EN  |  FR

Over eten & koken

Enkele jaren geleden verscheen de herziene en uitgebreide editie van een imposant standaardwerk over voeding en koken, van Harold McGee. Het vuistdikke boek is een must voor iedereen die eten en koken serieus neemt. Wie het in huis haalt heeft de eerste stap weg van het ‘achteloze eten’ al gezet en daarmee blijk gegeven van een serieus verlangen smaakvoller en gezonder te leven.

Steeds minder mensen koken en steeds meer mensen worstelen met overgewicht. Daar ligt een link van hier tot de supermarkt waar we vaak als een kip zonder kop langs de schappen en de ‘snoepstraten’ dwalen met in het achterhoofd slechts één gedachte: wat zullen we vanavond weer eens op tafel zetten? Let wel, niet ‘wat zullen we vanavond gaan koken’! Nee, zeg, we grazen liever en hapsnappen ons door een berg verzadigde vetten en supersnelle suikers. Zo wordt het natuurlijk nooit wat met de lijn en de gezondheid. Eigenlijk is er maar één manier om aan deze praktijken een eind te maken: de cursus ‘koken zonder pannen’ in de prullenbak te smijten en terug naar de basis, de keuken, te gaan.

Wetenschap en cultuur in de keuken

Harold McGee is een internationaal gerenommeerd en toonaangevend auteur van culinaire en voedingswetenschappelijke artikelen, die o.a. worden gepubliceerd in Nature en The New York Times. Met zijn On Food and Cooking, dat zich wereldwijd in lovende kritieken mocht verheugen, heeft hij geen leerboek ‘humane voeding’ geschreven noch een kookboek met ’99 fantastische recepten’ noch een flinterdun afslankboekje à la Sonja Bakker. Maar wie wat over voeding, eten en koken wil weten, en ook nieuwsgierig is naar de wetenschappelijke achtergronden van wat er in de keuken kan/moet plaatsvinden, kan zich geen beter boek wensen.

In zijn onnavolgbare, vaak geestige stijl, schrijft hij over melk en zuivel, over eieren, over vlees, over vis en andere waterdieren, over groenten, over fruit, kruiden en specerijen, over granen, peulvruchten en noten en over nog heel veel meer. Voorbeeld: vlees is een belangrijk basisvoedsel voor (kracht)sporters en fitnessfanaten (wat niet wil zeggen dat je als vegetariër geen goede prestaties kunt neerzetten), en wie over vlees bij McGee te rade gaat, komt veel wetenswaardigs tegen in het hoofdstuk ‘Vlees’, dat bijna 60 pagina’s telt. Je krijgt paragrafen over spieren, mensen als vleeseters, vlees en gezondheid, controversen bij de moderne vleesproductie als hormonen en antibiotica, structuur en kwaliteit van vlees, het klaarmaken van vlees, verschillende soorten vlees, orgaanvlees, enzovoorts, enzovoorts. Wie dit gedegen en encylopedische hoofdstuk over vlees gelezen heeft, kijkt beslist anders tegen zijn varkenslap aan.
En zo gaat het met alle hoofdstukken in de 875 pagina’s van ‘Over eten & koken’. Het slothoofdstuk van het boek (15) ‘De vier basismoleculen in voedsel’ gaat over water, vetten, koolhydraten en eiwitten, kortom belangrijke basiskennis over het ‘spul’ dat we dagelijks in diverse vormen, geuren en kleuren in ons mond steken. In een ‘Aanhangsel’ geeft McGee voor de echt fanatieken nog een korte introductie ‘Scheikunde voor beginners’, over hoe het zit met atomen, moleculen en energie. Kortom, een boek voor mensen die willen weten hoe het zit met eten.

Over eten & koken. Wetenschap en cultuur in de keuken van Harold McGee. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 875 pagina’s. 49,95 Euro, gebonden.