EN  |  FR

Trillen, twisten en schijven

Het is hoogzomer en je bent echt niet te lui om het ene been voor het andere te zetten of een dumbbell in beweging te brengen, maar er zijn grenzen. Met hysterische temperaturen en hoognodig herstel in het achterhoofd is een mens al snel op zoek naar iets minder vermoeiends. Enter, de eigentijdse flitsfitnessapparaten die precies die belofte doen: het hoeft niet lang te duren om toch effect te hebben. Is dat lekker of is dat niet lekker?

Een half jaartje geleden zal het zijn, dat we over de ROM-machine schreven. De Vibroshaper, het Simply Fit Board en de DISQ lijken in dezelfde categorie fitnessapparaten te vallen, met als grote voordeel dat het Simply Fit Board, de Vibroshaper en de DISQ in tegenstelling tot de ROM-machine wel onder je bed passen. De belofte van deze flitsfitnessmethoden blijft dezelfde; met 10 minuten trainen per dag krijg je het lichaam waar jij (en je partner in het bijzonder) zo van droomt. Trainen kan superleuk zijn en als coach Wendy je ook nog eens motiveert in actie te komen, merk je niet eens dat je traint. We laten hieronder ons licht schijnen op de verschillende vormen van ‘fitness light’ en stellen de hamvraag: zijn het handige apparaten om spiermassa op te bouwen en/of af te slanken? Of wordt er in een split second een berg bitcoins van je virtuele bankrekening geboekt. 

Vibroshaper

Voor ‘slechts’ 240 euro mag je de Vibroshaper de jouwe noemen. De Vibroshaper is een trilplaat. En ja, ook die past prima onder het bed. De belofte is dat je met dagelijks 10 minuten trillen op de Vibroshaper je weer slank wordt als een den en fit als een hoentje. Het wordt in de commercial letterlijk gezegd dat je alleen maar op de Vibroshaper hoeft te staan voor de verbluffende resultaten. Vervolgens worden er in de reclame toch echt oefeningen op de trilplaat gedaan. Daarmee is het op z’n minst onduidelijk wat je nu precies moet doen voor welke resultaten. Bewegingswetenschappers De Ruiter en Hollander zijn het er wel over eens. Een trilplaat verbetert je spierkracht en conditie niet. En dat wisten we eigenlijk al. Je moet spieren belasten met pittige krachttraining om sterker of gespierder te worden of duurtraining om meer conditie te kweken. De trilplaat lijkt bij vrouwen tussen de 60 en 80 jaar de botdichtheid te verbeteren, maar waarschijnlijk zou die ook zijn toegenomen als diezelfde vrouwen krachttraining hadden gedaan. Misschien wel meer.

Simply Fit Board

Het Simply Fit Board lijkt op een skateboard waar de wielen van zijn afgezaagd omdat hij niet soepel meer over een half pipe rolt. En door deze ingenieuze vorm, past ook het Simply Fit Board prima onder je bed. Bestel je het SF-Board voor nog net geen 4 tientjes, dan krijg je ook een voedingsplan. Hoe dat voedingsplan en het trainen met het Simply Fit Board eruit ziet blijft in nevelen gehuld. Volgens de infomercial moet je dagelijks 10 minuten met licht gebogen knieën een soort draaibeweging met de romp maken. Deze gepatenteerde beweging – gewoon twisten eigenlijk - zou voor stevige been- en sterke buikspieren zorgen. Hou je twee minidumbbells in je handen, dan versterk je ook je armspieren. De grootste belofte is echter dat je van je love handles en muffin tops af komt door dagelijks 10 minuten te boarden. Door te boarden, wordt de suggestie gewekt dat je de buikspieren activeert en die vervolgens plaatselijk vet laat verbranden. Het is helaas overduidelijk en in 2013 nogmaals aangetoond dat je plaatselijk geen vet kunt verbranden.

Ook weet je als trouw bezoeker van deze website dat je met de isometrische contracties op het SF-Board niet genoeg doet om fors wat spiergroei te kweken. Daarvoor heb je ook concentrische en excentrische contracties nodig. Wil je tenslotte ook sterke buikspieren dan voldoen de crunch, sit up, plank en side plank ook prima en die kosten helemaal niets. Wel wat zweet. 

DISQ-schijf

Voor een vanafprijs van net geen 30 euro per maand krijg je de Disq-schijf, een voedingsplan en een trainingsprogramma onder online begeleiding van een personal trainer. Wil je gaan trainen, dan haal je de Disq onder je bed vandaan en bevestig je hem rond je middel. De bijgeleverde katrollen bevestig je rond je enkels. Vervolgens trek je een kabel vanuit je middel over de enkelkatrollen. De weerstand kun je verhogen of verlagen door aan de Disq te draaien. Maar hoe licht of zwaar de weerstand is en of die toeneemt naarmate je de kabel verder uit de Disq trekt, wordt niet duidelijk.

Hoe het voedingsplan en trainingsprogramma zijn opgebouwd wordt nergens op de website goed uitgelegd. Je start het programma met een 21-day challenge, maar wat je daarin moet doen, blijft eveneens vaag. Wel wordt al snel duidelijk dat je echt moet trainen met de Disq! Verder wordt er sterk de nadruk op gelegd dat Wendy van Dijk je daarbij zal motiveren om te blijven trainen. Wij draaien de stoelen echter niet om voor de Disq en vinden net geen 30 euro per maand best veel geld voor een trainingsprogramma en voedingsplan dat niet transparant is.

Eigenkrachtboek

Voor hetzelfde geld heb je het Eigen Kracht boek. Het Eigen Kracht-boek past ook prima onder je bed, maar wij raden aan om het op je nachtkastje te leggen. Met tien minuten lezen per dag voor het slapengaan verbeter je je voedings- en trainingskennis, waardoor je betere voedings- en trainingskeuzes maakt. Met een beetje geduld en discipline wordt zo dat sterkere, slankere en strakkere lichaam ook voor jou een realiteit. Maar wacht, er is meer! Naast het Eigen Kracht boek, biedt Eigen Kracht de geheel gratis website met alles wat je wilt weten voor een krachtige leefstijl. Naast ruim 50 nieuwsberichten per jaar op het gebied van voeding, training en motivatie, worden er verschillende jaarprogramma’s aangeboden. Behalve het Eigen Kracht boek en de website is er ook de Supplementenwijzer app. Waarmee je weloverwogen keuzes voor een supplement kunt maken. Of dat lekker is? Wij dachten van wel! 

Verder willen we wijzen op een akelige bijwerking die eigenlijk alle trilplaten vertonen.

Dossiers: