EN  |  FR

Goede voornemens, niet aan beginnen

Als je deze website bezoekt, ben je of bezig met fitnessen of je bent een (pre-)contemplator. Inderdaad, dat klinkt beter dan bankbintje die te lui is om te bewegen. Met de jaarwisseling voor de deur wordt het weer tijd voor goede voornemens. Hoewel… moet je je eigenlijk wel voornemen om meer te gaan bewegen, minderen met roken en drinken en verantwoorder gaan eten?

Dat gezonder en actiever leven in de belangstelling staat, is een gegeven. Wandel maar eens over de nietjesboulevard bij je boekwinkel (die meters heb je dan al weer mooi meegenomen) en er zijn een vijftiental tijdschriften die alleen maar daarover gaan. Die bladen voor billen, buiken en benen hebben een totale oplage van ruim tweeënhalf miljoen exemplaren en verschijnen tussen de zes en twaalf keer per jaar. Volgens een niet geheel onomstreden onderzoek zijn in Nederland ongeveer evenveel mensen lid van een fitnesscentrum. Niet dat veel van die mensen echt veel fitter worden, want ze gaan maar 1,1 keer per week naar hun cluppie. Zouden deze fitnessers deze bladen voor billen, buiken en benen lezen?

Niet contempleren

De kans is groot dat deze bladen worden gelezen door (pre-)contemplatoren. Dat zijn mensen die er veel over nadenken hoe ze zich nu uiteindelijk dan toch maar een gezondere actievere levensstijl moeten aanmeten. Telkens weer slaan ze zo’n blad voor billen, buiken en benen open en verzuchten: zat ik maar zo strak in mijn lijf, om vervolgens weer opgelucht adem te halen, want als je die bladen voor billen, buiken en benen moet geloven, heb je in drie weken een wasbordje, verlies je in twee weken kilo’s overtollig vet en kun je binnen een week billen hebben, waarmee je stuiterend naar je werk kan.

Geen goede voornemens

Vergeet die goede voornemens. Ga rond oud en nieuw niet zeggen; nu stop ik met…, nu begin ik echt met… Begin pas met meer bewegen als je er echt intrinsiek van overtuigd bent dat je het volhoudt en je er lekker bij voelt. Maar als je dan toch een goed voornemen wilt maken: vergeet die bladen voor billen, buiken en benen. Ze bezorgen je alleen maar teleurstellingen, want als je in vorm wilt komen en blijven moet je daar meer tijd voor uittrekken dan de bladen voor billen, buiken en benen je willen doen geloven.