EN  |  FR

Arnolds tijdloze toolkit

afbeelding bij Arnolds tijdloze toolkit

Arnold Schwarzenegger is bezig aan het vierde bedrijf in zijn leven: bodybuilder, filmster, politicus en dan nu ook een carrière als zelfhulpgoeroe. Daar hoort natuurlijk een boek bij. ‘Be useful. 7 tools voor het leven’ is de titel. Het belooft een door de eeuwen heen beproefde formule voor een succesvol leven te zijn. Een tijdloze toolkit, als het ware.

Alles in het leven van Arnold Schwarzenegger is groter dan groot: de bekendste bodybuilder ter wereld met 7 Mr. Olympia titels achter zijn naam, de bekendste filmster ter wereld, en een die ondanks zijn 76 jaren nog niet van ophouden weet, i'll be back. Dat hij in het derde bedrijf van zijn leven (hij noemt het zelf ‘derde akte’) als gouverneur van de staat Californië ook redelijk succesvol was en zich zelfs inzette voor het milieu is misschien minder bekend maar staat ook niet mis op het cv van de ‘Gouvernator’. Californië is overigens de grootste staat van Amerika, met 40 miljoen inwoners en een oppervlakte groter dan Duitsland en met droomfabriek Hollywood beeldbepalend over de hele wereld.

Niet gek dus dat de oudere Arnold druk bezig is met zijn legacy veilig te stellen. Dus is er een biografisch drieluik op Netflix, een nieuwe serie, FUBAR en peptalks over zijn nieuwe boek.

Wees nuttig!

De titel van zijn zelfhulpboek komt van vader Schwarzenegger, Gustav. Hoofd van de plaatselijke politie In het Oostenrijkse dorpThal en niet de makkelijkste man in de omgang. Strikte discipline, geen aaien over de bol, en niet zuinig met lijfstraffen voor het minste geringste. Gustav overleed in 1972 en Arnold was niet bij zijn begrafenis aanwezig. Maar in het dankwoord aan het einde van het boek, waarin hij een enorme waslijst aan mensen bedankt voor hun bijdragen aan de successen in zijn leven, krijgt Gustav credits dat hij zijn zoon discipline heeft bijgebracht. In tal van interviews en diverse biografieën vertelde Arnold echter dat het juist het benauwde milieu waarin hij was opgegroeid wat hem de drive gaf om te ontsnappen aan de ijzeren tucht van vader.

7 tijdloze tools

‘Iedereen kan doen wat ik gedaan heb’, is het motto van Arnold als hij over zijn 7 tools voor een nuttig leven begint. En omdat hij bij de twijfel daarover toch de nodige nattigheid voelt, vertelt hij er al gauw bij dat het feitelijke om ‘tijdloze tools’ gaat, die altijd gewerkt hebben en altijd zullen blijven werken als je die tools ook daadwerkelijk ten nutte maakt. En dan nog… moeten je doelen wel enigszins haalbaar zijn. Toen Arnold al op 15 jarige leeftijd begon te vertellen dat hij ooit de beste bodybuilder ter wereld zou worden, verklaarde zijn omgeving hem terecht voor gek. Hij heeft veel hulp en geluk gehad. En veel insiders in bodybuilding beschouwen Sergio Oliva nog steeds als de man die 7 keer Mr. Olympia had moeten worden in plaats van Arnold.

De 7 tijdloze tools zijn een aantal voor de hand liggende principes. 1. Zorg voor een duidelijke visie is een no brainer, want als je een bepaald doel voor ogen hebt, dan moet je wel een behoorlijk plan hebben. 2. Denk nooit klein, betekent in Arnolds boek dat je alles uit de kast moet halen om je doel te bereiken. Geen obstakel te moeilijk, geen berg te hoog. Is het ook haalbaar is een vraag die je achterwege moet laten. Oppassen met die tool! 3. Werk je uit de naad is een klassieker waar weinig tegenin te brengen is, zonder je stevig en langdurig in te zetten voor een doel wordt het natuurlijk niks. 4. Verkopen, verkopen, verkopen, gaat over marketing en reclame. Wie kan er nog zonder? 5. Schakelen is de tool die je hier kunt vertalen met flexibiliteit en gaat over nadelen in voordelen omzetten. Een wijsheid die we eerder hebben gehoord (‘Elk nadeel heb ze voordeel’). 6. Mond dicht, geest open, is een tool die je er op moet wijzen dat je ‘in de school van het leven’ leert luisteren naar mensen die interessante dingen te vertellen hebben. Echt luisteren is natuurlijk moeilijk voor wie de hoogste bergen wil beklimmen, dus zal het waarschijnlijk om ‘selectief luisteren’ draaien. 7. Weg met je spiegels, wil de lezer duidelijk maken dat ‘iets teruggeven’ en niet alleen maar denken dat alles om jou draait, belangrijk is in het leven. Vaak komt deze ‘tool’ later in het leven  tot bewustzijn, en dat is ook de reden dat Arnold in het ‘vierde bedrijf’ van zijn leven zelfhulpgoeroe is geworden en dit boek heeft geschreven.

Alle tools in ‘Be useful’ worden geïllustreerd met voorbeelden uit Arnolds leven, ‘Denk nooit klein’, bijvoorbeeld wanneer Arnold probeert producers en regisseurs warm te krijgen hem te casten in comedy films in plaats van steeds weer aktiehelden te moeten spelen. Uiteindelijk lukt dat hem met de film Twins, waarin hij de tweelingbroer van Danny DeVito speelt.  

Be useful. 7 Tools voor het leven, is hier te koop.

Dossier: