EN  |  FR

Gezond afslanken met ijzer

Je zou het niet zeggen als je de TV-shows over afslanken en vetzucht ziet, maar afvallen is niet erg gezond. Behalve dan als je afvalt zoals krachtsporters dat doen: in combinatie met een portie stevige gewichttraining.

Overgewicht is natuurlijk ongezond. Dat staat buiten kijf. Het staat ook buiten kijf dat mensen met ernstig overgewicht (obesitas) zichzelf een groot plezier doen als ze afvallen. Maar studies waarin onderzoekers overgewichtigen volgen nadat die met succes gewicht hebben verloren, concluderen vaak dat die helemaal niet gezonder zijn geworden. In tegendeel. Volgens die studies verhoogt afvallen juist de sterftekans. Als je de wetenschappers mag geloven, dan kunnen gezonde mensen met ernstig overgewicht beter op gewicht blijven dan afvallen.

BMI versus taille-omvang

Verleden jaar verscheen een Deens onderzoek dat meer licht werpt op de verontrustende relatie tussen gewichtsverlies en sterfte. Daarin  volgden de onderzoekers 26.000 Denen een kleine zeven jaar, en ontdekten dat de individuen die in die periode hun BMI verlaagden een verhoogde kans hadden om te overlijden. Maar aan de andere kant werd de kans op overlijden minder als in die periode van zeven jaar de omvang  van de taille afnam.

De omvang van de taille is graadmeter voor de hoeveelheid vet in je lichaam. Als je taille-omvang afneemt, verlies je vetmassa. Als je op gewicht blijft of zwaarder wordt terwijl de omvang van je taille vermindert, dan kun je er donder op zeggen dat je vetpercentage is afgenomen – en je spiermassa is toegenomen.

Als de Denen alle gegevens bij elkaar optellen, dan concluderen ze dat de vetzuchtexperts teveel nadruk hebben gelegd op de negatieve gezondheidseffecten van teveel vet, en te weinig op de positieve gezondheidseffecten van spiermassa. Jazeker, als dikke mensen vet verliezen, dan worden ze daardoor gezonder. Maar niet als ze daarbij ook spiermassa verliezen. En dat gebeurt als je afvalt zonder dat je erbij traint praktisch automatisch.

Myokines

Spieren zijn niet alleen samentrekkende vezels waardoor we ons kunnen voortbewegen. Spieren zijn ook een orgaan - het grootste orgaan van ons lichaam, om precies te zijn. Een gemiddelde mens bestaat voor 40 procent uit spierweefsel, en voor de gemiddelde lezer van Eigen Kracht ligt dat percentage fors hoger. Ontwikkelde spieren zuigen glucose en vetzuren uit het bloed, en helpen zo suikerziekte voorkomen. Daarnaast scheiden actieve spieren allerlei hormoonachtige signaalstoffen af waarvan wetenschappers nog nauwelijks weten wat ze doen. Sommige onderzoekers geven ze echter wel een naam: myokines. Myokines activeren waarschijnlijk het immuunsysteem, remmen ontstekingen en verminderen de kans op kanker.

Myokines kunnen verklaren waarom spierkracht in veel studies samenhangen met een goede gezondheid. Mannen met veel spierkracht hebben bijvoorbeeld veertig procent minder kans op kanker  dan mannen met weinig spierkracht. Sterke mannen hebben ook minder kans op suikerziekte en bovendien minder kans op een dodelijke hartaanval dan mannen met weinig spieren.

Gezonder

Eigen Kracht maakt zich al jaren sterk voor het gebruik van krachttraining als instrument om slank te blijven. De instandhouding of toename van de spiermassa is voor iedereen die wil afslanken een effectievere strategie dan lukraak minder eten. Het nieuwe onderzoek levert een extra argument om niet te hongeren, maar te investeren in weerstandstraining. Het is gewoon gezonder.

Dossiers: