EN  |  FR

Eigen Kracht dag 2024: presentaties en workshops

afbeelding bij Eigen Kracht dag 2024: presentaties en workshops

Op zondag 24 maart vond de Eigen Kracht dag plaats in Hotel Theater FIGI te Zeist. Ook dit jaar was het een volle dag met een aantrekkelijke mix van presentaties en actieve workshops, die deels binnen en deels buiten werden gegeven. Het thema voor dit jaar was ‘Educate Yourself’.

Op het programma stonden onder meer de ‘achterkant’ van een droogtrainingsproject, de evolutie van pre-workouts, een ‘vet belangrijke’ presentatie van obesitasspecialiste dr. Liesbeth van Rossum en voor de broodnodige balans een power yoga workout en een bootcampsessie. Verder werd er een prima lunch geserveerd en waren speciale eiwitrepen binnen handbereik om spierafbraak te minimaliseren.  

Er gaat niks boven een direct contact met fanatieke fitnessers en fitnessprofessionals. Na de inloop beet de voorzitter van de Dopingautoriteit, Vincent Egbers, de spits af met een welkomstwoord en een kort overzicht van diverse activiteiten van Eigen Kracht. Fitfluencer Merijn Schoeber hield in zijn presentatie ‘Altijd in shape’ een verhaal over hoe hij in zijn ‘shredded lifestyle’ stevig onder druk kwam te staan en wanneer het moment kwam dat hij het roer radicaal omgooide. Michiel Olijhoek, onderzoeksmedewerker bij de Dopingautoriteit, dook in zijn presentatie over de ‘Evolutie van pre-workouts’ in de geschiedenis van de pre-workouts, waar ze vandaan kwamen en waar je op moest letten. Hij sloot af met enkele tips hoe je eigen pre-workout preparaat samen te stellen. Fitnessprofessional Joyce de Haan sloot het ochtendgedeelte af met een power yoga workout terwijl drilsergeant Martin Gouverneur buiten een pittige bootcamp gaf.

In het middagdeel gaf Liesbeth van Rossum haar ‘Vet belangrijk’ presentatie, die echt ‘state of the art’ was met de laatste nieuwe inzichten op het gebied van obesitas en de ontwikkeling van medicijnen in de strijd tegen ernstig overgewicht. Natural lifter en online coach Gino Brouwers gaf een presentatie over ‘Effectief coachen’. In workoutronde 2 konden bezoekers weer van de trainingen van Joyce de Haan en Martin Gouverneur genieten. Na een koffiebreak gaf Hans Wassink, het creatieve brein achter Eigen Kracht en scheidend voorlichter fitness bij de Dopingautoriteit, zijn presentatie ‘De druk op de fitnessprofessional’.

Presentatie: Eigen Kracht toen en nu

Eigen Kracht is het programma van de Dopingautoriteit voor fitnessVoorzitter Vincent Egbers liep langs memorylane met oude en nieuwe campagnes, met de kenmerkende kleuren en grote paarsgele potten die hoorden bij de campagne ‘Eigen Kracht in het Centrum’. De huidige stijl met het ‘muurtje’ (bouwen aan je fysiek) is in 2014 ingevoerd. Zie verder ook hier.

Presentatie: Altijd in shape

Het verhaal van Merijn Schoeber is er een van een succesvolle ‘fitfluencer’ die zijn droom, succesvol te worden op Youtube, najaagde. Merijn vertelde hoe hij zo ‘shredded’ mogelijk wilde worden, met een krankzinnig laag lichaamsvetpercentage. Het lukte en hij had er op social media succes mee. Hij stopte met zijn studie om zich volledig aan zijn nieuwe loopbaan te kunnen wijden, met TEDx talks, internationale beurzen en zijn best-selling boek ‘My shredded lifestyle’. Maar het beest van de ‘socials’ wilde een nog extremere fysiek. Hij kreeg ook een aanbod van Men’s Health voor de cover, maar die shoot moest wel over 5 weken genomen worden. Mijlpaal gehaald, Merijn superdroog op de cover. Maar erg lekker voelde hij zich niet. Libido minder, depressieve klachten, vermoeidheid. Testosteronlevels bleken laag te zijn. Hij begon na te denken over TRT (testosteron replacement therapy) en besloot hiervoor te gaan. Dat gaf hem een boost, maar de keerzijde van de positieve effecten (spiermassa, energie, libido beter), was dat hij nog harder ging werken, minder slapen en uiteindelijk tegen een burn-out aanliep. Hij stopte met de anabolen en het duurde vier maanden voor hij weer goed kon functioneren. Les geleerd: groter is niet altijd beter. De druk van altijd in shape te moeten zijn, is niet gezond. Meer over Merijn vind je hier.

Presentatie: Pre-workouts

Michiel Olijhoek dook in de evolutie van pre-workouts en kwam uit bij het product ‘Ultimate Orange’, van wijlen Dan Duchaine, een beroemde dopinggoeroe uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Het product (1982) was een combinatie van cafeïne en efedrine, de tweede stof een stimulantium dat op de dopinglijst staat. Een heel bekende ‘stacker’ was de combinatie van cafeïne, aspirine en efedrine. In 2004 werd deze stack verboden, omdat er wereldwijd mensen aan overleden. Efedrine moest eruit, want dit was een geneesmiddel dat alleen op basis van doktersrecept mocht worden gebruikt. In het gat dat deze combinatie achterliet, probeerden producenten van supplementen een vervangende stof te vinden, DMAA  bijvoorbeeld. Geleidelijk aan werd de lijst van ingrediënten die aan pre-workouts werd toegevoegd steeds groter. Zie ook dit webbericht.

Workouts: PowerYoga en Bootcamp

Joyce de Haan is een fitnessprofessional met een rijke geschiedenis in sport. Twaalf jaar intensief turnen, gevolgd door bodybuilding waarin ze Nederlands kampioen werd. Ze behoorde tot de eerste lichting Cleane Kneiters van Eigen Kracht, en combineerde uiteindelijk krachttraining met yoga om lichaam en geest breder te ontwikkelen. In haar workout spelen ademhaling en balans een belangrijke rol. Aan de voet van de berg werden uitgangsposities als krijger, kat & koe, neerwaartse hond, kleermaker en vlinder ingenomen en productief gemaakt.

Martin Gouverneur is sinds 2009 werkzaam op het ROC van Amsterdam als sportdocent en coördinator van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap. Daarnaast is Martin personal trainer en instructeur bij de Unbreakable Academy. Kortom: Martin is de ideale ‘drilsergeant’ en hij verzorgde dan ook een intensieve bootcamp. Dat bleek al direct doordat de deelnemers met zandzakken van 10 kg moesten squatten als ‘opwarmer’ voor het volgende onderdeel: 100 burpees zonder morren. Het derde en laatste onderdeel was een speciale opdracht, waar de deelnemers in een ronde kring met touw in plankhouding gingen staan, waarna ze een voor een in het midden van de kring een flinke kettlebell met gestrekte armen moesten houden en dan doorgeven aan de volgende uit de kring.

Liesbeth van Rossum – Vet Belangrijk

Liesbeth van Rossum is internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas en stressonderzoek in het Erasmus MC te Rotterdam. Ze is Nederlands bekendste specialist op het gebied van vetstofwisseling en overgewicht en auteur van het bekroonde boek Vet Belangrijk. Liesbeth gaf een bijzonder interessante presentatie over de complexiteit van de vetstofwisseling en de verschillende medicijnen die recent voor een doorbraak in de behandeling van ernstig overgewicht (obesitas) hebben gezorgd. En er zitten er nog meer in de pijplijn. De basis blijft toch een verandering van levensstijl (voeding en beweging), al is dat bijzonder lastig in een obesogene samenleving waar als het ware ‘de kraan open staat’ en je voortdurend met eten geconfronteerd wordt. Vetmassa is meer dan een opslag voor overtollige calorieën, het is een actief orgaan, dat effect heeft op de psyche, op infecties en vruchtbaarheid. Te veel vetmassa zorgt voor allerlei ontstekingsreacties en is een ‘poortziekte’ die de kans op circa 200 andere chronische ziektes vergroot. Liesbeth vertelde verder dat zo’n 40-70% van je gewicht genetisch is bepaald. Er zijn mensen met aanleg voor overgewicht, maar ook mensen die ‘thinness genes’ hebben die ervoor zorgen dat ze heel veel kunnen eten maar niet/amper aankomen. Meer informatie is hier te vinden. Een uitgebreid interview met Liesbeth van Rossum, vind je hier.

Presentatie: Effectief Coachen

Natural lifter en online coach Gino Brouwers is een man die zijn kennis heeft opgebouwd door jarenlange ervaring met wat training en voeding kan doen voor je fysiek.  De vele indrukwekkende transformaties van zijn cliënten getuigen van zijn kennis en kunde. Maar effectief coachen betekent dat je telkens weer maatwerk moet leveren, en dat vergt tijd en inzet aan beide kanten. Begeleiden van mensen om hun doelen te bereiken (spiermassa opbouwen, afslanken) is meer dan alleen training- en voedingsadviezen geven. Je moet kunnen motiveren, coachen en tussentijdse resultaten evalueren. Je vindt Gino Brouwers hier.

Presentatie: de druk op de fitnessprofessional

Hans Wassink was van 2006 tot 2024 het creatieve brein achter Eigen Kracht en daarvoor al jaren betrokken bij het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo), de voorloper van de Dopingautoriteit. Hij was als redacteur en vertaler betrokken bij tal van bodybuilding/fitness magazines en is co-auteur van het Eigen Kracht boek en Doping: de nuchtere feiten. In zijn presentatie relativeerde hij de ‘malle molen’ van de fitnessbranche en deed hij een pleidooi voor  de educatie en het vakmanschap van de fitnessprofessional. Fitnessprofessional zijn is namelijk ‘a hell of a job’!

Alle presentaties op een rij

De verschillende presentaties van de Eigen Kracht dag 2024 zijn hier te vinden.

Dossiers: