EN  |  FR

Loopband of elliptische trainer: de voor- en nadelen

Waar het om cardiomachines gaat, is de loopband nog steeds dominant, maar de elliptische trainer begint deze hoeksteen van het fitnesscentrum aardig in de nek te blazen. Heeft misschien ook wel iets met de ‘vergrijzing’  te maken. Fitnesscentra doen er daarom goed aan ‘creatief met cardio’  te zijn. Dat wil zeggen, de voor- en nadelen duidelijk te maken.

Drie decennia geleden was de hometrainer nog king. Goedkoop, low impact en geschikt voor man en vrouw, dik en dun, jong en oud. Toen enkele jaren later de duurdere loopband zijn intrede deed, moest de hometrainer die plaats onmiddellijk afstaan. Real life cardio was joggen of hardlopen op de loopband, en … op de loopband was er geen ruimte voor even een tandje terug. Was de snelheid en eventueel ook de hellingshoek (voor de diehards) eenmaal ingesteld, dan moest je blijven lopen anders knikkerde je subiet van de loopband af.

Nadeel van de loopband was dat je er niet echt een strakke bilpartij van kreeg en ook het bovenlichaam te weinig weerwerk had, behalve dat je de armen wat heen en zwaaide om het lopen te ondersteunen. Dat probleem werd opgelost toen eind jaren tachtig de elliptische trainer zijn intrede begon te doen. Rug en armen moesten ook aan de arbeid, en samen met de steppende beweging die op het apparaat moet worden gemaakt, kreeg het geheel meer het karakter van een ‘ Total body’  training.

Voor- en nadelen van twee cardioconcurrenten

Dokter Henry Williford van het bekende American College of Sports Medicine (ACSM) zet de twee cardiomachines kort in perspectief. ‘ Beide machines hebben hun voor- en nadelen. De loopband is geschikter voor joggen en hardlopen, terwijl de elliptische trainers low impact zijn, als je er niet al te rukkerig mee om gaat. Williford is zelf een hardloper en heeft daarom een voorkeur voor de loopband. Wanneer je in training bent voor een 10 km loop, dan is in het fitnesscentrum de loopband natuurlijk de beste keuze omdat het zo dicht tegen het buitensporten aan zit.

‘Ouderen of mensen met gewrichtsklachten doen er beter aan voor de elliptische trainer te keizen’, vindt hij. Omdat Nederland vergrijst – sommigen spreken al over een ‘ zilveren tsunami’  - begint de elliptische trainer de loopband aardig in de nek te hijgen. De meer ‘ boot camp’ gerichte trainers, die wel van pit en discipline houden, vinden de elliptische trainer vaak meer een ‘ feel good machine’ Je kan er makkelijk mee in je comfort zone trainen en voor jezelf het idee creëren dat je stevig je best hebt gedaan. Dat kan, maar hoeft natuurlijk niet, ook op de elliptische trainer kun je met pit trainen.

Conclusie

Op beide machines kan er met de nodige intensiteit getraind worden, de loopband is wat meer geschikt voor duurtraining en minder geschikt voor ouderen of mensen met gewrichtsklachten. De elliptische trainer geeft meer een ‘ Total body’  training en is milder voor de gewrichten. De echte cardio crack kan ze uiteraard afwisselend gebruiken. Als thuistrainingsapparaat heeft de elliptische trainer voor de gemiddelde fitnesser de meeste voordelen omdat zowel het onder- als bovenlichaam wordt getraind.

 

 

 

 

 


Dossiers: