EN  |  FR

Eigen Kracht in het museum

Begin december vorig jaar is in Museum GoudA de tentoonstelling ‘Doping!’ geopend. Een initiatief van het Nationaal Farmaceutisch Museum De Moriaan, in nauwe samenwerking met de Dopingautoriteit. In de drie maanden durende tentoonstelling wordt een breed overzicht gegeven van de geschiedenis en praktijk van doping. Ook worden er diverse lezingen gegeven. Komende zondag gaat de lezing over Eigen Kracht. Komt dat zien én horen!

In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van doping, spraakmakende dopingzaken, de effecten en gevolgen van doping en hoe de Dopingautoriteit zich inzet voor een dopingvrije sport, kortom, het natuurlijke streven van de Dopingautoriteit om doping in het museum te krijgen. Als onderwerp voor een tentoonstelling is dat in ieder geval gelukt.

Lezingen

Naast dat er van alles te zien valt (nagenoeg het gehele dopingmuseum van de Dopingautoriteit zelf is er uitgestald), wordt er ook een aantal lezingen gehouden, steeds op een zondag om 15.30. Elke lezing duurt ongeveer een uur en achteraf is er ruimte voor vragen en/of discussie.

Inmiddels heeft de sportfilosoof Ivo van Hilvoorde een lezing gehouden over ‘Sport, Doping en Ethiek’. Daarbij passeerde veel de revue, van allerhande argumenten over de voordelen en nadelen van het (huidige) dopingbeleid tot aan de rol van de techniek en de commercie op de sport, en de vervagende grenzen tussen mens en machine (Cyborg).

De lezing ‘Eigen Kracht: grenzen aan de groei?’, die Hans Wassink aanstaande zondag om 15.30 zal geven, gaat over ‘Eigen Kracht ‘ – de campagne van de Dopingautoriteit die fitnessbeoefenaars wil informeren over de risico’s van het gebruik van anabole steroïden en andere dopinggeduide middelen én over gezonde alternatieven om op eigen kracht strakker, slanker, sterker te worden. Maar ook de toenemende druk op het uiterlijk zal aan bod komen. Daarbij gaat het vooral om de enorme beeldenstroom die ons dagelijks het ideale mannen/vrouwenlichaam voorschotelt en de toegenomen mogelijkheden om ‘esthetisch’ aan onszelf te sleutelen. Inschrijven op deze lezing is mogelijk tot en met vrijdag 29 januari.

Op zondag 7 februari zal de directeur van de Dopingautoriteit, Herman Ram, ingaan op het dagelijks functioneren van onze Nationale Anti-Doping Organisatie. Daarbij zullen allerlei veelgestelde vragen aan de orde komen. Wat doet de organisatie om dopingzaken te voorkomen? Wat komt er allemaal bij kijken als een sporter positief is bevonden, en wie zijn daarbij dan betrokken? Hoe komt al die publiciteit rondom doping tot stand, en hoe betrouwbaar is die publiciteit? Wat is de rol van dopinglaboratoria? Hoe gaat een tuchtprocedure in zijn werk en welke rol speelt de Dopingautoriteit daarin? Inschrijven op deze lezing is mogelijk tot en met vrijdag 5 februari. Na afloop is er ruimte voor vragen en discussie.

De lezingen zijn gratis bij te wonen op inschrijving. Inschrijven kan via info@museumgouda.nl met vermelding van de lezing. Het volledige programma vind je hier.