EN  |  FR

‘Here’s Johnny’

Johnny Goldberg, beter bekend als de legende Johnny G., was vorig jaar oktober op de vakbeurs Fitness and Health Benelux in Utrecht om Kranking te introduceren. Kranking is een ‘fiets’-workout voor het bovenlichaam. Net als de Spinningbike, die Johnny G. legendarisch maakte, ontstond de Krankcycle tijdens een onverwacht moment van inzicht. Een lesje in krankjorume toevalligheid.

Het verhaal is bekend. Johnny Goldberg, kreeg in Zuid Afrika, waar hij in 1956 werd geboren, het fietsvirus al vroeg te pakken. In Amerika ontwikkelde hij zich tot een fietsfanaat. In 1987 won hij de Race Across America, een non stop fietstocht van ruim vijfenveertighonderd kilometer. Een jaar later vestigde hij een nog steeds ongebroken record door in een non stop race in Arizona ruim achthonderd kilometer in krap dertig uur af te leggen. Op zoek naar een mogelijkheid om buiten het seizoen te kunnen blijven trainen en wat meer tijd bij zijn toen zwangere vrouw Jodi te kunnen doorbrengen, vond hij geen enkele stationaire fiets die hem het ‘weggevoel’ gaf. Hij dook de werkplaats in, combineerde onderdelen van een stationaire fiets met die van zijn racefiets, zette er voor dat ‘weggevoel’ een extra zwaar vliegwiel in en de Spinningbike was geboren.

Bron van inkomsten

G., toen personal trainer, ontwikkelde een fietsprogramma voor zijn vrienden en klanten voor dat prototype van de Spinningbike. ‘Ik had niet voorzien dat Spinning zo groot zou worden’, zegt Johnny G. “Mensen vonden het een perfecte manier van ‘indoor cycling’ en ik zag in eerste instantie een bron van inkomsten die perfect aansloot bij mijn passie voor fietsen.’
Hij bouwde zelf in die eerste jaren een kleine tweehonderd fietsen en opende een Spinningcentre. ‘Langzaam begon het bij me te dagen dat ik iets bijzonders op het spoor was. Dit was niet zomaar een fiets of een fietsworkout, dit was ook een manier om mensen met elkaar in contact te brengen, mensen die houden van sporten, die gezonder willen leven, die grenzen willen verleggen. Dit kon een levensstijl worden. Ik wist dat ik iets had bedacht dat mensen een unieke ervaring bood, maar dat het zo groot zou worden… Het is fantastisch dat er nu wereldwijd miljoenen mensen aan spinning doen. Spinning is een mondiaal netwerk geworden van mensen die elkaars levenswijze herkennen en erkennen.’

De volgende fase

In 2004 wordt er bij hem, zonder aanwijsbare oorzaak, een virus gediagnosticeerd dat zijn hart aantast. ‘Opeens kon ik niets meer. Spinning was geen optie meer. Ik verkocht de boel en was helemaal op mezelf aangewezen.’ Toch kroop het bloed waar het eigenlijk niet gaan kon. ‘Terwijl ik herstelde, herinnerde ik me een Spinningevent in 2002 in San Diego. Daar deden ook een aantal gehandicapte sporters aan mee. Er was een jongen die zelf een handmatige aandrijving voor zijn rolstoel had gemaakt. Ik herinnerde me het gevoel dat het me gaf, toen ik zijn rolstoel even mocht uitproberen. En ik dacht, het kan geen toeval zijn dat ik die jongen in die rolstoel ben tegen gekomen.’ En het idee voor Kranking was geboren.
De Krankcycle is een toestel waarmee je een workout voor je bovenlichaam doet. Dat is niet helemaal nieuw. Je hebt namelijk al Torsotoestellen, maar die worden bijna uitsluitend voor fysiotherapie gebruikt. Ze hebben bovendien een beperkt bewegingsbereik. De Krankcycle maakt vier verschillende bewegingen mogelijk, heeft kleine handvaten, is ontzettend snel en belast de gewrichten niet. Kranking is, net als Spinning, een groepsworkout. Vanaf januari van dit jaar is de Krankcyvle in fitnesscentra te vinden.

Op Youtube zijn tientallen filmpjes te vinden die je een idee geven van Kranking. Tik kranking of krankcycle in het zoekvenster. Hoe kranking als ‘spirituele belevenis’ in beeld gebracht wordt, vind je hier.