EN  |  FR

Nieuwe Cola voor Machomannen

Willen de producten die je in de markt zet ook goed verkocht worden, dan moet je als fabrikant rekening houden met hun … eh… ‘uitstraling’. Dat geldt niet alleen voor een auto of een motorfiets, maar ook voor bier en frisdranken. Machomannen blijken bijvoorbeeld moeite te hebben met ‘cola light’ (in het Engels ‘Diet Coke’), want op je lijn letten is voor vrouwen en voor mietjes. Een ernstig misverstand, natuurlijk, maar in de reclame gaat het allang niet meer over smaak. Het gaat om de beleving.

Om de ‘mietenuitstraling’ te pareren kwam Coca-Cola een jaar of wat geleden met de colavariant Coca-Cola Zero. Die veranderde je tijdens het drinken van een loser in een winner. En winnen willen we uiteraard allemaal. Pepsi Cola kwam daarna met Pepsi Max. En recent begonnen de machomannen die dr. Pepper dronken te zeuren dat de lightversie niet meer zo smaakte als voorheen. Dan moet je als fabrikant in het frisdrankensegment als de sodeju zorgen dat je product ook weer ballen krijgt.

Enter ‘dr. Pepper Ten’, de nieuwe Cola van dr. Pepper voor mannen in de leeftijdcategorie van 25-34 jaar. Uit onderzoek bleek dat ‘gezondheidsbewuste’ jonge mannen niet helemaal tevreden waren over de smaak van light cola’s. Ze vonden ze een beetje laf smaken. Dus deden ze er bij dr. Pepper 10 calorieën aan suikers in, een gram of 2-3, zeg maar. Of dat nou veel uitmaakt is de vraag. Misschien dat ze er daarom nog de slogan ‘for men only’ aan toevoegden. De commercial laat machomannen in een typische action hero setting zien, met ironisch bedoeld commentaar. ‘Hebben jullie het naar je zin, dames? Natuurlijk niet! En nog wat, jullie mogen die romantische films houden. Wij zijn er klaar mee. Daarom drinken we Ten.’, luidt de vrije vertaling. De dames waren ‘not amused’.

Youp en Pope

Dat (jonge) mannen makkelijk te beïnvloeden zijn, en al helemaal als het om hun ‘mannelijkheid’ gaat bewees Youp van ’t Hek toen hij het net door Heineken geïntroduceerde alcoholvrije bier Buckler in zijn oudejaarsconference van 1989 volledig afbrandde. Het zou een gereformeerd bier zijn van mensen die wel populair in de kroeg willen zijn, maar niet dronken willen worden. De verkoop van Buckler nam in de maanden daarna een ware ‘nose dive’ en werd uiteindelijk van de markt gehaald, althans in Nederland. 

Dat mannelijkheid heel gevoelig ligt, daar wees de Amerikaanse psychiater Harrison Pope al ruim tien jaar geleden op. In 2000 verscheen zijn boek ‘The Adonis Complex’, met op de achterflap de tekst millions suffer in silence. Het Adoniscomplex is een bijzondere vorm van verstoorde lichaamsbeleving bij mannen, waarbij de persoon in kwestie volledig in beslag is genomen door de spierontwikkeling en/of vorm van het lichaam. Pope en zijn medewerkers toonden aan dat dit steeds meer voorkomt in de Westerse maatschappij en lieten aan de hand van beelden in de media, maar ook stripfiguren en poppen (zoals G.I. Joe) zien dat mannelijke gespierdheid een steeds grotere rol is gaan spelen voor het zelfbeeld van mannen. De hoogste tijd dus om de krachttraining aan te vullen met een stukje weerbaarheidstraining. Volgens dr. Phil kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen! 

Dossiers: