EN  |  FR

Afvallen? Een makkie!

Het aantal Nederlanders met overgewicht neemt in fors tempo toe. Dat is prettig voor tijdschriften, die daardoor iedere maand een nieuw en vaak vergezocht dieet kunnen introduceren. Ook de pillendraaiers spekken daardoor hun toch al goed gevulde portemonnee. Merkwaardig, want als je wilt afvallen, heb je geen ingewikkeld dieet of dure pillen nodig. Echt afvallen is veel gemakkelijker en goedkoper.

Zo werkt afvallen niet

Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft rond de 45% van de Nederlanders last van overgewicht. Je hebt een overgewicht als je volgens de Body Mass Index (ook wel bekend als de Quetelet-index) hoger scoort dan 25. Bij een score van 30 of hoger is er sprake van ernstig overgewicht. Je berekent je BMI door je lichaamsgewicht (in kilo's) te delen door het kwadraat van je lichaamslengte (in meters). Op de site van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) kun je via de link naar 'Maak je niet dik' zelf je BMI bepalen. Ook vind je er nog meer informatie over.
In de Lijf, Sport en Middelen-publicatie Slim Fit; Gezond Slank Zonder Dieet vind je ook methoden om je overgewicht exacter vast te stellen, maar de BMI is een redelijk betrouwbare indicatie om te ontdekken of je te zwaar bent. Overgewicht is één van de factoren die ten grondslag liggen aan ziekten als een hartaanval, diabetes, nierstenen, galstenen, maagkanker, impotentie, enzovoort. Veel mensen zijn zich bewust van de gevaren van overgewicht. Er wordt dan ook massaal gedieet. In 2001 vielen de gezamenlijke Nederlanders 35,5 miljoen kilo's af. In datzelfde jaar kwamen ze ook weer 34,5 miljoen kilo's aan. Nettoresultaat van al die diëten, afslankpillen, afslankmaaltijden en wat dies meer zij; de gemiddelde Nederlander valt op jaarbasis 0,06 kilo af. Kennelijk werken al die afvaltips in de media dus niet.

Zo werkt afvallen wel

Hoewel je lijf een behoorlijk complex geheel is, functioneert het relatief eenvoudig. (Banvloek Over Elektronische Buikspiertrainers)

  • Als een van die vele diëten blijvend zou werken, waarom komen er dan telkens weer nieuwe 'écht' werkende diëten bij

Dossier: