EN  |  FR

Arnold Schwarzenegger 70 jaar

Op 30 juli 2017 wordt Arnold Schwarzenegger 70 jaar. Een heuglijk feit waaraan we natuurlijk niet voorbij mogen gaan. Hij is het immers die het fitness – samen met uitgever Joe Weider – aan het grote publiek heeft weten te slijten. De enorme groei die fitness de afgelopen 40 jaar heeft doorgemaakt is zonder dit duo moeilijk voorstelbaar. De bedenkelijke kanten van die groei stelde der Schwarz anderhalf jaar geleden eigenhandig aan de kaak. Een blik achteruit én vooruit.

We lopen de bekende feiten van zijn leven snel door: geboren in het dorpje Thal, in de deelstaat Stiermarken, waarvan de hoofdstad Graz is. Na Wenen de tweede stad in Oostenrijk. Wordt door zijn vader Gustav zeer streng opgevoed. Ontdekt als puber bodybuilding en legt daar al zijn energie in. De succesvolle amateur wordt door fitnessbladenuitgever Joe Weider naar Amerika gehaald. Wordt zeven keer Mr.Olympia en maakt de overstap naar Hollywood. Conan – Terminator – Expendable, zijn daarvan de bekendste rollen. Was van 2003 tot 2011 gouverneur van de staat Californië. Maakte kort daarna bekend dat hij al 10 jaar een relatie had met zijn huishoudster, bij wie hij een buitenechtelijke zoon heeft. Was getrouwd met Maria Shriver, een nicht van de beroemde Amerikaanse president John F. Kennedy. Keerde na zijn gouverneurschap terug naar Hollywood voor meer van hetzelfde.

Boodschap in een fles

Naast zijn filmcarrière heeft Arnold al sinds 1989 zijn eigen wedstrijd, de Arnold Classic, een wedstrijd die later helemaal uitgebouwd werd tot het Arnold Sports Festival, een heel scala aan sport & fitnessachtige wedstrijden, met wereldwijde versies. Arnolds missie is nog steeds ‘krachtsport’ zo mainstream mogelijk te maken, en het ergert hem al jaren dat de top van het bodybuilding is verworden tot ‘chemical freaks’ die weinig meer van doen heeft met gezondheid en fraaie lijnen. Kortom, het rommelt in het land der dubbelgespierde fysieken.

Groter dan groot

Vorig jaar werd in Lantarenvenster te Rotterdam de documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ vertoont. Aansluitend was er discussie. In de documentaire laten insiders uit bodybuilding – waaronder Schwarzenegger himself - hun licht schijnen over een sport die al jaren worstelt met een slecht imago. In de discussie werd, ondanks grote verschillen, breed de behoefte gevoeld om met name beginnende bodybuilders en fitnessers te beschermen tegen het gebruik van anabole steroïden en andere dopingmiddelen. Het verslag van de middag en de documentaire zijn hier te zien.

Wat ouderwetse maar nog steeds prima trainingsprincipes van de ‘Oostenrijkse Eik’ vind je hier.

Dossiers: