EN  |  FR

Sportdrank met PeptoPro in de supermarkt

afbeelding bij Sportdrank met PeptoPro in de supermarkt

Sixgram heten de blikjes met het verknipte melkeiwit caseïne, dat vanaf deze maand bij de buurtsuper in de schappen staat, naast Red Bull, Rodeo en andere oppeppende drankjes. Moet de buurtsuper er wel een van Albert Heijn zijn. Over peptiden, spierafbraak, sneller herstel en het nut van het nuttigen van PeptoPro, zoals het belangrijkste bestanddeel van Sixgram heet.

PeptoPro heet het caseïnehydrolysaat dat volgens DSM zorgt voor een beter uithoudingsvermogen en een sneller herstel na intensieve inspanning. De hersteldrank werd al in 2004 geïntroduceerd bij de Olympische Spelen in Athene en is momenteel ook in Beijing prominent aanwezig. Met verbeterde smaak en in poedervorm kan ieder zijn eigen hoeveelheid PeptoPro mixen en drinken. Sportvoedingsgigant VPX heeft onlangs PeptoPro aangekocht om te verwerken in twee, naar eigen zeggen revolutionaire, sportvoedingsproducten, NO-Shotgun en NO-SyntheSize. Maar ook MDY, Maxim en Multipower verkopen hersteldranken met PeptoPro. Een eerder webbericht over PeptoPro vind je hier.

Caseïne in kleine stukjes

Caseïne is een van de beste eiwitbronnen die je kunt nuttigen voor de opbouw van spiereiwit. Het bevat alle aminozuren in bijna ideale proporties. Caseïne wordt doorgaans beschreven als een ‘langzaam eiwit’ ten opzichte van het ‘snellere’ wei-eiwit, dat overigens ook uit melk gewonnen wordt. De opname van eiwitten in het lichaam kan worden versneld door het eiwit te ‘hydrolyseren’, in stukjes te knippen zodat er minder werk in het verteringsproces gaat zitten. Het allersnelst echter zijn of individuele aminozuren of ketens van twee of drie aminozuren aan elkaar, de zogeheten di- of tripeptiden. Dat laatste is gebeurd in de sportdrank PeptoPro, een combinatie van caseïne in piepkleine stukjes, aangevuld met koolhydraten en wat vitamines/mineralen.
Aanbevolen wordt om PeptoPro tijdens en direct na de training te gebruiken. Het voordeel tijdens de training zou zijn, een verminderde spierafbraak en extra energie door aanvulling van koolhydraten, direct na de training is een combinatie van snelle eiwitten en snelle koolhydraten gunstig om de glycogeenvoorraden snel weer aan te vullen voor de volgende training en spierschade te herstellen. Het belang van maaltijden rond de training en het timen ervan wordt steeds vaker benadrukt. Het nut ervan neemt toe naarmate er harder en vaker getraind wordt dan de gemiddelde 1-1½ krachttraining op week.

Hersteldranken

Inmiddels staat PeptoPro bij Albert Heijn in de schappen in de vorm van blikjes met het cijfer 6 erop, hetgeen verwijst naar de hoeveelheid grammen PeptoPro die een blikje van 333 cc bevat. Naast de gehydrolyseerde caseïne-eiwitjes bevat een blikje ‘Sixgram’ nog wat B-vitamines, een heel klein beetje magnesium en bijna 40 gram suikers. Sixgram is verkrijgbaar in de smaken sinaasappel, grapefruit en mandarijn en kost 0,99 euro per blikje. Natuurlijk zijn er ook andere hersteldranken die je kunt gebruiken, zoals Maxim Recovery, Endurox of Countdown, om er maar een paar te noemen.
Een andere manier om eiwitten voor, tijdens en na de krachttraining binnen te krijgen, is het nuttigen van een simpele eiwitrijke maaltijd in de vorm van een eiwitshake, ongeveer anderhalf uur voor je gaat trainen. Die tijd heeft het lichaam nodig om de shake te verteren en de voedingsstoffen beschikbaar te maken. Direct na de training of binnen 30-45 minuten na de training kun je dan een hersteldrank nemen of gewoon een eiwitshake (wei/caseïne combi) met een banaan of vruchtensap.

Dossier: