EN  |  FR

De smaak van water

Het is opmerkelijk, maar er is nog steeds weinig wetenschappelijke kennis over de gewenste vochtinname om optimaal te functioneren. Ook als je actief beweegt, blijft de vraag of je te weinig of misschien juist teveel vocht inneemt grotendeels onbeantwoord. Een kleinschalig onderzoek in Amerika laat zien dat voldoende water in je systeem de aanmaak van anabole hormonen na je krachttraining kan bevorderen. Aan het ijzer dus én aan de fles.

Je las het hier al eerder en het blijft opmerkelijk. Zonder vocht kun je niet leven, maar hoeveel vocht dagelijks gewenst is om goed te functioneren en hoe vaak je vocht naar binnen moet klokken om een optimale sportprestatie te leveren, de onderzoekers onderzoeken het nog steeds. Een paar van die onderzoekers vertoeven aan de California State University. Ze zetten zeven boybuilders aan het ijzer en lieten ze drie keer dezelfde trainingssessie afwerken. De ene keer met voldoende vocht in hun lijf, de tweede keer met zo weinig vocht dat hun lichaamsgewicht met tweeënhalf procent verminderd was en de derde keer was het ‘brandend zand en nergens water’, met een lichaamsgewicht dat door uitdroging vijf procent lager was. Conclusie na dit bescheiden experimentje: uitdroging stimuleert na een krachttraining de aanmaak van katabole hormonen en vermindert de aanmaak van anabole hormonen. Je vindt het onderzoek en aanverwante onderzoeken over de invloed van vochtinname hier.

Water en testosteron

Meer katabool en minder anabool, dat wil je als krachtsporter niet. Je metabolisme is namelijk onderverdeeld in katabole en anabole processen. Katabolisme is de afbraak van stoffen, waarbij energie vrij komt. Het wordt ook wel dissimilatie of verbranding genoemd. Anabolisme is de opbouw van stoffen waarbij energie vastgelegd wordt. Dat staat ook bekend als assimilatie. De uitdroging bij de proefpersonen zorgde voor een hoge cortisolpiek en een minder hoge testosteronpiek. Meer testosteron zorgt voor betere prestaties. Vandaar dat kunstmatig testosteron, illegaal, nog steeds wordt gebruikt door sporters. Cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon en zorgt er mede voor dat bepaalde eiwitten in spieren worden afgebroken. Hoe meer van het zuurstofbindende eiwit myoglobine je na een trainingsessie in je spieren hebt, hoe groter het katabole effect. Met andere woorden, er vindt meer spierafbraak plaats.

Water en vet

Wat je als sporter ook niet wilt, is overtollig vet. Daar kan de vochtinname ook een rol bij spelen, stelt een kleinschalig Duits onderzoek van een aantal jaren geleden. Ook hier ging het weer om een klein groepje mensen (zeven mannen, zeven vrouwen). Zij kregen na twaalf uur vasten vijfhonderd milliliter water. Na een uur, constateerden de onderzoekers, nam het energiegebruik bij de proefpersonen toe met dertig procent. Bij de mannen ging het echter om een verhoogde vetverbranding, bij de vrouwen nam de verbranding van koolhydraten toe. De onderzoekers vermoeden dat een verhoogde vochtspiegel de concentratie van natrium in de zenuwen verandert. En dat weer verhoogt de verbrandingsstimulerende impact op je lichaam. Anderhalve liter water per dag kan dan na een jaar leiden tot een gewichtsverlies van bijna tweeënhalve kilo. Zonder extra te bewegen. Maar niet bewegen wil je als sporter natuurlijk ook niet.