EN  |  FR

Synthetische amfetamine-variant in Acacia rigidula afslanksupplement

Als je afslanksupplementen met Acacia rigidula gebruikt, dan kun je daar misschien beter mee stoppen. Als je geen verboden en synthetische amfetamines in je lichaam wilt stoppen, tenminste. Want dat is wat een onderzoekslaboratorium van de Amerikaanse FDA vond in afslankproducten die Acacia rigidula bevatten. 

Supplementenmakers gebruiken graag extracten van exotische planten in hun producten. Meestal laten ze zich inspireren door de ethnofarmacologie: de wetenschap die bestudeert hoe traditionele samenlevingen kruiden en extracten van natuurlijke stoffen gebruiken als medicijn.Toen een paar jaar geleden makers van afslanksupplementen Acacia rigidula, een struik die groeit in de woestijn van Mexico, in hun producten gingen stoppen, fronsten ethnofarmacologen echter hun wenkbrauwen.

Voor zover bekend hadden traditionele genezers nooit Acacia rigidula gebruikt.Toch beweerden de makers van die supplementen dat Acacia rigidula een waardige vervanger was van inmiddels in de ban gedane bestanddelen als Ephedra en DMAA. Je vindt Acacia rigidula bijvoorbeeld in het omstreden afslanksupplement Dexaprine.

Stimulerende industrie

De reden dat de supplementenindustrie Acacia rigidula is gaan gebruiken is een wetenschappelijke publicatie uit de late jaren negentig van de vorige eeuw. Volgens dat artikel zitten extracten van de Acacia rigidula barstensvol stimulerende verbindingen. De onderzoekers vonden zelfs verbindingen, die nog nooit eerder in de natuur waren aangetroffen, maar wel in gebruik zijn als recreatieve drug, zoals amfetamine en metamfetamine.

Geen extract aanwezig

Omdat afslankproducten met Acacia rigidula inmiddels overal te koop liggen – je vindt ze op het web in de meeste supplementenwinkels, maar ook in natuurvoedingswinkels en in goed uitgeruste drogisterijen – besloten onderzoekers van de Amerikaanse FDA om nog eens goed naar Acacia rigidula te kijken. Het resultaat van hun werk verschijnt in 2014 in Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. De uitkomsten zijn alarmerend.

De onderzoekers analyseerden monsters van Acacia rigidula, en konden zo een soort chemische vingerafdruk maken, waarmee ze extracten van die plant konden herkennen. Vervolgens kochten en analyseerden de onderzoekers 21 afslanksupplementen met Acacia rigidula. Ze ontdekten tot hun stomme verbazing dat er in geen enkel van de onderzochte supplementen Acacia rigidula aanwezig was. Er zaten wel stimulerende stoffen in de supplementen, en soms waren dat er zelfs behoorlijk veel, maar ze kwamen niet uit de Acaciastruik. In alle supplementen vonden de onderzoekers bijvoorbeeld het stimulerende fenylethylamine. Die stof zit niet alleen in de Mexicaanse struik, maar ook in chocolade. In sommige supplementen vonden de onderzoekers zuiver fenylethylamine. De doses waren soms zo hoog dat gebruikers die zich houden aan de maximale doses van de fabrikant, er meer dan 800 milligram per dag van kunnen binnenkrijgen.

Synthetische amfetamine-variant

In bijna de helft van de geteste supplementen vonden de onderzoekers een stof die niet in Acacia rigidula aanwezig kan zijn. Sterker, het aangetroffen bèta-methylfenylethylamine bestaat niet in de natuur. Het is een verbinding die ontstaat in laboratoria. Hij lijkt sprekend op amfetamine, maar wijkt er op een kritiek punt een beetje van af. Daardoor is hij, volgens dierstudies uit de jaren dertig van de twintigste eeuw, grofweg de helft minder actief dan amfetamine. En dat is nog steeds behoorlijk veel.

Amfetamine remt de eetlust en verhoogt het energieverbruik een beetje. Daarom hebben artsen amfetamine in het verleden, toen ze nog niet wisten hoe verslavend amfetamine kan zijn, gebruikt als afslankmiddel. Een bijwerking van amfetamine die in hard trainende sporters kan optreden is dat de stof de bloedvaten vernauwt en tegelijkertijd het hart sneller laat slaan. Daardoor stijgt de bloeddruk, en neemt zeker tijdens inspanning de kans toe op een hartinfarct of een hersenbloeding.

De concentraties die de onderzoekers aantroffen waren soms verontrustend hoog. Gebruikers die zich hielden aan de doseringen van de fabrikanten konden per dag soms 146 milligram bèta-methylfenylethylamine binnenkrijgen.

Op de dopinglijst

En voordat je het vraagt: jazeker, bèta-methylfenylethylamine staat op de dopinglijst. Als je actief bent in een sport waar dopingcontroles kunnen plaatsvinden, dan kunnen supplementen met Acacia rigidula voor een positieve uitslag zorgen.

Topje van de ijsberg

Eind oktober schreven we al over de aanwezigheid van een synthetische analoog van amfetamine in het afslank- en energiesupplement Craze. Het begint er op te lijken dat het stiekem opvoeren van voedingssupplementen met farmacologische stoffen een groter probleem is dan we misschien denken. Meer daarover lees je hier. Het stuk dateert uit 2009, maar het is nog onverminderd actueel.

Dossiers: