EN  |  FR

Fitnessgoeroes: Billy Blanks

In de strijd tegen vormverlies en overgewicht heeft de good old USA een aantal unieke fitnessgoeroes voortgebracht, die ieder op zijn of haar manier ‘the Battle of the Bulge’ in hun voordeel hebben proberen te beslechten. In de zomermaanden zetten we een aantal van hen in het zonnetje. Ter lering en voor de fun. In deze aflevering de geestelijke vader van Tae Bo, Billy Blanks. Deze invloedrijke martial arts vorm van fitness zou van Blanks een gefortuneerd man maken, kicking and laughing all the way to the bank.

Billy Blanks werd in 1955 geboren in Erie, Pennsylvania, het vierde kind van de 15 kinderen van Isaac en Mabeline Blanks, een hardwerkende fabrieksarbeider en zijn misschien nog wel harder werkende vrouw, die naast de kinderen verzorgen ook nog eens geregeld uit ‘poetsen’ moest. Blanks omschreef de buurt waarin hij opgroeide in een interview ooit als volgt ‘All we heard was sirens.’ De politie en ambulance reden af en aan. De kinderen kregen het christelijk geloof met de paplepel in gegoten, zodat ze op het rechte pad zouden blijven.

Bruce Lee-effect

Het hoeft geen verbazing te wekken dat Blanks, die midden in the hood opgroeide, Bruce Lee als idool uitkoos. Lee heeft immers eigenhandig de kung fu film over de hele wereld populair gemaakt, en je kunt op feesten en partijen serieus de stelling verdedigen dat zulks zonder hem nooit zou zijn gebeurd en het genre aktiefilm helemaal niet zou hebben bestaan. Hoe dan ook, Billy trainde zich een ongeluk en zou het uiteindelijk schoppen tot een van de groten uit de Karate Hall of Fame.

We sommen zijn ‘achievements’ hier maar even op: 7e dan karate, zevenvoudig wereldkampioen karate, Golden Gloves bokskampioen, captain van het United States Karate Team, won meer dan 30 gouden medailles in internationale wedstrijden, was zeven jaar lang de nummer 1 of 2 in het full contact karate, en zijn epische gevechten tegen ‘Nasty’ Anderson zijn legendarisch

Tae Bo to the bank

Blanks was een succesvol sportman, die af en toe een bad guy mocht spelen in B-films, en ook wel ereklusjes aannam als body guard zijn voor filmsterren. Daarnaast opende hij eind jaren tachtig een sportschool in Sherman Oaks, Californië, dat louter zou uitgroeien tot een groot Mekka voor Tae Bo volgelingen.

Om mee te liften op de grote groei van fitness ontwikkelde Blanks een vrouwvriendelijke light en fun variant van de sporten waar hij zelf in uitblonk: Taekwon-do en boksen, afgekort tot Tae Bo. Billy schrapte de karatepakken, het sparren en de explosieve agressie en verving het door dans, muziek en ontwikkelde een workout die rekoefeningen, bokstraining, krachttraining en karate combineerde tot de ultieme Tae Bo Experience. Half Hollywood deed aan Tae Bo en Billy was kicking and lauhing all the way to the bank. Niet gek voor een dyslectische jongen uit de achterbuurt.

Tae Bo was met afstand de meeste dominante fitnessvorm in de jaren negentig, waar later allerlei varianten uit zouden groeien als Body Combat, Box Aerobics en andere tot fitness omgetoverde vechtsporten. Hoewel zijn invloed tanende is, draait zijn (familie) bedrijf nog op volle toeren. Billy Blanks heeft twee kinderen uit zijn eerste huwelijk, dat 33 jaar stand hield, maar trouwde enkele jaren geleden met de Japanse tolk Tomoko Sato, bij wie hij inmiddels ook kinderen heeft. Hij woont nu in Osaka, Japan en heeft daar enkele grote fitnesscentra. Het gaat goed met Billy San

 

Dossiers: