EN  |  FR

Hij kon schrokken, grote brokken

Strongman Eddie Hall heeft een nieuwe uitdaging nodig. Een bokswedstrijd met collega-strongman Hafthor Bjornsson, beter bekend als de Mountain Man van Game of Thrones. Dus moest Eddie stevig op dieet, zo’n 9000 kcal in de min om precies te zijn. Eddie at in zijn strongmantop ruim 16.000 calorietjes weg, per dag. Dat is wel een hele grote berg voeding. Twijfel begon te knagen, dus de rekenmachine erbij gepakt.

Strongman Eddie Hall heeft een nieuwe uitdaging. Hij gaat zijn aartsrivaal Hafthor Bjornsson letterlijk in een bokswedstrijd te lijf. Om in de ring met een fitte boksbody voor de dag te komen, staat Eddie Hall op een caloriebeperkt dieet van…schrik niet 7.000 kcal per dag. Waaaat? Is dat niet een typefout? Moet dat niet 7.000 kcal per week zijn? Nee, je leest het goed; 7.000 kcal per dag. Waar de meeste mensen zienderogen zouden vervetten, vaart Eddie Hall er wel bij. Op deze foto kun je de resultaten voor en tijdens de cutfase van Eddie’s trainingsregime zien. Dat Eddie afvalt met zijn huidige dieet en trainingsregime is niet vreemd als je je realiseert, dat toen hij trainde om zijn deadliftrecord te vestigen naar eigen zeggen een whopping 16.000 kcal per dag at. Die 16.000 kcal had hij nodig om zijn training van voldoende brandstof te voorzien en om te herstellen van zijn zware krachttrainingen. Nu vinden wij 16.000 kcal per dag weghappen aan de hoge kant en stellen daarom de vraag: is Eddie Hall echt in staat om 16.000 kcal per dag te verbranden? We kiezen voor een rekenkundige benadering.

Een paar aannames

Toegegeven, om bovenstaande vraag te beantwoorden, doen we wel een paar aannames over zijn lengte, leeftijd, gewicht, activiteitenpatroon en trainingsschema.

Volgens Wiki is Mr Hall 1.92 m, 32 jaar oud en weegt hij 186 kg. Gezien hij fulltime atleet is en veel moet herstellen en rusten na zijn zware trainingen schatten we zijn activiteitenpatroon exclusief sporten niet heel hoog in.Tijdens zware trainingsperioden traint Eddie ongeveer 4 uren per dag. Dat trainen resulteert in een bepaald energiegebruik tijdens trainen, maar na de training zal het energiegebruik ook nog een tijdje verhoogd zijn door de zogenaamde EPOC (of afterburn, naverbranding).

Rekenen

Om zijn totale energie-gebruik te schatten, moeten we eerst zijn totale energiegebruik exclusief trainen schatten en daar vervolgens het energiegebruik met sporten bij opstellen. Kijk hier voor een uitgebreide uitleg over het schatten van het energiegebruik. Zijn energiegebruik exclusief sporten, kunnen we schatten door uit te gaan van een  bepaalde basaalstofwisseling en deze te vermenigvuldigen met een zogenaamde PAL-factor.

Basaalstofwisseling

Zo, we gaan dus eerst Eddie’s basaalstofwisseling schatten met de formule van Spijker en Van den Hoven. Deze formule is speciaal ontwikkeld om bij sporters de basaalstofwisseling te schatten en geeft bij Eddie een niet geringe basaalstofwisseling van 3.460 kcal.

Basaalstofwisseling X PAL 

Vervolgens moeten we de basaalstofwisseling vermenigvuldigen met de voor Eddie passende PAL-waarde. Omdat Eddie veel rust en moet herstellen van zijn trainingen, gebruiken we een lage PAL-waarde van 1,3. Wanneer we de basaalstofwisseling vermenigvuldigen met deze PAL-waarde komen we op een energiegebruik exclusief sporten van 4.498 kcal. Maar ho eens even, Eddie traint 4 uren per dag, terwijl het totale energiegebruik exclusief sporten is berekend over 24 uren. Klopt, daar moeten we dus voor corrigeren anders rekenen we uren dubbel.

Eddie’s energiegebruik exclusief sporten moet dus over 20 uren worden berekend. Het energiegebruik over die 20 uren is 3.748 kcal.

Energiegebruik door training

Eddie lijkt dus ongeveer 4 uren per dag te trainen. Met een geschatte MET-waarde van 6 bij krachttraining kunnen we het energiegebruik van de krachttraining schatten. We komen dan ongeveer op een energiegebruik door krachttraining van 4687 kcal.

EPOC

Wanneer we het energiegebruik exclusief krachttraining en het energiegebruik door krachttraining bij elkaar optellen, komen we op een energiegebruik van (3.748+4.687=) 8.435 kcal. We zijn er dan echter nog niet. Krachttraining zorgt namelijk voor naverbranding. Vooral als je zwaar traint. Gegevens over de hoogte van EPOC zijn echter niet eenduidig; sommigen suggereren een forse afterburn, anderen meer een waakvlammetje. Laten wij Eddie het voordeel van de twijfel geven en de naverbranding hoog inschatten. Wij schatten zijn EPOC op ongeveer 2.000 kal.

Eindconclusie

Alles bij elkaar opgeteld, komen we dan op een energiegebruik van dik 10.000 kcal per dag toen Eddie zware krachttraining deed om strongmanrecords te verbreken. Dat is een fors dagelijks energiegebruik, maar niet ongewoon voor topsporters die flink wat trainingsarbeid verzetten. Zo verbranden wielrenners tijdens de Tour wel 9.000 kcal per dag. En ook voormalig topzwemmer Phelps verbrandde tijdens zijn hoogtijdagen 12.000 kcal per dag.

Het lijkt ons echter niet waarschijnlijk dat Eddie 16.000 kcal per dag nodig heeft om zijn trainingen te voeden en te herstellen van zijn trainingen. Misschien zit Eddie in een onbescheiden bulkfase als hij die immense calorie-inname aantikt. En wellicht maakt Eddie gebruik van farmacologische ondersteuning om spieraanwas onnatuurlijk te versnellen en dat zet de energiebehoefte ook in een hogere versnelling. Maar 16.000 kcal per dag?...Hij is Holle Bolle Gijs niet.

Alle maaltijden van Eddie Hall op een rijtje vind je hier.

Dossiers: