EN  |  FR

Kweekvijver van kwakzalvers

afbeelding bij Kweekvijver van kwakzalvers

In de strijd tegen overgewicht en ongezonde levensgewoonten is het goed vissen voor goeroes van allerlei slag. Vooral in fitness duiken er geregeld types op die het ei van Columbus zeggen te hebben gevonden. Ze komen met elektrieke massagebanden, zweetcabines, slimbellies, detoxprogramma’s, balansbandjes, soepdiëten, enzovoorts. Zo blijven ze maar doormodderen en vinden telkens weer toehoorders en weten daar vaak dik aan te verdienen. Powerfoodie Rens Kroes – de zus van- kwam onlangs in het nieuws doordat ze 280.000 instagramvolgers het advies gaf drie weken lang tweemaal daags een flink glaasje klei te drinken. Maar wat doet zulke stevige kost eigenlijk voor een mens?

Het drinken van klei is volgens de Friese powervoedingsgoeroe niks nieuws. Moeder Kroes gaf de zusjes al van kleins af aan dagelijks een glaasje klei te drinken voor ze aan het ontbijt mochten. De klei zit volgens haar bomvol kiezelzuur, fosfor, mangaan en kalium en is ‘supergezond’. Er zouden enzymen in zitten die het lichaam helpen goede mineralen op te nemen en overtollig vocht, pus en negatieve straling af te voeren. Het is, zegt ze ‘even slikken, maar je eindigt met een diep gereinigd lichaam’. Aha, we zien de klysma’s en detoxprogramma’s al in stelling gebracht.

Uitstraling

Professor Koen Venema, gespecialiseerd in voeding en het maagdarmkanaal, is geen fan van  het kleidetoxprogramma van Rens Kroes. Dat de enzymen in klei mineralen opnemen is volgens hem op los zand gebaseerd, en hij acht het zelfs volstrekt onmogelijk. Hetzelfde geldt voor het afvoeren van negatieve straling. Hij wijst er verder op dat de eventuele fosfor in de klei reageert met water, en dat een mens van die ‘reactie’ niet vrolijk wordt. Volgens Venema is het drinken van klei geen onschuldig powerfooddingetje. De klei zou opname van vitamines verstoren en dat kan nare gevolgen hebben. Venema is een van de vele voedingswetenschappers die zich storen aan de nonsensadviezen van ‘voedingsdeskundigen’, die toch steeds weer een groot gehoor vinden. Martijn Katan, Frans Kok en Jaap Seidell schreven stuk voor stuk enkele goede boeken voor een algemeen publiek, in een poging de grootste kul aan de kaak te stellen. Maar de uitstraling van kwakzalvers is hardnekkig en dat is niet van vandaag of gisteren.

Happy & Healthy lijfstijl

Rens Kroes is onderdeel van een groot leger voedingsgoeroes die van gezonde voeding een modieuze life style maakt, waarbij emotie (puur, organisch, natuurlijk) zwaarder weegt dan verstand en kennis van zaken, en zoals altijd willen ze een stevig slaatje slaan uit hun onderneming. De hele powerfood of superfoodtrend is slechts een nieuwe variant op een oud verhaal: gewone, gevarieerde voeding is niet goed genoeg, het moet allemaal super zijn en power hebben. Powerfoodies laten zich ook graag fotograferen met een klein bekertje tarwegras of een handje Gojibessen en zijn dol op de laatste trendy voedingstips.

De boeken van Katan, Kok en Seidell en een beetje gezond verstand bieden een goed tegenwicht voor het gemodder van de kwakzalvers.  

Dossiers: