EN  |  FR

Fitness in Beweging: EFAA 2007 congres

Omdat de groeiende aandacht voor verantwoord bewegen steeds meer kennis en kunde van de fitnesstrainer vergt, organiseert EFAA 10 en 11 februari te Noordwijkerhout ‘Fitness in Beweging’, met tal van presenters en lezingen over allerlei aspecten van fitness, van personal training tot medical fitness. Daarnaast zullen er in het kader van ‘Eigen Kracht’ op zondag 11 februari in een aparte zaal vier ‘state of the art’ lezingen worden gehouden.

Lezing: Gezond bewegen op eigen kracht

De mens is gemaakt om te bewegen, maar uit onderzoek blijkt dat mensen minder bewegen naarmate ze ouder worden. Deze afname is al zichtbaar vanaf het 21e jaar. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) geeft voor verschillende leeftijdscategorieën een beweegadvies, maar de vraag is of deze minimale normen wel voldoende zijn als je wilt afslanken. Centraal in deze lezing staat dan ook de vraag: Hoeveel moeten mensen eigenlijk bewegen? Hoe ziet de NNBG eruit en hoe is die tot stand gekomen? Wat is het verschil tussen het verbeteren van de gezondheid en het verbeteren van fitheid? Aandacht ook voor een op handen zijnde nieuwe beweegnorm Gezond Gewicht, en een verslag van een persoonlijk experiment met de lichaamsmonitor SenseWear. Spreker – Bart Coumans.

Lezing: Doping en supplementen

Je krijgt als instructor geregeld vragen over allerlei middelen en supplementen die mensen willen gebruiken om hun doelen te bereiken. Van creatine en eiwitten tot fatburners en testosteronboosters. Wanneer is het doping, wat werkt en wat niet? Als er doping wordt gebruikt in het fitnesscentrum, hoe groot is dan dat gebruik? Wat zijn de mogelijkheden om dopinggebruik tegen te gaan? Hoe blijf je op de hoogte van ontwikkelingen op dit gebied? Aandacht ook voor de Sportvoedingspiramide en het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT). Spreker – Hans Wassink.

Lezing: Afslanken op Eigen Kracht

Veel mensen maken de gang naar het fitnesscentrum om af te vallen, of, beter gezegd, af te slanken. Wat zijn de ingrediënten van een goed en gezond afslankprogramma? Welke rol spelen cardio- en krachttraining daarbij? Hoe voorkom je terugval? Hoe ziet gewichtscontrole er op de langere termijn uit? Welke strategieën kun je bij verschillende doelgroepen hanteren? Waarom het belangrijker is de afslanker op te voeden dan aan het lijntje te houden. Plus een aantal afslankmythes die een buitengewoon taai leven leiden. Spreker – Bart Coumans.

Lezing: Het Eigen Kracht-spieropbouwprogramma

Kun je verantwoord en efficiënt spiermassa opbouwen? De pijlers van geïntegreerde training (training, voeding, herstel en motivatie). Hoe veel en hoe vaak moet je trainen om ‘clean groot’ te worden? Pas heel recent hebben een aantal meta-analyses helderheid geschapen over het op wetenschappelijke basis ontwerpen van krachttrainingsprogramma’s. Tot nu toe moesten instructor en (kracht) sporter het doen met voornamelijk op krachttrainingsfolklore gebaseerde stelsels en literatuur. Aandacht voor een spieropbouwprogramma waarvan de pijlers een wetenschappelijke basis hebben, en dat onder auspiciën van Eigen Kracht is uitgetest in de praktijk. Spreker – Hans Wassink.

Voor het volledige programma zie Fitness in beweging.