EN  |  FR

Afslankfabels onder de loep

Fabels leiden, zoals bekend, een hardnekkig leven. Het Voedingscentrum heeft een aantal hardnekkige fabels over voeding en afslanken maar weer eens voorgelegd aan een brede groep Nederlanders. Over te zware botten, citroensap en of vaker eten per dag beter is dan de standaard drie maaltijden. Plus een paar kanttekeningen van Eigen Kracht, om een paar van die fabels nog wat meer in perspectief te zetten. Tot slot, een woordje over verwarrende voedingsinformatie.

Over afvallen bestaan veel fabels. Citroensap helpt om vet af te breken bijvoorbeeld. En zes keer per dag eten is beter dan drie keer. Geloven in dit soort fabels kan er voor zorgen dat afvallen lang duurt of helemaal niet lukt. Het Voedingscentrum heeft een aantal hardnekkige fabels over voeding en afvallen voorgelegd aan een brede groep Nederlanders. Wat moet je nu wel en niet geloven?  Je vindt het onderzoek hier. We pikken er een paar fabels uit, die we graag nog wat nader onder de loep willen leggen.

Na 20.00 verbrand je geen calorieën meer

Met de stelling (fabel) ‘Calorieën die je na acht uur ’s avonds eet, verbrand je niet meer’ is maar liefst 60% het eens, 40% is het oneens. Dat is schokkend, maar het kan nog schokkender, want wat blijkt: kijken we naar hoog opgeleide Nederlanders, dan blijkt uit het onderzoek dat 52% het niet eens is met deze stelling, maar 48% kennelijk wel. Zou het kunnen zijn dat van die 48% hoogopgeleiden een bepaald percentage gedacht heeft, dat je na 20.00 uur beter niet meer kan eten, omdat je na de drie hoofdmaaltijden meestal wel aan je dagelijkse energiebehoefte hebt voldaan? Dus, dat ze het daarom eens waren met de stelling, niet omdat ze werkelijk dachten dat er na het journaal geen calorie meer wordt verbruikt. Lijkt ons heel plausibel.

Van te weinig eten word je dik

Met de stelling (fabel) ‘Van te weinig eten word je dik’ is 39% het eens en 61% het oneens. Het is een stelling die sterk tegen je gevoel voor logica indruist. Volgens het onderzoek is het verder opvallend dat personen die aangeven veel te letten op gezonde voeding en mensen die een dieet volgen of hebben gevolgd, relatief vaker in deze fabel geloven (respectievelijk 46% en 51%) . Daarentegen vinden veel mensen met een beperkt kennisniveau over gezondheid de stelling een fabel (73%). Ook hier lijkt het vermoeden gerechtvaardigd, dat mensen die wat meer van voeding weten en ervaring hebben met afslanken niet echt denken dat je van weinig eten dik wordt, maar rekening houden met zaken als verlies van spiermassa, en  overconsumptie na het staken van een dieet, bijvoorbeeld. Nu lijkt het erop alsof je beter minder kennis van voeding kunt hebben om dichter bij de waarheid te komen.

Voedingsruis

De hedendaagse consument krijgt via heel veel kanalen (internet, televisie, tijdschriften, boeken) informatie over voeding, en vaak is die informatie tegenstrijdig, zo stelde professor Frans Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid van Wageningen Universiteit, onlangs tijdens een publiekslezing. De consument raakt daardoor in verwarring en is kwetsbaarder voor allerlei commerciële verspreiders van informatie over voeding. Verder noemt Kok ook de ‘lastige tijdgeest’, waarin ‘iedereen tegenwoordig zijn eigen autoriteit’ en de ‘wetenschap nog slechts een mening is’. In 2011 schreef Kok ‘Gezond eten, gewoon doen’, een prima boek, dat samen met ‘Wat is nu gezond?’, van professor Martijn Katan, in geen nuchtere voedingsbibliotheek mag ontbreken.

Dossiers: