EN  |  FR

Veiligheidswaarschuwing voor afvallers en sporters: slik geen Dexaprine

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten voor afslankpillen met de naam Dexaprine en adviseert hen direct met het middel te stoppen. Dexaprine is een product dat wordt gebruikt door sporters en mensen die willen afvallen. Het wordt in Nederland via webshops verkocht. Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van UMC Utrecht en de NVWA zijn in totaal 11 ernstige klachten binnengekomen van mensen die Dexaprine gebruiken als afslankmiddel.

Al na 1 tablet kunnen bijwerkingen optreden als hartstilstand, hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid en hoofdpijn. Op sociale media staan daarnaast berichten van bodybuilders die dergelijke klachten hebben gekregen na het innemen van Dexaprine. Deze sporters gebruiken het product om meer energie te krijgen en af te vallen. Ondanks dat op dit moment niet duidelijk is om welke varianten van Dexaprine het hier gaat, zijn de 11 ernstige meldingen voor de NVWA voldoende aanleiding om direct actie te ondernemen.

Dexaprine-gebruikers wordt dringend geadviseerd onmiddellijk te stoppen met het slikken van dit middel en bij lichamelijke klachten naar de huisarts te gaan. Artsen met vragen over de behandeling van personen die Dexaprine hebben ingenomen, kunnen 24 uur per dag contact opnemen met het NVIC via (030) 274 88 88 (dit nummer is uitsluitend voor professionele hulpverleners).

Daarnaast heeft de NVWA webwinkels die Dexaprine verkopen opgedragen afdoende maatregelen te treffen en hun klanten zo snel en goed mogelijk te informeren.

Dexaprine bevat octopamine. Dit is een stof die op de dopinglijst staat in de categorie S6. Stimulantia.

Dossiers: