EN  |  FR

Al drinkend herstellen

Het was het geheime wapen van de Nederlandse Olympische Ploeg voor de Olympische Spelen in Athene. Na iedere zwemrace zag je op de buis Inge de Bruin er naar grijpen: het hersteldrankje PeptoPro Sports, ontwikkeld door DSM. Was het drankje eerst alleen nog maar voor topsporters beschikbaar, tegenwoordig zijn er ook consumentenversies van beschikbaar.

Herstel de zwakste schakel?

Je bent zo sterk als je zwakste schakel. Binnen het hele terrein van training, voeding, suppletie, mentaliteit en herstel gaat vaak weinig aandacht uit naar de laatstgenoemde prestatiebepalende factor. En dat is onterecht, want onvoldoende herstel kan wel degelijk jouw zwakste schakel zijn. Er zijn vele factoren die te maken hebben met je herstel en die je kunt beïnvloeden. Voor een kort overzicht kun je hier terecht.

Om vooruitgang te boeken dien je slim en hard te trainen, waardoor het lichaam geprikkeld wordt zich nog beter in te dekken tegen toekomstige pesterijen. Dit heet supercompensatie. Om zo goed mogelijk te supercompenseren moet je zorgen voor ideale herstelomstandigheden, zodat je snel en volledig kunt herstellen. Te weinig herstel(tijd) leidt tot vermoeidheid, slechtere prestaties en op termijn tot overtraining. Een uitgekiend voedingspatroon kan de hersteltijd al behoorlijk inkorten.

Glycogeenrepletie

Al lang is bekend dat het belangrijk is om de glycogeenvoorraden in je spieren, die tijdens intensieve en/of langdurige sportbeoefening worden leeggeplunderd, snel aan te vullen. Vooral tot 2 uur na de inspanning staan de spiercellen te popelen om glucose te krijgen. De ‘windowfase’ wordt dit genoemd, omdat de ‘raampjes’ open staan. In die fase worden de enkelvoudige suikers snel in de spieren opgenomen.

Nu is bekend dat als je aan een drankje naast glucose ook nog wat gehydrolyseerde (voorverteerde) eiwitten toevoegt dat de insulinerespons groter is. Hierdoor gaat de aanvulling van glycogeen nog sneller en vindt er in algemene zin een beter herstel plaats. Het grote probleem van gehydrolyseerde eiwitten is dat ze erg bitter smaken. Met het innovatieve PeptoPro Sports was de smaak al behoorlijk verbeterd, hoewel niet iedereen er enthousiast over was. Echter, dit hersteldrankje was alleen, maar beschikbaar voor Nederlandse topsporters, maar dat is onlangs veranderd. Het Duitse bedrijf Multipower heeft het patent van DSM overgenomen en heeft het voor het ‘gewone’ sportpubliek op de markt gebracht. Meer wetenschappelijke informatie over PeptoPro Sports is te vinden op de site van DSM.

PeptiPlus

Sinds kort heeft ook Nutrisense (bekend van o.a. de merken Inovit en Powerbar) een hersteldrank op de markt gebracht onder de naam PeptiPlus. PeptiPlus bevat per 100 gram 1 gram koolhydraten minder in vergelijking met PeptoPro. Een ander verschil is dat het eiwithydrolysaat van PeptiPlus uit tarwegluten komt en bij PeptoPro uit caseïne-eiwit. Tarwegluten bevatten meer glutamine. PeptiPlus bevat wel minder eiwitten, namelijk 1,5 gram eiwit per 100 ml, terwijl PeptoPro Sports 4,2 gram eiwit bevat. PeptiPlus is vrij neutraal en niet bitter van smaak. Momenteel zijn alleen de smaken orange en grapefruit beschikbaar. In tegenstelling tot PeptoPro Sports is PeptiPlus wel in poedervorm verkrijgbaar.

Dossier: