EN  |  FR

De kern van bewegen (the prequel)

De ‘Televaag’ had begin deze maand weer eens een ‘skoep'. ‘Op sportscholen is coretraining populair’ ronkte de eerste zin van het intro van het artikel De Kern van Bewegen van een anonieme scribent. Daar zitten al twee vaagheden in. Sportscholen bestaan sinds de jaren negentig nauwelijks meer en coretraining werd begin 2004 al geïntroduceerd bij de betere fitnesscentra, zoals je op deze website kan lezen. Wie haalt de rest van de vaagheden uit het artikel?

Het artikel de kern van bewegen lijkt bijna een pleidooi voor eerherstel van Callanetics. ‘Het doen van statische oefeningen is een andere, zeer effectieve manier om je core te trainen. Bij deze oefeningen hou je het lichaam stil in een vaste positie.’ Nu is er niets mis met bepaalde ‘statische’ buikspieroefeningen als ‘de brug’ of ‘de stofzuiger’, maar dat is natuurlijk niet de kern van coretraining. En klaarblijkelijk ook niet als je kijkt naar het bijgeleverde trainingsschema kijkt.

Kien op de kern

Coretraining gaat er van uit dat je buik- en lage rugspieren de kern (‘core’) van al je bewegingen vormen. Dat is ook zo. Om die optimaal te trainen, moet je zoveel mogelijk spieren bij een oefening betrekken. Bij de meeste oefeningen op een krachttrainingstoestel is dat niet het geval. Bij oefeningen met vrije gewichten betrek je veel meer spieren bij de beweging. Bij oefeningen met vrije gewichten op een niet-stabiele ondergrond (als een BOSU of Swiss Ball) betrek je alle soorten spieren van een bepaalde spiergroep (lokale stabilisatoren, vaak kleine, dicht bij de gewrichten gelegen spieren, globale stabilisatoren, die zorgen voor het afremmen van een beweging en globale mobilisatoren, de meest zichtbare spieren die actief worden bij bewegen).

Train je nieren

Volgens de anonieme scribent bestaat je lichaam uit twee soorten spieren ‘onwillekeurige, zoals het hart en de organen, en ten tweede willekeurige spieren, zoals benen en armen.’ Duh? Die organen en ledematen kun je volgens De Televaag-stukjesvuller op twee manieren trainen: statisch en dynamisch. Hoe dat dan werkt? ‘Goede dynamische trainingen zijn crunches, sit-ups en onderrugextensies. Doe je ook krachttraining,…’ Alsof voorgaande geen krachttrainingsoefeningen zijn.

Train je hersenen

Wat coretraining wel is, lees je hier. Wil je ook nog even je hersenen trainen? We verloten een exemplaar van de binnenkort te verschijnen herziene editie van Op Eigen Kracht onder lezers die de meeste vaagheden uit het stukkie in De Telegraaf halen. Reageren doe je hier.
Verdere mogelijkheden om de hersenen onder handen te nemen, zijn kruiswoordraadsels, het spel met de ‘ongetrouwde getallen’ Sudoku en diverse vormen van ‘Neurobics’, waarbij je rechts zijnde van alles en nog wat met de linkerhand moet doen en omgekeerd. Let op: in sommige landen kun je beter niet ‘links’ zijn.