwe trend zet en statistieken overhoop gooit. Da’s toch een stuk spannender dan een paar pondjes afvallen. En je wasbordje dan? Een geblokte uitholling overdwars is zó 2006.