EN  |  FR

Jumpen is zóóó mei 2007

Als je de ‘glossies’ gelooft, dan zijn fitnesscentra bij uitstek hippe plekken waar ‘het’ gebeurt en kun je als post moderne medemens niet zonder een abonnement bij een fitnesscentrum. Fitnesscentra vinden zich zelf ook trendy, dus zetten ze nu ‘jumpen’ op hun activiteitenrooster. Zó passé, niet aan beginnen, want dit zijn de echte trends.

Als zelfs de kekke meiden van Spunk, het bubbelende jongerenkatern van de doorgaans bedaagde NRC, jumpen 16 juni jl. al weer dood verklaren en dancehall dancing uit de dood opwekken als nieuwste trend, dan weet je dat je niet moet gaan jumpen in je fitnesscentrum. En deed je dat al wel, dan weten je gewrichten dat je dat niet moest doen. Net zoals jumpen geen fitnesstrend was, zal dancehall dancing geen fitnesstrend worden. Dit zijn de echte trends volgens IDEA Health and Fitness Association.

Allemaal PTP-en

Volgens het onderzoek van IDEA gaan Personal Training en Pilates het snelst groeien dit jaar. Zo zie je maar weer dat retro nog steeds de trend is, want Pilates (spreek uit puhlaaties) is een rek- en strek workout, gebaseerd op de inzichten van Joseph Pilates, die ruim een eeuw geleden hiermee begon. Inmiddels zijn er in Nederland al vele varianten in fitnesscentra te vinden; op toestellen, op een mat, de vereenvoudige versie Ground Control, met schuimrubberen rollers, etc. Een overzicht vind je hier. Personal Training wordt nog steeds geassocieerd met BN-ers, maar aangezien er daar bijna evenveel van zijn als ON-ers, komt Personal Training ook in Nederland gestaag op nu fitnesscentra begeleiding steeds minder als vanzelfsprekende service aanbieden. Natuurlijk gaan trends ook waar ze niet gaan kunnen, dus heel hip is trendy combineren met traditioneel. Op nummer 4 van de IDEA trendlijst staat dan ook ‘Pilates and traditional strength training fusion.’ Dat het nog verder retro kan, blijkt wel uit de tiende plaats in deze top tien, ‘yoga and traditional strength training fusion.’ Ohm en OMG, wanneer komen de yogi’s van deze wereld daar geweldloos tegen in verzet?

Gyrotonic je al?

Opmerkelijk in de Top Tien van meest trendy workouts is Gyrotonic op de vijfde plaats. Gyrotonic heeft veel weg van Pilates op toestellen, maar de bewegingen op de houten toestellen zijn ronder. Het is een dynamisch trainingssysteem, gebaseerd op de principes van yoga, gymnastiek, dans, zwemmen, en Tai Ch'i. De oefeningen worden uitgevoerd op speciaal ontworpen apparatuur. Het systeem werd ontwikkeld door Juliu Horvath. De White Cloud Studio in Amsterdam is een van de weinigen in Nederland die Gyrotonic (ook wel bekend als Gyrokinesis) al een tijdje aanbiedt. Gebeurt er dus toch noch iets hips in dat randstedelijke dorp. Denk je nu dat je een fossiel bent, omdat je nog steeds graag zwetend op een spinning bike zit? Spinning staat negende in de IDEA Top Tien. Fiets dus nog maar even lekker door.

Crossen kan nog

IDEA maakte een vergelijkbare Top Tien met de toestellen die het meest gebruikt gaan worden in fitnesscentra. Uiteraard zijn Pilates toestellen nummer 1, gevolgd door de even opmerkelijke apparaten van Gyrotonic. Alles wat met Pilates zonder toestellen en stabiliteitstraining te maken heeft (ballen, halve ballen, balansborden, etc.) volgt op drie. Opmerkelijk is een oudgediende op vier, de crosstrainer, waarop je langlauf-achtige bewegingen maakt. En voor de spinners wederom goed nieuws. De gouweouwe spinningbike staat op zes, nipt gevolgd door ‘interactive computer training games’ als de DanceDanceRevolution. Maar als je echt trendy in beweging wilt blijven, gebruik je natuurlijk gewoon de Nintendo Wii.