EN  |  FR

Daten in het fitnesscentrum

Als je op zoek bent naar een liefdesrelatie hoef je tegenwoordig de deur niet meer uit. Vanachter je computer kun je in contact komen met half single Nederland. De datingsites schoten de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond en hun succes is enorm! Meer recent zien we de lancering van enkele ‘datingsites’ voor sportmaatjes. Ideaal, zo lijkt het, want het hebben van een sportmaatje kan enorm motiverend werken. Maar zijn deze sites wel echt een geschikt medium voor ‘zoekende’ sporters?

Het is weer de tijd van de goede voornemens en niet verrassend blijken dit voor 2007 vooral ‘gezonde voornemens’ te zijn. Conditieverbetering, afvallen en meer bewegen zijn de meest genoemde voornemens in een onderzoek dat onlangs in opdracht van het Convenant Overgewicht werd gehouden. Ongeveer de helft van de Nederlanders is van plan om af te vallen; de meeste van hen willen hieraan binnen drie maanden actief gaan werken. Een meerderheid van de respondenten in het onderzoek (59 procent) denkt bovendien dat ze daarvoor het beste (meer) kunnen gaan sporten en bewegen.

In de praktijk blijkt jammer genoeg vaak dat mensen hun voornemens niet realiseren. Om woorden om te zetten in daden lijken mensen (behalve aan informatie en advies over geschikte sportmogelijkheden) vooral behoefte te hebben aan ‘maatjes’ om samen mee te sporten. Meer dan 70 procent van de deelnemers aan de Nationale Gezondheidstest (NGT) 2004 gaf desgevraagd aan dat het hebben van een sportmaatje een belangrijke stimulans is om meer te gaan sporten. (Opgemerkt moet worden dat deelnemers aan de NGT niet representatief zijn voor de Nederlandse bevolking.) Afspreken om samen te sporten maakt het gemakkelijker om het sporten vol te houden, schrijft TNO dan ook. Het is leuker (door het sociale contact) en minder vrijblijvend (door de sociale controle).

Meerdere sites

De sites waarop je een sportmaatje kunt zoeken, lijken een uitkomst te bieden voor al die ‘zoekende’ sporters. Begin dit jaar startte de site www.jouwbeweegmaatje.nl. Via deze site kun je een sportmaatje zoeken op basis van postcode, geslacht, sportvoorkeur en leeftijd. Andere sites met een vergelijkbare functionaliteit zijn: www.sportdating.nl, www.sportmetmij.nl (slechts enkele sporten), www.sportmatching.nl (voornamelijk omgeving Nijmegen) en www.sportmaatjes.nl (voornamelijk omgeving Ede).
Naast deze toegespitste sites, zijn er websites in de lucht voor het leggen van contacten op meerdere gebieden. Een voorbeeld daarvan is www.50plusnet.nl, een site die zich, zoals de naam al zegt, richt op vijftig-plussers. Sommige sites die zich richten op mensen die willen afvallen, bieden tevens de mogelijkheid om een sportmaatje te zoeken (bijvoorbeeld www.buddyon.nl). Ook enkele fitnesscentra hebben een digitaal prikbord (bijvoorbeeld www.healthcenterhoenderdaal.nl. En tot slot kun je je oproep ook kwijt op tal van meer algemene veilingsites zoals www.speurders.nl.

Hoe werkt het?

Met uitzondering van jouwbeweegmaatje.nl vragen de meeste ‘datingsites’ voor sportmaatjes dat je je eerst inschrijft alvorens je een maatje kunt zoeken. De sites hanteren verschillende zoekcriteria. Op jouwbeweegmaatje.nl kun je zoeken op basis van sportvoorkeur, postcode, woonplaats, leeftijd en geslacht. Op sportdating.nl kun je ook zoeken op burgerlijke stand en een foto plaatsen (of bekijken). Handig natuurlijk wanneer je ‘stiekem’ hoopt dat je sportmaatje ook de liefde van je leven blijkt te zijn… Wanneer je een geschikt maatje hebt gevonden, kun je met hem (of haar) in contact komen door een mailtje te sturen. Inschrijving is veelal gratis. Dus wat let je, zou je denken.

Toch melden (potentiële) sporters zich – voor zover zichtbaar – slechts mondjesmaat aan. Op sportdating.nl tellen we bijvoorbeeld slechts 95 potentiële sportmaatjes, op jouwbeweegmaatje.nl zijn dat er 126 (waarbij wordt aangetekend dat deze site pas net is begonnen). Die kleine aantallen zijn natuurlijk funest, want zonder aanmeldingen geen potentiële maatjes en zonder potentiële maatjes geen site. Als een dergelijke site langere tijd nauwelijks verkeer genereert, is hij vrijwel zeker ten dode opgeschreven. Niet voor niets is een belangrijk deel van het succes van ‘relatiesites’ te verklaren door het feit dat ze, veelal in zeer korte tijd, een enorm groot aantal deelnemers wisten te registreren.

Is er een markt?

Is er dan wel een markt voor deze sites voor sportmaatjes? Laten we de vergelijking met de succesvolle liefdessites nog eens doortrekken.
Nederlanders rekenen zonder twijfel zowel liefde als gezondheid tot de belangrijkste waarden in het leven. Een groot verschil is echter dat het hebben van een partner voor een liefdesrelatie wel onontbeerlijk is en voor sporten niet.
Op de ‘liefdessites’ zijn deelnemers bovendien vaak gedurende langere tijd ‘online’. Daardoor worden dergelijke sites echte ‘communities’. De sites om een sportmaatje te vinden, bieden hun leden niet de functionaliteit om met anderen te chatten bijvoorbeeld en creëren geen ‘community-gevoel’. Heb je een sportmaatje gevonden, dan stuur je hem of haar een mailtje en verlaat je de site. De binding met een site voor sportmaatjes is daardoor een stuk kleiner.
Tot slot kunnen hier ook geografische factoren niet buiten beschouwing blijven. Voor de liefde van je leven zijn de meeste mensen nu eenmaal bereid om verder te reizen dan voor een uurtje fitnessen. Dat maakt het voor een landelijke website voor sportmaatjes des te belangrijker om veel deelnemers te werven met een goede landelijke spreiding.

Kortom

De ‘datingsites’ voor sportmaatjes zijn weliswaar een lovenswaardig initiatief, maar het is de vraag of ze daadwerkelijk in staat blijken om de ‘zoekende sporters’ te helpen. Daarvoor zal het aantal inschrijvingen drastisch omhoog moeten. Misschien wil jij je ook wel aanmelden? Wanneer je verwachtingen niet te hoog zijn, raden we je dat hier niet af. Wij wachten af in hoeverre jullie aanmeldingen de tellers doen tikken.