EN  |  FR

Slanker, sterker, potenter…

De FDA heeft er een hele kluif aan, aan het aanpakken van fabrikanten die allerlei supplementen op de markt brengen die niet doen wat ze beloven, claims opvoeren die ze niet waarmaken of dopinggeduide stoffen bevatten die niet op de ingrediëntenlijst staan vermeld. Vooral naar supplementen in de categorieën ‘slanker, sterker, potenter’ lijkt veel vraag te zijn. En als er veel vraag is naar iets, lijkt dat te vragen om aanbod waarvan bij tenminste een deel de nodige vragen gesteld dienen te worden.

Naar verluidt wordt er op jaarbasis in Amerika 24 miljard dollar omgezet aan supplementen. De concurrentie is verpletterend en aan creatine alleen valt er nauwelijks iets te verdienen. Daarom komen veel fabrikanten met ‘speciale mixen’, waarbij ze een standaard werkend supplement als creatine of cafeïne ‘verbijzonderen’ met allerlei zeer speciale ingrediënten. Meestal wat extracten van flauwe plantjes als de Belizian Man Vine, bijvoorbeeld. Daarnaast kan iedere joker zijn eigen supplementenhandeltje beginnen zonder op de vingers getikt te worden. Pas wanneer het klachten regent komt de FDA (Food and Drug Administration) in actie. Hoe dat werkt kun je zien in een clip uit Bigger, Stronger, Faster, van documentairemaker Chris Bell.

Beroep op consument

De FDA waarschuwt de consument voor supplementen die gepaard gaan met allerlei buitenproportionele claims of hoeraverhalen. Je moet kritisch en verstandig zijn, en niet zomaar iets slikken omdat er van alles en nog wat over beweerd wordt. Voedingssupplementen, zo laat de FDA weten, kunnen over het algemeen zonder toestemming van de FDA op de markt gebracht worden. Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf om er voor te zorgen dat de producten die ze verkopen veilig zijn en de claims die worden gedaan terecht zijn. En voegt er aan toe: ‘ It is much easier for a firm to get a product on the market than it is for FDA to take a product off the market.’  Met andere woorden, de FDA doet een beroep op het gezond verstand van de consument en roept op om klachten te melden. In wezen mag de consument het zelf uitzoeken

Gaspari op de vingers getikt

Fabrikanten zijn verplicht een bepaald klachtenprotocol af te werken, dat er in het kort op neer komt dat klachten serieus moeten worden genomen en gemeld. Daar zijn niet alle fabrikanten blij mee, en een van die fabrikanten van supplementen is Gaspari Nutrition, naar de naam van een zeer bekende bodybuilder uit eind jaren tachtig, Rich Gaspari. Gaspari is op de vingers getikt omdat het bedrijf niet correct met klachten om is gegaan. De klachten liepen van lichte ongemakken als wondjes in de mond tot pijn in de borst, verstoringen in het functioneren van de nieren en bloederige ontlasting. Neemt niet weg dat hij zelf heel enthousiast is over zijn producten en zegt voortdurend bezig te zijn om zijn supplementen te verbeteren om de klant nog meer bang for his buck te geven.De FDA krijgt met name klachten binnen over supplementen die bedoeld zijn om af te slanken, spiermassa op te bouwen en de potentie te verhogen. Het hele verhaal valt hier te lezen.

 

Meer over foute supplementen vind je hier