EN  |  FR

Achter de geraniums…

De afgelopen tijd zijn diverse internationale topsporters positief bevonden door het gebruik van voedingssupplementen met geranamine. Geranamine is een verboden stimulerend middel, dat op de dopinglijst staat. Ook in Nederland zijn supplementen verkrijgbaar die geranamine bevatten. Het betreft vooral supplementen om af te slanken of om het energiegebruik te verhogen. Er zijn ook energiedrankjes die geranamine bevatten.

Geranamine is een stof die wordt verkregen uit geraniumolie, maar het kan ook synthetisch gemaakt worden. Het extract bevat hoge concentraties methylhexanamine, ook bekend als methylhexaneamine, DMAA of dimethylamylamine. Een hele mond vol, maar geranamine zet de stofwisseling in een hogere versnelling, waardoor de gebruiker wat alerter zou worden en/of gewicht zou verliezen. Geranamine wordt vooral gebruikt als afslankmiddel en fatburner. Er zijn overigens geen wetenschappelijke onderzoeken die deze claims bewijzen. De stof kan ook voorkomen in partypillen, maar is wat minder sterk dan amfetamine of efedrine.

Supplement of medicijn?

Hoewel bedoeld als middel om neusverkoudheid te bestrijden, is methylhexaneamine op de markt gebracht als voedingssupplement in combinatie met cafeïne en andere ingrediënten onder merknamen als Geranamine en Floradrene. Geranamine zelf is wetenschappelijk nog niet intensief onderzocht, in ieder geval niet sinds farmaceut Eli Lily er in 1944 patent op aanvroeg.
Methylhexaneamine is niet goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration FDA, hoewel het een onderdeel is van een geraniumolie die goedgekeurd is voor gebruik in voedingsmiddelen, en dat is aanleiding geweest voor de fabrikant om te stellen dat geranamine eerder een voedingssupplement is dan een medicijn. Hoewel het technisch misschien correct is om te stellen dat geranamine een voedingssupplement is omdat het een component is van de olie van de Pelargonium graveolens waarvan is toegestaan het in voedingsmiddelen te verwerken, bevat geranamine slechts 0,777% geraniumolie, en pure synthetische geranamine is dus eigenlijk een heel ander verhaal. In Nederland hebben de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nog geen uitspraak gedaan of het als supplement of als medicijn moet worden beschouwd. In de tussentijd kan het ook in Nederland als supplement worden gekocht. Voor zover bekend gebeurt dit op dit moment alleen als geïmporteerd product.

Niet achter de geranamine

Synthetische methylhexaneamine wordt gebruikt als het actieve ingrediënt in diverse partypillen. Serieuze bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, en beroerte, en zijn ook gerapporteerd bij recreatief gebruik van deze producten. Deze gebruikers hebben de stof vermoedelijk geïnjecteerd en in doseringen gebruikt die ver boven de veiligheidsgrens liggen.
Een nieuw energiedrankje als ‘Clearshot’ prijst zichzelf in hyperventilerende tekst aan als vervanger voor efedrine, maar dan zonder bijwerkingen. En voor de feestbeesten: ‘Ideaal om een hele nacht door te blijven gaan. Zeker als je er helemaal doorheen zit en direct verder wilt gaan.’ Vooral niet luisteren naar je lichaam en rust nemen als je lichaam daar heel nadrukkelijk om vraagt. En dan de ultieme aanbeveling: ‘De werking van Clearshot wordt door enkele gebruikers zelfs vergeleken met uitgaansdrugs!’ Naast bovengenoemde bijwerkingen kun je daar rustig 'ernstig spiermassaverlies' aan toevoegen. Misschien toch beter niet achter de geranamine gaan zitten!

Dossier: