EN  |  FR

Mannen in de bulk

Mannen lijken steeds actiever en fitter te worden. Op straat, in park, hei en bos, zie je ze voortdurend met skistokken en mountainbikes bezig. Veel bootcamping ook om het lijf streng aan te pakken. En, toch, willen die kilo’s er maar niet af. Klassieke ontkenningsmethoden als ‘Ik ben niet dik, je zuster is dik’ of ‘Ik ben in de bulk’ worden nog steeds ter verdediging aangevoerd. Jammer, want mannen kunnen zoveel beter, actiever, ondernemender, gezonder en aantrekkelijker…

Mannen lijken steeds actiever en fitter te worden. Loop je in het park, dan zie je mannen bootcampen, nordic walken, joggen. Op de weg en in het bos zie je buikige wielrenners en mountainbikers fanatiek doortrappen. Helaas laten de kille, koude, maar ook eerlijke statistieken een heel ander beeld zien van de gemiddelde normale Nederlandse man. Die Nederlandse man in kwestie is niet bepaald gezond, sterk en fit te noemen. En nadat Abraham de Nederlandse man met een bezoekje heeft vereerd, neemt de gezondheid helemaal een nose dive. Na het 50ste levensjaar worden Nederlandse mannen steeds zwaarder en eten ze niet genoeg groente en fruit. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. We hebben steeds meer inzicht hoe je op een normale manier gezond kan blijven, of gezonder kan worden. Hieronder een aantal handvatten voor de gemiddelde, normale Nederlandse man.

Battle of the Bulge

Mannen lijken stukken gezonder, of in ieder geval gezonder bezig te zijn, dan jaren geleden. Schijn bedriegt echter. In de kern zijn veel mannen steeds ongezonder. Zo heeft bijna 55% van de mannen op basis van hun BMI overgewicht. Waar tot een leeftijd van 35 jaar het naar omstandigheden nog lijkt mee te vallen en ruim een derde van de mannen overgewicht heeft, neemt het aantal mannen met ongezond veel vet na het 50ste levensjaar schrikbarend toe. Ruim 60% van de mannen ouder dan 50 jaar heeft overgewicht. Kijken we naar de hoeveelheid ongezond buikvet dan doen mannen het nog slechter. Bijna 75% van de Nederlandse mannen heeft een ongezonde hoeveelheid buikvet.

Overgewicht is het nieuwe normaal

Afgaande op de cijfers kun je je afvragen of het eigenlijk wel normaal is om slank en fit te zijn. Kijkend naar de kille cijfers lijkt het normaler om overgewicht en veel buikvet te hebben, dan om slank en fit te zijn. Onze omgeving maakt het er in ieder geval niet makkelijker op om normaal en gezond te leven. Onze (obesogene) omgeving is gebouwd om ons zoveel mogelijk te laten zitten en ongezond te laten eten. En mannen lijken gevoeliger voor die obesogene omgeving, dan vrouwen. Zo snacken zowel mannen, als vrouwen teveel ongezonde dingen, maar mannen doen dat fors meer dan vrouwen. Of verzwijgen vrouwen een deel van hun smikkelpartijen? Hoe het ook zij, afgaande op de cijfers eten mannen meer snoep, koek, chips en gefrituurde snacks dan vrouwen. Daarmee stopt het ongezonde gedrag van mannen echter niet. Mannen drinken ruim 3 keer meer alcoholische consumpties dan vrouwen.

Ook het halen van de beweegnorm blijkt lastig. Die beweegnorm bestaat overigens uit 2,5 uur matig intensief bewegen per week, 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen en stilzitten tot een minimum beperken. Dat lijkt toch niet zo heel lastig om te halen, zou je zeggen. Maar afhankelijk van de leeftijd, halen tussen 45 en 58% van de mannen maar de beweegnorm.

En nu…?

Als trouwe bezoeker van Eigen Kracht voldoe jij waarschijnlijk niet aan het beeld van de gemiddelde man of probeer je dat zo goed mogelijk op afstand te houden. Dat beeld van de  gemiddelde Nederlandse man is er een van: te zwaar, eet niet al te gezond en kijkt iets te diep in het glaasje.

Daarom lijkt het ons toch goed om je te informeren hoe je je gezondheid en leefstijl in check kan houden. Je wordt namelijk niet van de ene op de andere dag te zwaar. Nee, dagelijkse minder verantwoorde keuzes hebben het gevaar van een kilo per jaar in zich. Zorg ervoor dat je dagelijks bewust goede keuzes maakt. De volgende strategieën kunnen je daarbij helpen. Door dagelijks direct na je maaltijd op te schrijven wat je zojuist hebt verorberd, helpt je om op gewicht te blijven, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Door direct op te schrijven wat je eet, word je bewust van waar je de mist in ging en kun je bij de volgende maaltijd een gezonde correctie uitvoeren. Jezelf wekelijks wegen, is ook een strategie die je helpt om op gewicht te blijven. Door jezelf wekelijks te wegen, zie je sneller wanneer de naald van de weegschaal teveel naar rechts beweegt en kun je tijdig bijsturen.

Bewust je boodschappenwagen inladen, helpt ook je gewicht onder controle te houden. Lees daarvoor onder andere etiketten en vergelijk producten met elkaar om te beoordelen welk voedingsmiddel het beste uit de bus komt. Naar de super ga je natuurlijk met de benenwagen, of de fiets om zo je dagelijkse beweegdosis een boost te geven. Probeer dagelijks te 40 tot 60 minuten bewegen op een intensiteit die draaglijk voor je is, in plaats van 2 keer per week 90 minuten te sporten.

Het blijkt namelijk dat je meer afvalt als je dagelijks beweegt. Je hoeft trouwens geen gekke fratsen als sprinttraining, of andere hoog intensieve trainingen af te werken om kilo’s vetmassa kwijt te raken. Integendeel, op een comfortabele intensiteit je duurtraining (lees stevige wandeling, of fietsronde) doen, leidt tot meer vetverlies, dan zo diep gaan dat je elke training een bijna-dood-ervaring hebt.  

Voor hoe zo’n ervaring in elkaar zit, kun je terecht bij de man der mannen, Joe Rogan.

Dossiers: