EN  |  FR

Wei: de belofte van een bijzonder eiwit

Eiwitten behoren tot je beste vrienden. Reden genoeg om in de vorm van yoghurt en kwark flink wat magere eiwitten in je voeding op te nemen. De laatste tijd is er een eiwit in het nieuws dat als een regelrechte belofte wordt aangeprezen. Het hoe en waarom van wei-eiwit.

Wat is wei?

Wei-eiwitten of 'wei-witten' (in het Engels: 'whey proteins'), zoals insiders ze ook wel noemen, zijn gemaakt van eiwit dat overblijft bij het maken van zuivelproducten als kaas, yoghurt en kwark. Wei-wit is als afvalproduct lang over het hoofd gezien. Dat komt doordat wei-wit is opgebouwd uit korte stukjes eiwit waarvan de functie nog niet duidelijk was. Het gros van het eiwit in melk bijvoorbeeld bestaat uit lange ketens aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen waaruit eiwit is opgebouwd. Die lange eiwitten zijn de grondstof voor de opbouw van spiermassa. De korte wei-witten echter zouden een bevorderende werking hebben op het immuunsysteem. Hiermee neemt je herstel- en weerstandsvermogen toe. Reden ook waarom koeien dit eiwit aanmaken. Zo beschermen ze hun kalveren. Een ruime consumptie van gewone eiwitten wordt door fabrikanten van het wei-wit aangeraden, aangezien de wei-witjes gewoon worden gebruikt voor de spieropbouw. Een ruime consumptie werkt dus 'wei-witsparend', zou je kunnen zeggen.

Wei-ingrediënten

De ingrediënten in wei waar het om gaat zijn de volgende:

Lactoferrines

Dit zijn eiwitten die de opname van ijzer verbeteren en virussen, bacteriën en ontstekingen bestrijden.

Immunoglobulines

Dit zijn eiwitten die zich hechten aan vreemde indringers, zodat je afweercellen ze makkelijker kunnen vernietigen.

Bovine serum albumine

Dit is de grondstof voor een belangrijke anti-oxidant, namelijk gluthation die het lichaam zelf aanmaakt. Oxidanten zijn instabiele moleculen die schade aan weefsels en organen kunnen toebrengen. De anti-oxidanten verhinderen of beperken de schade.

Waarom wei?

Wei-wit is bedoeld voor (kracht)sporters die zwaar trainen en hun immuunsysteem willen versterken, omdat bekend is dat een grote trainingsbelasting het immuunsysteem minder goed doet functioneren. Je bent daardoor vatbaarder voor verkoudheden, infecties en andere ellende. Wei-wit zou ook de eiwitsynthese verbeteren. Versterking van het immuunsysteem en bevordering van de opbouw van spiermassa is de aantrekkelijke belofte waarmee de fabrikanten wei op de markt brengen. Naarmate het wei-wit geconcentreerder is schiet de prijs ervan omhoog. Het duurste wei-wit claimt een concentratie van 90%.

Wetenschappelijk bewijs

Het punt met wei-wit is dat er tot op heden nog te weinig hard wetenschappelijk onderzoek is gedaan om de claims die er over wei-wit gedaan worden te onderbouwen. Een gewoon goed melk-eiwit (caseïne) met een kippeneiwitje extra werkt waarschijnlijk net zo goed, en heeft een 'sparende' werking op de beurs. Dat is een hele belasting minder!

Dossier: