EN  |  FR

Doorsnee aantrekkelijker dan je denkt

Mannen snappen niet wat vrouwen aantrekkelijk vinden. Ze denken serieus dat een blokjesbuik en een borst als een jonge buffelstier minimale voorwaarden zijn voor een vaste relatie. Vrouwen op hun beurt denken dat hun figuur catwalk-waardig moet zijn om een leuke vent aan de haak te slaan. Verkeerde veronderstellingen, over en weer, zo blijkt.

Die wijsheid zuigen wij uiteraard niet uit onze op natuurlijke wijze gehypertrofieerde duim. Wij baseren ons op het onderzoek dat het actualiteitenprogramma Een Vandaag recent liet uitvoeren onder twintigduizend Nederlanders.

Uit hun onderzoek bleek dat de helft van de Nederlandse mannen denkt dat vrouwen de voorkeur geven aan een man met een bodybuilderfysiek of een slanke man met een blokjesbuik. Wil je als man een beetje kans van slagen hebben op de huwelijks- en relatiemarkt, dan moet je op z’n minst met net zo’n afgetraind lijf als Ryan 'Deadpool' Reynolds voor de dag komen.

Niet dus, constateerden de onderzoekers. De helft van de Nederlandse vrouwen valt op mannen met een doorsneefysiek: niet dik, maar zonder blokjesbuik, grote biceps en massieve pectoraalpartij. Een minderheid valt op slanke, maar niet opvallend gespierde mannen, en slechts 6 procent zegt zich aangetrokken te voelen tot een man met een fysiek die de meeste mannelijke lezers van deze website waarschijnlijk ambiëren.

“Als een man te afgetraind is, heb ik het gevoel dat ik dat ook moet doen”, verklaarde één van de ondervraagde vrouwen tegenover de onderzoekers. “Dat maakt mij onzeker.” Een andere reden waarom de meeste vrouwen met een boog om afgetrainde mannen heen lopen, is dat die veel te veel tijd bezig zouden zijn met hun sport. “Waarschijnlijk zijn ze de hele tijd bezig met hun lichaam in vorm te houden, en zouden ze geen tijd voor mij hebben.”

Vrouwen over mannen

Uit het onderzoek bleek verder dat vrouwen net zo raar denken over mannen als mannen over vrouwen. De meeste vrouwen denken dat mannen vallen op superslanke vrouwen, met een lichaam dat in advertenties, TV-series en films de norm is geworden. In werkelijk geeft bijna de helft van de mannen de voorkeur aan een vrouw met een normaal lichaam, en valt 16 procent van de mannen op vrouwen met een paar pondjes meer. Van de categorie superslanke vrouwen is slechts 3 procent van de mannen gecharmeerd.

Extreme fysiek onaantrekkelijk

Het zijn opmerkelijke cijfers, maar ze zijn in lijn met wat vooral Amerikaanse onderzoekers de afgelopen jaren hebben ontdekt. Zo’n tien jaar geleden publiceerde David Frederick, een psycholoog uit Los Angeles, bijvoorbeeld een onderzoek waarin hij 140 studentes ondervroeg over wat zij een aantrekkelijk en opwindend mannenlichaam vonden. En hoewel de studentes die meewerkten aan Fredericks onderzoek een voorkeur hadden voor mannen met een gezond vetpercentage en een beetje spierontwikkeling, liepen de studentes niet warm voor mannen met een extreme bodybuilderfysiek.

Frederick had eigenlijk verwacht dat zijn studentes massaal zouden kiezen voor afgetrainde mannenlichamen. Dat is immers het type lichaam dat de media laten zien. Maar de meeste jonge vrouwen in zijn onderzoek vonden dat lichaamstype een beetje ‘te’. Ze vermoedden dat mannen met zo’n extreem lichaam niet erg trouw zijn, losse handjes hebben en niet erg zorgzaam zijn.

Komt door de evolutie

Frederick denkt dat die negatieve associaties worden ingegeven door de natuur. Mannen met een extreem gespierde fysiek produceren veel testosteron, en testosteron stimuleert nu eenmaal de zin in seks (en dus ook de interesse in seksuele avonturen) en de agressie. Omdat niet alle mannen die emoties kunnen kanaliseren, heeft de evolutie er voor gezorgd dat vrouwen deze hoogrisico-mannen intuïtief mijden, vermoedt Frederick.

De massamedia, en in deze tijd komen de sociale media daar nog bij, lijken niet in staat om wezenlijk te veranderen wat vrouwen aantrekkelijk vinden in mannen. Ze lijken ook niet in staat om te veranderen wat mannen fysiek aantrekkelijk vinden in vrouwen. Maar de media zijn kennelijk wel in staat om de manier te veranderen waarop we ons eigen lichaam te beoordelen.

We weten bijvoorbeeld uit onderzoek dat vrouwen de superslanke vrouwenlichamen mooier vinden naarmate ze meer TV-uren achter de kiezen hebben. En volgens een onderzoek van Harrison Pope vinden jonge mannen, die zojuist op een computerscherm afbeeldingen van dubbelgespierde mannenlichamen hebben gezien, dat hun eigen lichaam wel wat meer spieren kan gebruiken en pondjes lichaamsvet kan missen.

Rol in de sport

Als je het heel simpel wilt zeggen, dan maken de media ons wijs dat onze lichamen niet goed genoeg zijn. Die boodschap krijgen we collectief ingeprent, en of we het willen of niet, die boodschap speelt een rol in de manier waarop wij bezig zijn met ons lijf, binnen en buiten de sportschool.  De een wat meer dan de ander.

Nu is de boodschap natuurlijk  niet dat je de sportschool vaarwel moet zeggen. Met krachttraining en een goede fysiek willen opbouwen is helemaal niets mis, maar de lat heel hoog leggen – soms zelfs idioot hoog – is een recept voor ellende. Dag in dag uit je in het zweet werken, de voeding tot op de milligram afwegen en nog ontevreden zijn over je lijf is gewoon niet gezond. Daarnaast allerhande farmacologische middelen gebruiken ook niet. Dus in plaats van deze ‘way of life’, leggen wij liever de lat wat lager en de nadruk op het feit dat er een leven is buiten de sportschool. Heel veel leven. 

Dossiers: