EN  |  FR

Natuurlijk bewegen, een nieuwe beweging?

Het is een zoon van Tarzan en hij vindt het mensenpark maar niks. Te veel mensen op elkaar, te veel ongezonde voeding, te weinig ruimte om echt natuurlijk te bewegen. En dan bedoelt hij niet voetje voor voetje stationair op de loopband of met een krantje op de hometrainer om calorietjes te verbranden. Nee, we moeten terug naar onze prehistorische wortels. We moeten rennen, klimmen, springen, kruipen, zwemmen, kortom doen waar we voor gemaakt zijn. En alles het liefst buiten in de vrije natuur.

Erwan Le Corre is de grondlegger van MovNat, een bewegingsleer die hij heeft ontwikkeld om onze relatie met ons lichaam te herstellen door voorrang te geven aan natuurlijke en efficiënte bewegingen als rennen en klimmen in plaats van domweg calorieën te verbranden in een fitnesscentrum. Zouden we natuurlijker bewegen, dan zou een goed gewicht, andere eetgewoonten en blakende gezondheid als vanzelf volgen. 

Human zoo syndrome

Kijk je naar de algehele levensstijl van de moderne mens, die zijn/haar tijd voornamelijk zittend en snackend achter de pc of de televisie lijkt door te brengen, en je weet dat het menselijk lichaam in pakweg 40.000 jaar niet veel is veranderd, dan moet je wel vaststellen dat we met het potentieel van ons prehistorische lichaam niet zo veel meer doen. Dat laten we aan hardlopers, verspringers, zwemmers en andere topsporters over. Het resultaat is een flinke waslijst welvaartsziekten en andere eigentijdse ongemakken als stress en burn out. Le Corre noemt dit geheel het ‘human zoo syndrome’. We leven dicht op elkaar in een mensentuin, en daar word je volgens de grondlegger van MovNat niet vrolijk van. 

Prehistorische lifestyle

Enkele jaren geleden begon in New York een subcultuur op te bloeien van jonge, trendy mensen die de moderne samenleving de wacht aan zegden door een levensstijl uit het stenen tijdperk te cultiveren. Dat wil zeggen, dat ze in ieder geval qua beweging en voeding zoveel mogelijk probeerden te leven als de jager-verzamelaar die de mens ooit was, in prehistorische tijden. De ‘nieuwe naturisten’  liepen blootsvoets, probeerden het activiteitenpatroon van de jager-verzamelaar na te bootsen en aten zo min mogelijk bewerkt voedsel. Kortom, ze wilden ‘terug naar de natuur’. Voor een deel zien wie die hang naar natuurlijke oefeningen en het ‘oerdieet’ terug bij de CrossFit-beweging, die ook van mening is dat het allemaal wat ‘primitiever’ én spannender kan. De loopband en de hometrainer, hoekstenen van het gemiddelde fitnesscentrum, mogen van hen gelijk bij het grof vuil. En de koolhydraten, tja, die mogen ook wel een beetje minder.

Langer leven

De prehistorische mens mag dan meer gerend, geklommen en gesprongen hebben, maar oud werd hij niet. Een jaartje of 30 misschien en voortplanting geschiedde al in de vroege puberteit. Daar gaat je jeugd. Dan doet de hedendaagse mens het beter. We leven steeds langer: mannen worden gemiddeld tegen de 80 jaar en vrouwen leven een jaar of drie, vier langer. Moeten we wel een beetje gezond leven, niet roken, niet boven op elkaar in een achterstandswijk zitten, want ongezonde leefgewoonten erop na houden en van een uitkering leven kost je zo maar een jaar of zeven van je leven. De hamvraag is nu: hoeveel jaar moeten we inleveren als we helemaal weer terug naar het stenen tijdperk gaan... Misschien moeten we onze prehistorische voorgangers maar niet in alles volgen.

 

Voor een afgewogen mening over het paleo-dieet van voedingswetenschapper professor Martijn Katan, zie hier.

Voor een uitgebreide discussie over het paleo-dieet, zie hier

Voor een Youtube-interview met de godfather van het Paleo dieet, zie hier

 

Dossiers: