EN  |  FR

Fitness rijdt op straat

Niets ‘Hollandscher’ dan een fiets en fietsen wordt steeds ‘Hollandscher’, zo blijkt uit cijfers van onder meer BOVAG. De recessie ‘heerscht’, maar dat blijkt niet van invloed op de verkoop en het gebruik van de fiets. Sterker nog, hoe meer recessie, hoe meer fietsgebruik. Niet alleen uit economische overwegingen, zo blijkt. Een krappe portemonnee stimuleert het streven naar een grotere fitheid. Met wat hulp, want de opmars van e-bike is niet te stuiten.

‘Tijdens de recessie blijft de gemiddelde Nederlander in vorm door vaker de fiets te nemen’, zo meldt www.jeechteleeftijd.nl. Dit blijkt uit onderzoek van interactief mediabedrijf Advance onder 16.000 deelnemers van het platform 'Je Echte Leeftijd'. Uit dit onderzoek blijkt dat 27% van de ondervraagden aangeeft vaker de fiets te nemen. Uit een eerder onderzoek onder 10.000 ‘Je Echte Leeftijd’ deelnemers bleek dat personen die meer dan 30 kilometer per week fietsen, 50% minder risico lopen op het krijgen van hart- en vaatproblemen. Gewicht verliezen is één van de meest populaire voornemens voor aanvang van de zomervakantie. Zo'n 20% van de Nederlanders besluit daarom naar dit vooruitzicht te handelen en gaat minder snoepen. Die intentie heeft circa 3 keer zoveel vrouwen als mannen in de leeftijd tussen 20 en 49 jaar.’

Fietsen is ook gezondheid voor economie

Onderzoek van de brancheorganisatie BOVAG bevestigt dat. Vorig jaar werd in Nederland namelijk € 905.135.000,- omgezet aan nieuwe fietsen. Dat is 7 procent meer dan in 2007. Dat de fietsomzet stevig groeide heeft alles te maken met de opmars van de e-bike, die gemiddeld een hogere aanschafprijs heeft dan de doorsnee fiets. De fiets met elektrische trapondersteuning – de fabrikant gebruikt liever het woord ‘extra trapkracht’ - noteerde een plus van 51 procent. Er werden er in 2008 134.000 van verkocht, tegen 89.000 een jaar eerder.

Behalve goed voor je fitheid, is fietsen klaarblijkelijk ook goed voor de economie. Niet alleen dankzij de aanschaf van al die fietsen, ook door de uitgaven die fietsers doen als zij van hun fiets afstappen. Uit cijfers van de Stichting Landelijk Fietsplatform blijkt dat jaarlijks 8,5 miljoen Nederlanders op de fiets stappen en dat zij daarmee in totaal 200 miljoen recreatieve tochten van meer dan een uur maken. De recreanten besteedden afgelopen jaar onderweg circa € 750 miljoen. Vooral de horeca profiteert van de bestedingen die sinds 2002 per fietstocht met zo'n 34% toegenomen tot € 6 per persoon. In 2008 werden in Nederland bovendien ongeveer 1 miljoen meerdaagse fietsvakanties gehouden, waarbij zo'n € 70 per persoon per dag werd besteed en dat is 50% meer dan in 2003. Dat druist inderdaad een beetje in tegen dat voornemen om met fietsen af te vallen, maar per saldo moet het een gewichtsverlies opleveren.

Kilometers en calorieën

Met een uurtje recreatief fietsen, verbrand je zo’n 300-400 calorieën. Dat betekent dat de vrolijk fietsende 8,5 miljoen Nederlanders tijdens hun 200 miljoen recreatieve tochten van een uur 95.000 miljoen calorieën verbranden. Daar komt het forensen op de fiets nog eens bij. Wil je een tandje bijsteken, in het boek Op Eigen Kracht vind je een trainingsschema voor startende fietsers van Adrie van Diemen, oud-trainer van de Rabo wielerploeg en nu tijdens de Tour de France actief als trainer van de Garmin ploeg. Fietstips vind je ook op zijn website www.webtrainer.nl. Op zoek naar nieuwe routes? Kijk eens op www.fietsenwandelweb.nl. Kortom, fitness is misschien nog wel meer van de straat dan je denkt!