EN  |  FR

Hogere hapkunde voor sporters

afbeelding bij Hogere hapkunde voor sporters

Met een keer een supervette Magnum naar binnen werken of een keer geen ‘nee’ zeggen tegen een smakelijk patatje oorlog, is natuurlijk niks mis. Maar als sporter moet je dat natuurlijk niet te vaak doen. Sterker nog, juist als sporter is het verstandig je te verdiepen in wat je eet en welke voeding je prestaties kan bevorderen. Dan is het handig om de onlangs verschenen Sportvoedingswijzer bij de hand te hebben.

Als je sport, gebruik je meer energie dan een “bankbintje” met een zak chips binnen handbereik. Die energie moet aangevuld worden, maar ook voor je begint met sporten, moet je energie- en vochtbalans goed zijn. Daar komt heel wat bij kijken, want niet alles is geschikt om voldoende energie te geven om optimaal te presteren. Wat wel geschikt voor je is, vind je helder uitgelegd in de Sportvoedingswijzer van sportdiëtisten Carlien Harms-Aris en Tiny Geerets. Natuurlijk is er al veel over voeding geschreven, maar de combinatie van de doelgroep (sporters), het onderwerp (voeding), de toegankelijkheid en de neutraliteit (er zit niet, zoals zo vaak gebeurt, een supplementenschuiver achter de informatie) maakt dat Sportvoedingswijzer een van de weinige boeken is die je als sporter echt praktische informatie geeft.

Van basis naar verdieping

Het eerste deel van de Sportvoedingswijzer zet nog eens handig alle voedingsstoffen op een rijtje en geeft aan in welke voeding ze te vinden zijn en geeft tips om je eet- en drinkmomenten beter in te passen. Het tweede deel beschrijft hoe je als sporter het beste al deze elementen van je voeding kunt aanpassen. In dit gedeelte is er ook veel aandacht voor sportvoedingssupplementen, die door de auteurs kritisch worden bekeken om ze vervolgens –terecht- af te schieten. Van bijna niets is namelijk overtuigend wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Het derde deel tenslotte gaat in op de behoeften van bepaalde categorieën sporters, zoals vegetariërs, jeugd, ouderen, vrouwen, diabeten en sporters die willen afvallen. Per categorie wordt een aantal aandachtspunten behandeld en iedere categorie wordt geïllustreerd met citaten van ervaringsdeskundigen (topsporters en recreanten).

Praktische invullingen

Door het hele boek heen, vind je kadertjes met allerlei (w)etenswaardigheden, waarvan je je soms kunt afvragen of je het wel wilt of moet weten. Handig is het dat alle informatie wordt opgehangen aan één voorbeeldfiguur. Deze Marieke is een wielrenster die in het fitnesscentrum ook aan indoor cycling en krachttraining doet. In de bijlagen van het boek vind je uitgebreide informatie over bijvoorbeeld het energieverbruik tijdens verschillende takken van sport, een voorkeurslijst met meer dan duizend voedingsmiddelen, verantwoorde voorbeelddagmenu’s voor zowel kleine als grote eters en tabellen met de voedingswaarde van vrijwel alle in Nederland verkrijgbare sportdranken en van tientallen veel gegeten tussendoortjes. Zit je ondanks dit bord vol informatie toch nog met vragen, dan kun je de schrijfsters om advies vragen http://www.voedingsadviesgroep.com/index.htm of een afspraak maken bij een sportdiëtist http://www.sportdietetiek.nl bij je in de buurt.

Sportvoedingswijzer, Arko Sports Media, Nieuwegein, € 19,95.