EN  |  FR

De laatste dagen van methylhexanamine?

Het rommelt al een tijdje rond het adrenalineachtige methylhexanamine, een stof in energiesupplementen als Jack3d en OxyElite Pro. Het rommelt genoeg voor een webbericht. Misschien voor de laatste keer – want als de tekenen ons niet bedriegen, is de stof straks verboden

Over methylhexanamine – een verbinding die je misschien ook kent als geraniumolie, geranamine of 1,3-dimethylamylamine – hebben we al vaker geschreven. Het is een eenvoudige stof, die volgens studies uit de tweede wereldoorlog op de één of andere manier de werking van adrenaline imiteert. In 2005 stopte de scheikundige en supplementenmaker Pat Arnold het in zijn omstreden energiesupplement AMP. Arnold, de man die in de jaren negentig de prohormoonhype startte en is veroordeeld voor de productie van ‘onzichtbare’ anabole steroïden als THG, vond methylhexanamine in oude wetenschappelijke literatuur en besloot de stof in een supplement te stoppen.

Rage in supplementenland

Nu, zeven jaar later, is methylhexanamine een rage geworden in supplementenland. Het is opgedoken in tientallen pre-workoutsupplementen, die vooral bij bodybuilders populair zijn. Maar het ziet ernaar uit dat die producten hun langste tijd hebben gehad. In de VS, Canada, Frankrijk, Italië en België bestuderen onderzoekers op dit moment wat er bekend is over methylhexanamine, en overwegen overheden een verbod.

De aanleiding daarvoor zijn sterfgevallen onder gebruikers van supplementen met methylhexanamine. In de VS overleden twee soldaten van 22 en 32 jaar en in Nieuw-Zeeland kreeg een bezoeker van dancefeesten een hersenbloeding nadat hij pillen met methylhexanamine had geslikt. Nieuw-Zeeland heeft de handel in die supplementen daarom al in maart 2012 verboden.

Artsen vermoeden dat methylhexanamine de fijne bloedvaten in het lichaam dichtknijpt en zo de bloeddruk verhoogt. In een recente studie, waarin proefpersonen trainen met gewichten en supplementen met methylhexanamine gebruiken, valt het met die verhoging van de bloeddruk wel mee. Ook een onderzoek waarin proefpersonen hardliepen nadat ze methylhexanamine hadden geslikt kwam tot die conclusie. Maar goed, die studies werden betaald door USPlabs, de producent van Jack3d en OxyElite Pro. Je kunt je afvragen in hoeverre die studies objectief zijn.

De herkomst van methylhexanamine

Hetzelfde USPlabs ligt in de VS onder vuur. Het bedrijf is aangeklaagd door consumenten die zich door de producent bedrogen voelen. Eén van de punten in de aanklacht is dat USPlabs jokt over de herkomst van de methylhexanamine. Het bedrijf heeft altijd beweerd dat die afkomstig is uit geraniumolie, en verwijst daarbij naar een Chinees onderzoek uit de jaren negentig.

Met die Chinese studie is iets raars aan de hand. Er is een half dozijn andere analyses van geraniumolie gepubliceerd, maar in geen daarvan hebben de onderzoekers methylhexanamine gevonden. Australische onderzoekers deden die analyses onlangs nog eens dunnetjes over, en vonden geen spoortje methylhexanamine in een half dozijn soorten geraniumolie. De Australiërs ontdekten ook waarom die ene Chinese studie iets anders vertelde: de Chinezen hadden een tikfout gemaakt. Ze hadden methylhexanamide gevonden, geen methylhexanamine.

Dat betekent dus dat er helemaal niks natuurlijks is aan methylhexanamine. Volgens de Amerikaanse wetgeving zou methylhexanamine dus eigenlijk niet in een voedingssupplement mogen zitten. USPlabs bestrijdt dat. Het bedrijf houdt voet bij stuk, en zegt dat het binnenkort studies zal publiceren waaruit zal blijken dat al die onderzoekers het bij het verkeerde eind hebben.

De Britse overheid wacht de publicatie van die studies echter niet af. Of methlyhexanamine nu van natuurlijke origine is of niet, als de stof gevaarlijk is, dan moet het van de markt. Ook de Britten bestuderen de veiligheid van methylhexanamine. Hoewel dat onderzoek nog niet is afgerond, hebben de Britten besloten geen risico’s te nemen. Ze hebben leveranciers gevraagd hun producten met methylhexanamine van de markt te halen.

De Britse Council for Responsible Nutrition, een belangenorganisatie voor de supplementenindustrie nota bene, is het daar van harte mee eens. ‘Wat ons betreft is methylhexanamine illegaal’, vertelde voorzitter Berry Ottaway. ‘Wij vinden dat het in heel Europa uit de handel moet worden genomen.’

Dossiers: