EN  |  FR

Amfetaminevariant in pre workoutsupplement Craze

Aan de andere kant van de oceaan is een storm van verontwaardiging opgestoken over de zoveelste ontdekking van verboden stoffen in voedingssupplementen. En nee, dit keer gaat het niet over obscure anabole steroïden of varianten van erectiemedicijnen. Dit keer is de industrie een stapje verder gegaan. Laboratoria hebben in het pre-workoutsupplement Craze een heuse harddrug aangetroffen. 

Onder bodybuilders is Craze, een product van het Amerikaanse Driven Sports, een heuse rage geworden. Op het eerste gezicht is dat nogal wiedes. Je neemt een dosis van het spul, en je kunt trainen als een bezetene. Wie zou dat spul nou niet willen gebruiken? Toch hebben in binnen- en buitenland webwinkels en sportzaken de verkoop van Craze gestaakt.

Als je afgaat op het label van Craze, dan is Craze een pre-workoutsupplement zoals alle andere. Het bevat stoffen als creatine, betaïne en L-citrulline, plus wat plantaardige extracten. Volgens het label bevatten die extracten varianten van het milde stimulantium bèta-phenylethylamine. Bèta-phenylethylamine en een aantal van zijn metabolieten vind je ook in chocolade. Puur natuur, zou je zeggen.

Harddrug

Onderzoekers van de universiteit van Harvard dachten daar anders over. Zij ontvingen berichten van het WADA, die in de urine van sporters sporen zag van een stof die sprekend leek op de harddrug methamfetamine – in Amerikaanse politieseries steevast afgekort tot meth. De betrapte sporters verklaarden echter dat ze helemaal geen harddrugs hadden gebruikt – maar wel het pre-workoutsupplement Craze.

Toen de onderzoekers een paar potten Craze kochten en het etiket bestudeerden, kregen ze al een donkerbruin vermoeden welke stof de sporters in de problemen had gebracht. Volgens het label zat er in Craze N,N-diethylphenylethylamine. Die stof lijkt sprekend op N,alpha-di-ethylphenylethylamine (N-alpha-DEPEA). En N-alpha-DEPEA is het chemische tweelingbroertje van de niet ongevaarlijke drug meth

Toen de onderzoekers het supplement analyseerden, zagen ze dat ze gelijk hadden. Bodybuilders of andere sporters die een aanbevolen dosis Craze namen, kregen 20 tot 35 milligram van de designerdrug binnen. Dat is bijna precies wat je volgens een patent uit de vorige eeuw nodig hebt om minder last van vermoeidheid te hebben, en minder gevoelig te zijn voor pijn.

Je zou misschien denken, klinkt goed. Het grote probleem is dat N-alpha-DEPEA nooit is getest op mensen, terwijl de kans groot is dat de stof ernstige bijwerkingen kan hebben. ‘Het is goed mogelijk dat je beter traint als je dit gebruikt’, vertelde onderzoeker Pieter Cohen in een interview. ‘Maar we weten helemaal niets over de kans op een hartaanval of een beroerte als je dit gebruikt.’ Onderzoekers geloven dat de werking van N-alpha-DEPEA het midden houdt tussen die van het verboden Ephedra en de drug methamfetamine. 

Dendrobium

De producent van Craze ontkent dat het stiekem een drug heeft toegevoegd aan zijn supplement. De gevonden stof zou van nature in de Dendrobiumorchidee zitten. Extracten van Dendrobium zijn een bestanddeel van Craze. Onzin, zeggen de onderzoekers. Er zijn geen studies waaruit je kunt afleiden dat er N-alpha-DEPEA in Dendrobium aanwezig is. De onderzoekers geloven wel dat alle supplementen met Dendrobium-extracten de methamfetaminevariant kunnen bevatten. Ze hebben al een beetje gelijk gekregen, want collega-onderzoekers hebben de drug ook gevonden in een ander product met Dendrobium-extract: het afslanksupplement Detonate van Gaspari Nutrition.

In de beklaagdenbank

Webwinkels  als eBay en Bodybuilding.com hebben in allerijl Craze uit de handel genomen, Driven Sports heeft de productie van Craze gestaakt en ook veel Nederlandse webwinkels hebben Craze uit de virtuele schappen gehaald. In de Verenigde Staten groeit de verontwaardiging tegen dit soort praktijken. Die wordt onder meer gevoed door publicaties in Amerikaanse kranten over de bedenker van Craze: de supplementenexpert Matt Cahill.

Volgens artikelen in USA Today verkocht Cahill in het begin van deze eeuw het gevaarlijke afslankmiddel DNP via de website Desigernlabs.com. Zijn DNP-capsules kostten het leven van een 17-jarige tiener. Een paar jaar later introduceerde Cahill een obscure anabole steroïde, die je misschien kent onder zijn koddige naam Superdrol. De bijwerkingen van Superdrol waren allerminst koddig. Je vindt in de wetenschappelijke literatuur meerdere gevalsbeschrijvingen van sporters die door Superdrol een serieuze leverbeschadiging kregen. Sommige gebruikers hebben zelfs processen tegen de maker van Superdrol gevoerd.

En nu heeft Cahill de sportwereld opgezadeld met een supplement dat een harddrug bevat. Organisaties voor de supplementenindustrie, politici, overheidsdiensten en betrapte sporters zijn woedend, en pleiten voor een hard overheidsingrijpen en striktere regulering. De kans dat ze hun zin krijgen is door dit incident niet denkbeeldig. En niet alleen in de Verenigde Staten. We blijven de zaak voor je volgen. 

Dossiers: