EN  |  FR

Klaar om commando te worden?

Hollywood schermt graag met dubbelgespierde acteurs om mankrachten van de Special Forces (SF) oftewel commando’s te vertolken. Dan krijg je wel het idee dat het om volautomatische vuurkracht gaat. En dat is niet zo, verklappen we alvast. Een webbericht over hoe je de ware commando in jezelf kunt ontdekken.

De realiteit is heel anders. De TV-programma’s Kamp van Koningsbrugge en Kamp Waes, die mede mogelijk zijn gemaakt door Defensie, geven al een uniek inkijkje in what it takes om een commando te worden. Kort samengevat; als commando hoef je niet beresterk te zijn, in ieder geval niet in de zin van brute spierkracht. Als je ook maar enigszins in aanmerking wil komen voor de loodzware opleiding tot commando, moet je wel door de eerste selectieronde zien te komen. We schetsen hieronder aan welke fysieke eisen je minimaal moet voldoen om door die eerste (ja je leest het goed de eerste) selectierondes van de commando’s te komen. Even een spoiler alert; met showspieren red je het niet bij de commando’s. En ook vrouwen moeten hun mannetje staan, want precies dezelfde eisen gelden voor vrouwen. 

Kracht

We beginnen met kracht. Wil je door de selectierondes van de commando’s komen, dan moet je minimaal 30 goeie push ups binnen 2 minuten kunnen doen. En met een goeie push up bedoelen we een push up waarbij je borst net niet de grond raakt en je je armen bovenaan weer volledig strekt. Niet alleen je borst-, schouderspieren en triceps moeten voldoende duurkracht hebben, maar ook je buikspieren. Zo moet je minimaal 40 sit-ups binnen 2 minuten kunnen maken. En met een sit-up bedoelen we niet een crunch waarbij je hoofd net van de grond komt. Nee met een sit-up lig je met je hoofd en schouderbladen op de grond en moet je vervolgens zover omhoog komen dat je ellebogen je knieën raken.

Ben je een beetje een getrainde fitnesser dan zullen de push- en sit-ups je waarschijnlijk geen problemen opleveren. Je moet echter niet alleen duurkracht laten zien bij de push ups en sit-ups maar ook in de pull-ups moet je alles uit de kast halen. Zo moet je in staat zijn om 6 keurige pull-ups te maken; dus helemaal uithangen en zonder te smokkelen volledig optrekken met de kin in de eindstand boven de stang.

Uithoudingsvermogen

Totnogtoe dacht je misschien dat die eerste selectieronde geen probleem voor je zal zijn. Duurkracht heb je misschien voldoende opgebouwd met je reguliere workouts. Je wordt echter niet alleen op duurkracht getest. Je moet ook een goed uithoudingsvermogen hebben; iets waar de meeste fitnessers niet de meeste aandacht aan besteden, maar wat het Korps Commandotroepen (KCT) terecht wel belangrijk vindt.

Hoe test het KCT of je over voldoende uithoudingsvermogen beschikt? Met de Coopertest. De Coopertest klinkt je wellicht bekend in de oren en zag je op de middelbare school met gezonde tegenzin tegemoet. Het is die test die 12 minuten duurt. Binnen die 12 minuten moet je zo veel mogelijk rondjes lopen. Het KCT vindt dat je de Coopertest hebt gehaald als minimaal 2800 meter binnen 12 minuten loopt. Anders gezegd; je moet in staat zijn om 12 minuten lang minimaal 14 kilometer per uur te lopen. Best pittig.

Eigen Kracht in optima forma

Met alleen dikke spieren en forse PR’s op de squat, bench en deadlift red je het dus niet in de eerste selectieronde. Wil je commando worden, dan moet je om door de eerste selectie heen te komen een allround atleet zijn. Ben je uiteindelijk door de eerste selectieronde, dan volgt een zwaar traject van 4 tot 5 maanden om je te vormen tot militair (Algemene Militaire Vorming; AMV). Vervolgens start de vooropleiding (VO) van 2 maanden waarin je je militaire vaardigheden verder aanscherpt. Heb je de AMV en VO doorstaan, dan start de daadwerkelijke 8 weken durende Commando Opleiding (Elementaire Commando Opleiding; ECO). De ECO is loodzwaar en je moet over behoorlijk wat Eigen Kracht beschikken, om die tot een goed einde te brengen. En denk maar niet dat je op gezette tijden kunt trainen en bakjes met kipfilet, rijst en broccoli krijgt voorgeschoteld tijdens de ECO. Nee, honger, slaapgebrek en zware fysieke en mentale uitdagingen staan op het menu. Heb je de ECO doorstaan, dan mag je met recht een groene baret dragen en volgt de voortgezette commando-opleiding (VCO) van ongeveer een jaar. Binnen de VCO leer je vaardigheden om speciale operaties uit te kunnen voeren. Wil je meer intel over wat het KCT doet, kijk dan hier. Denk je dat je over genoeg Eigen Kracht beschikt om een groene baret te verdienen, kijk dan hier hoe je jezelf op de selectiedagen kan voorbereiden.

Dat Amerikanen wat met wapens hebben, zie je hier.

Dossiers: