EN  |  FR

Stuiterend slanker worden

Ruim één op de drie vrouwen en bijna één op de twee mannen in Nederland kampt met overgewicht. Pillen, stroomstoten, diëten, maaltijdvervangers, je kan het zo gek niet bedenken of het is te koop. Maar waarom zou je het kopen als je wilt afvallen?

Pillen slikken

Er zijn ontzettend veel producten op de markt. Veel van die afslankpillen bevatten (een combinatie) van cafeïne, efedrine en aspirine. Klinkt onschuldig, maar ze slikken is net alsof je de hele dag op speed loopt te stuiteren. Etiketten maken niet altijd duidelijk wat de afslanker bevat. Kruidenpreparaten (als zeedruif, ma huang, efedra vulgaris) bevatten synthethische efedrines, maar dat staat vaak niet op het etiket. De kreet 'bevat natuurlijke grondstoffen' zegt ook niet zoveel. Paddestoelen zijn natuurlijk, maar de meeste kun je beter niet eten. 'Bevat lichaamseigen stoffen' is ook zo'n geruststellend lijkende kreet. Kankercellen zijn lichaamseigen, maar wie wil die? Potjeslatijn verhult eveneens nogal wat. Fentermine, fenfluramine, dexfenfluaramine bijvoorbeeld, die veel in afslankers voor komen, zijn verslavende amfetaminederivaten. Het is niet voor niets dat eind jaren '90 afslankpillen met zulke stoffen als Isomeride, Pondimin of Teronac door de overheid verboden werden. Afslankpillen slikken is dus niet zonder gevaar. Het resultaat is zelden blijvend. Bel bij gebruik in ieder geval met de Doping Infolijn (0900-2001000; ma-vr van 13.00-16.00; € 0,10/min) , zodat je weet wat je eigenlijk slikt.

Stroomstoten geven

Opplakken, inpluggen, liggen en de kilo's verdwijnen vanzelf. Kan het nog makkelijker? Dat kan, door je geld niet uit te geven aan al die elektronische buikspiertrainers. Uit gedegen onderzoek van de American Council on Exercise blijkt dat ze niet werken. Met een beetje gezond boerenverstand kun je die conclusie ook zelf trekken. Als ze zouden werken, zou er dan nog iemand rond lopen met een buikje of te dikke billen?

Maaltijden vervangen

Maaltijdvervangers in de vorm van shakes of snackbars worden steeds meer verkocht. In de Warenwet (in het Besluit Producten voor Bijzondere Voeding) is vastgelegd aan welke eisen die maaltijdvervangers moeten voldoen. Op dit moment voldoen volgens het Nederlands Voedingscentrum alleen Profiel, Modifast, Weight Care en Slim Fast (was Slim Fit) aan die wettelijke eisen. Het gebruik leidt al snel tot een gewichtsvermindering van 1,5 tot 2 kilogram per week en de eventuele bijwerkingen als verstopping, buikklachten of vermoeidheid zijn meestal tijdelijk. Toch kennen ze hetzelfde probleem als die tientallen diëten. Zodra je weer normaal eet, kom je weer aan. De lichaamscellen hebben een 'setpoint', een soort geheugen. Stopt het dieet, dan wil het lichaam weer terug naar het 'setpoint' van voor het afvallen. Dat is het beruchte jo jo-effect.

IJzer pompen

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek maakt duidelijk dat krachttraining, zowel voor mannen als vrouwen, een belangrijke rol speelt bij blijvend afvallen. Door de toename van de vetvrije spiermassa, gebruikt het lichaam meer calorieën om die nieuwe spiermassa te onderhouden. Na een maand of drie opbouwen van meer spiermassa loopt dat op naar ruim vijfhonderd calorieën voor het leveren van de prestatie, het herstel daarna en het behoud van de nieuwe vetvrije spiermassa. Het 'ouderwetse' motto meer bewegen en niet meer innemen dan je gebruikt werkt nog steeds het best voor wie wil afvallen. Meer weten over afvallen of voedingssupplementen?