EN  |  FR

Bodybuilders in ademnood

Duizenden gedreven bodybuilders kunnen erover meepraten. Als ze op hun zwaarst zijn, en hun spiermassa maximaal is ontwikkeld, voelen ze zich allesbehalve fit. Als ze een setje achter de rug hebben, maar ook als ze een trap moeten oplopen, staan ze te hijgen als een molenpaard. Poolse bewegingswetenschappers hebben waarschijnlijk ontdekt waarom. 

Zelfs de deelnemers aan de Mister Olympia, waarvan je als leek zou verwachten dat ze in topconditie zijn, ontkomen er niet aan. Neem nou Ronnie Coleman, de man die de Mister O maar liefst acht keer won. Hier zie je een clipje van hem, opgenomen toen hij tijdens een seminar iets vertelde over zijn manier van trainen. Coleman is overduidelijk buiten adem.

Bodybuilders in ademnood

En waar Coleman mee kampt, daarmee kampen nog veel meer andere bodybuilders, ontdek je als je op de bodybuildingfora een kijkje neemt. Op SuperiorMuscle.com lees je bijvoorbeeld de ervaringen van TheStromba, die dankzij anabole steroïden naar eigen zeggen in een paar weken zijn lichaamsgewicht liet toenemen van 83 tot 89 kilo.Tot 89 harde kilo’s welteverstaan, want vet opbouwen deed TheStromba nauwelijks.

“Ik hijg als een oude man”, vertelt hij. “Veel vocht vasthouden doe ik niet. Is dit een bijwerking van de anabolen? Of komt het doordat ik ben aangekomen?”

Waarschijnlijk het laatste, ben je geneigd te zeggen na het lezen van de berichten van naturelbodybuilder NoahFor123 op het forum van WannaBeBig. NoahFor123, die zijn sport bedrijft zonder gevaarlijke en verboden middelen, heeft dezelfde klachten als TheStromba. “Ik adem diep, alsof ik op het punt sta te gapen”, schrijft hij. “Is dit normaal? Ik merk het vooral als ik ga slapen.”

NoahFor123 krijgt een reactie van forumgenoot Suduir. “Ik had hetzelfde toen ik ging bulken”, post hij. “Maar toen ik ging afvallen verdween het.”

Dik of vet

Een paar weken geleden publiceerden Poolse bewegingswetenschappers, verbonden aan de University School of Physical Education in Krakow, een kleine humane studie die meer licht werpt op het merkwaardige fenomeen van de bodybuilders in ademnood. Nee, de Polen deden geen onderzoek naar krachtsporters, maar bestudeerden een groep mannelijke studenten die aan de zware kant waren. Hun BMI was 24-25. De Polen vergeleken de zware studenten met een groep lichte studenten, met een BMI van 23-24.

Een deel van de zware studenten dankte zijn ietwat forse lichaamsgewicht aan lichaamsvet. Die groep had een vetpercentage van 23 procent. Het andere deel was gewoon gespierd, en had een vetpercentage van 16 procent.

De onderzoekers lieten hun proefpersonen fietsen, en bepaalden hun maximale zuurstofopname, de belangrijkste voorspeller van iemands fitheid.Toen de onderzoekers die maximale zuurstofopname van de zware studenten vergeleken met die van de lichte studenten, deden ze een opmerkelijke ontdekking. De hoeveelheid zuurstof die de zware studenten per kg lichaamsgewicht konden opnemen was lager bij de zware studenten dan bij de lichte. Het maakte niet uit of de zware studenten relatief veel vet of veel spieren hadden; hoe zwaarder ze waren, des te kleiner was de hoeveelheid zuurstof die hun lichaam per kilogram lichaamsgewicht kon opnemen.

Cardio

Het recente Poolse onderzoek maakt duidelijker waarom zoveel bodybuilders klagen over kortademigheid. Ze hebben hun spiermassa vergroot en, omdat al die extra kilo’s spiermassa ook zuurstof nodig hebben, is ook hun behoefte aan zuurstof toegenomen. Maar hun vermogen om zuurstof op te nemen hebben die bodybuilders niet verhoogd.

Da’s niet raar, want je maximale zuurstofopname verhogen doe je niet met krachttraining, maar met cardio- en duurtraining. Cardiotraining en duurtraining maken je hart sterker, zorgen ervoor dat je meer bloed kunt rondpompen en verbeteren bovendien de kwaliteit van je bloedvaten.

Als je als bodybuilder wilt voorkomen dat je spiermassa ten koste gaat van je fitheid, kun je er om te beginnen voor zorgen dat je niet teveel vet opbouwt. Bulken doe je beter bescheiden. Maar omdat ook droge spiermassa ten koste kan gaan van je fitheid, zul je uiteindelijk toch ook cardiotraining aan je workouts moeten toevoegen.

Veel bodybuilders hebben een broertje dood aan cardio, omdat ze denken dat cardio spiermassa afbreekt. En ze hebben een punt, want krachttraining en cardio kunnen elkaar inderdaad bijten. Hoe je die beide vormen van training met elkaar kunt combineren zonder dat je spiermassa in het gedrang komt, lees hier. Je kunt natuurlijk ook een conditioneel element aan je krachttraining toevoegen. Hans Kroon laat zien hoe.

Dossiers: