EN  |  FR

Fietsen met je armen

Van tijd tot komt er iets op de fitnessmarkt waarven je denkt ‘waar hep dat nou weer voor nodig?’ Johnny G, de man die twintig jaar geleden spinning bedacht, vertrok met enig tumult bij Mad Dog Athletics, het door hem opgerichte bedrijf dat de stationaire fietsen met het zware vliegwiel distribueerde. Het was enige tijd stil rond hem, maar nu komt hij terug met Krankcycle.

Er gingen, na de breuk met het door hem opgerichte bedrijf Mad Dog Atletics, de wildste geruchten rond de bedenker van Spinning, Johnny Goldberg, beter bekend als Johnny G. Tijdens de begin dit jaar gehouden World Spinning and Sports Conference in Miami ontstonden er zelfs twee kampen. De devote ‘G-gangers’, die hun vertrokken held bijna goddelijke eigenschappen toedichten en de spinning instructors die zich gewoon het leplazerus willen fietsen, hoewel op die conventie ook vormen van meditatief spinnen werden geïntroduceerd.

Krank voor niet-Duitsers

Vorig jaar was G opeens weer terug. In enkele fitnesscentra in San Francisco en omstreken konden leden meedoen met Krankcycle. Klinkt raar, al helemaal voor Duitsers, maar het is, plat gezegd, niets anders dan fietsen met je armen. ‘Kranking’ was vanaf de introductie al enigszins onbegrepen en omstreden. ‘Krank’ komt van ‘krankshaft’, het centrale deel van een fiets. Even leek het onzeker of het toestel in productie werd genomen, maar G sloot een deal met Matrix, fabrikant en distributeur van fitnessapparatuur en onderdeel van Johnson Health Tech, wereldwijd een van de grootste fabrikanten en distributeurs van fitnesstoestellen. Kranking was al te zien op het IHRSA Congres in Las Vegas eind vorig jaar, maar begin dit jaar werd Krankcycle officieel samen met Matrix geïntroduceerd tijdens de IHRSA Conventie in San Diego. Opmerkelijk genoeg werd in 1996 in dezelfde plaats tijdens dezelfde conventie Spinning voor het eerste gepresenteerd. Dat leidde toen tot een ware revolutie en het begin van een zegetocht over de hele wereld. Dat lot lijkt deze uitgeklede fiets niet beschoren.

Krank in Nederland

Bij Johnson Health Tech in Nederland was er nog niets over bekend, maar de kans is dus groot dat je binnenkort opgezadeld gaat worden met deze fiets met het lage zadel, waarop je je armen gebruikt in plaats van je benen. Of het wat voor je is? We hebben even voor je ‘geyoutubed’ en zo ziet het er uit. En, inderdaad, wie Johnny G ooit ontmoet heeft… sohé, dies oud geworden. Meer vind je hier.